Anlatsın
Giriş

Fırsatı Eşitle Yeteneği Çeşitle Atölye Çalışması

Transkript
Ee, hoş geldiniz. İlk önce hoş bulduk. Ebru TYSAD’ın Fırsat Eşitliği Yeteneği Çeşitli projesinde gene bir aradayız. Bugün bizim için önemli bir gün. Her videonun başında bunu söylüyorum; gerçekten önemsediğimiz her anını önemsiyoruz. Ama bugün ayrıca beraber çalışacağımız için heyecan duyduğumuz bir gün. Ee, bir misafirimiz daha var yanımızda. Sizi tanıyabilir miyiz?

Bade Bayraktar Kılıç, ben Aslan Hanil'de on yıldır çalışıyorum. Müdürüm.

Peki, şimdi Aslan Hanil, tabii ki bu projedeki çalışan sayısı ve üretim alanı kapasitesi bakımından baktığımızda oldukça geniş bir alanı kapsayan bir kurum. Otomotiv sanayi ve otomotiv yan sanayi, hem dünyada hem de Türkiye'de lokomotif sektörlerden bir tanesi ve bütün her şeyden etkileniyor. Yani hava değişikliğinden bile etkileniyor. Aslında bakarsanız, bu kadar değişken, bu kadar zorluğa doğru iterken zorluklar bu kadar çeşitlenmişken, toplumsal cinsiyet eşitliği neden bu kadar önemli şirketler için? Neden böyle zaman, iş gücü ve finansman ayırıyorlar? Neden bu şekilde görüyorsunuz?

Şöyle; bildiğiniz gibi toplumsal cinsiyet eşitliği her şeyden önce eşit hak ve özgürlüklere ve fırsatlara sahip olmak demek. Tabii ki çok yoğun bir sektörde çalışıyoruz, otomotiv sektöründe. Ama baktığınızda hem ekonomik gelişme hem de dünya barışı anlamında, inovasyonun ve yaratıcılığın ortaya çıkarılabilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına ihtiyacımız var. Bunun için de fırsat eşitliğinin sağlandığı, kapsayıcı ve çeşitli çalışma ortamlarının yaratılması gerekiyor. Biz de bunlar için ekipler oluşturduk ve bunlar için çalışıyoruz.

Peki, çok teşekkürler. Şirketinizdeki toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarıyla ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?

En önemlisi, adil ve eşit haklara sahip olabilecek bir çalışma ortamının yaratılması. Bununla birlikte özellikle kadın istihdamının artırılması ve kadınlarımızın da liderlik pozisyonlarında kendilerine rol üstlenebilecek ortamların yaratılmasını arzu ediyoruz. Peki, şimdi Fırsat Eşitliği, Yeteneği Çeşitli projesi bir gönüllülük projesi. Hep bunu söylüyorum; TAYSAD’a üye olan kurumlar, biz bunun içerisinde yer almak istiyoruz dediler. Bayağı da aslında talep geldiğini biliyoruz. Hem birinci dönem hem de ikinci dönemde siz de aslında birinci dönemde istekte bulunmuşsunuz, ikinci dönemde de şimdi istekte bulundunuz ve şu anda projenin içerisindesiniz. Sizin için bu projede olmak neden önemli? Odak alanlarınız var mı?

Ee, biz zaten TAYSAD’ın üyesiyiz aynı zamanda şirketimiz olarak. Ama bu grubun içerisinde özellikle yer almak istedik. Çünkü kendimiz gibi aynı sektörde çalışan diğer şirketlerle birlikte fikir birliği yapabilmek, birbirimizi tanımak, aynı koşullarda mıyız değil miyiz? Bu noktaları görebilmek önemli. Diğer şirketlerimizin çalışmalarından ilham alabilmek ve kendimizi bu konuda daha etkin kılabilmek için bu projede yer almak istedik. Çok da keyifle bizi kabul ettiler, biz de kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

Şunu hep söylüyorum; ben her konuşmamızda duyduğum için de çok hoşuma gidiyor. Bu kadar rekabetin sert ve ağır olduğu bir sektörde aslında toplumsal cinsiyet eşitliği, kurumların yan yana gelip dayanışmasını beraber düşünmesini sağlıyor. Bu anlamda da centilmence bir rekabet ortamı yaratması için de faydası olduğu görülüyor. Peki, şimdi Aslan Hanil, tabii ki böyle bir kolları dünyanın daha geniş arazilerine ulaşan bir kurum. Bu açıdan baktığımızda, dünya ölçeğinde bu konular nerede tartışılıyor? Kapsayıcılık ve çeşitlilik meseleleri. Dünya, toplumsal cinsiyet eşitliği bunun bir parçası. Ama siz kapsayıcılık ve çeşitlilik çalışmaları bağlamında toplumsal cinsiyet eşitliğini nerede görüyorsunuz?

Açıkçası şöyle; biz Kibar Holding'e bağlı bir şirket olduğumuz için Kibar Holding kapsamında yapılan çok güzel çalışmalar var. O grupta yer almamız bizim için büyük avantaj. Zaten liderliğimiz de oradan geldi. Aslında şirketimizde toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyet ayrımı olmaksızın eşit, adil çalışma ortamlarının yaratılması anlamına geliyor. Bizim için kapsayıcılık ve çeşitlilik, bunun destekleyicisidir. Dolayısıyla sadece kadın değil, aynı zamanda cinsiyet ayrımı olmaksızın herkes için eşit, adil bir dünya yaratılabilmesi için bu tür çalışmaların yapılması gerekiyor. Bunları ancak şirketlerde yapacağımız çalışmalarla, sayısal verilerle görselleştirerek ortaya çıkarabileceğiz. Bu bağlamda birlikte çalışmaya çalışacağız artık.

Süper. Şimdi kapsayıcılık, çeşitlilik veya toplumsal cinsiyet eşitliği çalıştığımızda hep ikinci bir soru gelir aklımıza. Birinci soru; kadınlar yüzde elli, toplumda onlar nerede? Sorusuyla başlarız. Ama ondan sonra bence maalesef dünyada ve Türkiye'de umudunun biraz erozyona uğradığı bir grup daha var; o da gençler. İşte istihdamla buluşma oranları çok düşük; ülkemizde de çok düşük. Bu açıdan baktığınızda otomotiv sektörüyle gençlerin bir araya gelmesinde nasıl bir ortam görüyorsunuz? Buradan nasıl bir sinerji yaratılabilir sizce?

Aslında bakıldığında Kibar Holding genelinde de çalışmalar var. Hani bunlarla ilgili yapılan çalışmalar var, özellikle genç yetenekleri bünyemize katma çalışmaları, mesela bunun en güzel örneği; gençleri almak, onları aramıza katmak, yeteneği keşfetmek ve buradaki harmoniyi görmek gerçekten çok önemli. Dolayısıyla yapılan çalışmalar mevcut. Ancak bunları biraz daha görünür kılmamız gerektiğini düşünüyorum. Gerek sivil toplum kuruluşlarının, gerekse bazı eğitim kurumlarının yaptığı çalışmalardan bizler de ilham alıyoruz. Biz de zaten Aslanil olarak yapmış olduğumuz bu toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları kapsamında bazı sivil toplum kuruluşlarında katılmayı düşünüyoruz.

Peki, çok teşekkür ediyorum. Ben de çok teşekkür ederim. İstediğiniz bir şey var mı?

Çok teşekkür ederim. Böyle bir ortamda olduğumuz için hem Aslan olarak hem de Kibar Grubu şirketi olarak bir arada olmaktan büyük keyif aldığımızı söylemek istiyorum. Teşekkürler.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Bu soruya verilmiş 4 cevap daha var.