Merhabalar efendim, TAYSAD'dayız. Bugün Fırsat Eşitle Yeteneği Çeşitli projemizin ikinci etabı için ikinci etaba katılan şirketlerle bir araya geldik. Bizim için önemli bir toplantı. Projemiz başladı. Şimdi o projenin geldiği yeri değerlendireceğiz ve konuklarımız var. Konuklarımızdan Olgun Çelik ile beraberiz. Hoş geldiniz.
Hoş bulduk. Merhabalar. İlk önce sizi tanıyalım, ardından da üzerine konuşalım. Nurgül Atan Uslu benim ismim. Ben Olgun Çelik firmasında insan kaynakları lideri olarak görev yapıyorum. Bugün burada olduğumuz için biz de çok heyecanlıyız. Evet, beraber çalışmaya başladık zaten, Ögül Hanım. Harika.
Peki, şimdi ülkedeki ve dünyadaki ekonomik koşullar malum; otomotiv de bunlardan en fazla etkilenen sektörlerden bir tanesi. Bu gerçeklik içerisinde, bu sektörün toplumsal cinsiyet eşitliği neden bu kadar çok konuşuluyor? Neden sizin gündeminizde? Bunu biraz sizden dinlemek isteriz.
Haklısınız. Son yıllarda özellikle çok konuşmaya başladığımız bir konu; herkesin kafa yorduğu bir mesele. İnsanların bulunduğu her ortamda, her organizasyonda ayrımcılığın izlerini görüyoruz. Tüm bireyler üzerinde toplumun her kesiminde çok ciddi negatif etkileri olduğunu da gözlemliyoruz. Peki, otomotiv sektörü neden bu kadar çok konuşuyor? Çünkü artık gündemimizde çok önemli bir konu var; aslında sadece sektörün değil, dünyanın gündeminde sürdürülebilirlik var. Sürdürülebilirlik bu kadar önemliyken, kadınların, gençlerin, engelli bireylerin istihdama tam katılımı her geçen gün çok daha fazla önem kazanıyor. Çünkü ekonomik güçlenmenin ve toplumun gelişmesinin kilit noktalarından biri de burası. Bu yüzden toplumsal cinsiyet eşitliği gündemimizde, bundan sonra daha da çok konuşmaya devam edeceğiz sanırım.
Evet, ben bazen anlatırken, size denk gelmemiştir belki ama Şirinler köyü gibi anlatıyorum. Nasıl ki orada herkesin bir görevi ve tanımı varsa, aslında toplumdaki herkesin de topluma katkı sunabilmek için hem bir arzusu olması gerekiyor, hem de o arzuya karşılık gelecek alanlar yaratmak gerekiyor.
Olgun Çelik bu kadar önemli bir konuyu nasıl ele alıyor? Toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarınızdan biraz bahsederseniz seviniriz. Biz, yaptığımız her işte, her uygulamamızda, aldığımız her kararda tüm bireyler için eşit fırsatlar yaratmaya çalışıyoruz. Fırsat eşitliği ana gündem maddelerimizden birisi. Adaleti, farklılıklara saygı duymayı kültürümüzün bir parçası haline getirmeye çalışıyoruz. Sadece bir politika değil, kültürümüzün bununla güçlenmesini amaçlıyoruz. Bütün süreçlerimizi; seçme, yerleştirme, ücret, kariyer mimarisi, yedekleme politikaları ve şirketin tüm uygulamalarında bununla ilgili adımları atıyoruz. Bundan sonra da atmaya devam edeceğiz.
Süper. Dolayısıyla, yaptığınız çalışmalar ana akımlaştı diyebilir miyiz?
Aynen, aynen. Süper. Peki, Fırsat Eşitle Yeteneği Çeşitli projesinde siz de bu projeye katılmak isteyen firmalardan birisiniz. Projeye katılırken sizin özellikle spesifik odak noktalarınız var mı?
Var. Biz iki etkende aslında yola çıkmıştık. TAYSAD ile sonrasında yollarımız kesişti, iyi ki de öyle oldu. Hem toplumsal sorumluluk projesi olarak başlamıştık, hem de kurumsal bir politika olarak başlamıştık. İkisini uyumlamak ve bu konuda adımlar atmamız gerektiğini düşünerek yola çıktık. Biz çalışmaya başlamıştık ki TAYSAD bize ulaştı. "Böyle bir projemiz var, yer alır mısınız?" dediler. Çok sevinerek biz de yer aldık. Bu birlikteliğin güç getireceğini düşünüyoruz. Çok da sevinçliyiz bununla ilgili. Bizim ana hedefimiz, üretim sahamızda özellikle kadın istihdamını arttırmak. Kadının olduğu her yer daha güçlü, daha güzel. O çeşitliliğin fark yarattığını görüyoruz. 2023 yılında bununla ilgili çalışmalarımıza başladık. Sürdürülebilirlik raporumuzdaki hedeflerimizden birisi de kadın istihdamını arttırmak. Ana odağımız aslında kadın istihdamını arttırmak. Ama konuya girdikçe bunun uçsuz bucaksız bir derya olduğunu gördük. Yapacak çok iş var, çok sorumluluğumuz var. Bunları yerine getirmek için biz de zevkle uğraşacağız.
Süper. Tabii ki kadınlar dediğimizde insanın aklındaki "Hangi kadınlar?" sorusu da hemen peşi sıra geliyor. Bunu da konuşuyoruz zaten. Hani hep beraber. Peki, kapsayıcılık ve çeşitlilik çalışmalarına geçiş sürecinde, biliyorsunuz, bu bir sonraki adım olarak görülüyor. Aslında "bir sonraki adım" diye bir hiyerarşi kurmak gerekir mi bilmiyorum ama toplumsal cinsiyet eşitliği ile başlamak sizin için nasıl bir anlam ifade ediyor? Aslında eğer bir sıralama yapmak gerekirse, siz de belirttiniz ama biz ön çalışmanın toplumsal cinsiyet eşitliği çalışması olduğunu görüyoruz. Bu yolda ilerledikten sonra atılacak diğer adımların daha güçlü adımlar olacağını düşünüyoruz. Yapılan uygulamalara ve çalışmalara baktığımızda, kapsayıcılık, eşitlik, çeşitlilik konularına gelmeden önce öncelikle istihdam ile ilgili bir eşleştirme yapmamız gerektiğini görüyoruz. Bu yüzden biz de ön çalışma olarak bununla çıktık. Ama ilerledikçe, büyük ihtimalle şiddet gibi daha karmaşık konular gündemimize girmeye başlayacak.
Evet, bir de tabii ki şöyle bir durum var. Bu konuları çalışmaya başladığımızda hemen kadınları düşünmek akla geliyor; çünkü kadınlar nüfusun yarısını oluşturuyor. İstihdama katılımı düşünürken, Türkiye’nin gerçek rakamları da mevcut. Bu rakamlar özellikle genç istihdamında çok ciddi sorunlar yaşadığımızı gösteriyor. Dolayısıyla Fırsat Eşitle Yeteneği Çeşitli projesini biraz bu açıdan da değerlendirebiliriz. Gençler için otomotiv sektöründe yeterli fırsat eşitliği sağlanabiliyor mu? Nasıl görüyorsunuz bunu? Otomotiv sektörü nasıl bir sinerji yaratabilir? Aslında Fırsat Eşitle Yeteneği Çeşitli projesinin kapsamını genişlettiğimizde gençlere de değinebiliriz. Evet, evet. Siz nasıl görüyorsunuz bunu?
Maalesef gençlere yeterli fırsatı tanıdığımızı düşünmüyorum. Bugün buraya yolculuk yaparken de yeni mezun bir arkadaş vardı. Ekibimizde; onunla yol boyunca bunun sohbetini gerçekleştirdik. O, kendisinin şanslı bir grupta olduğunu ama bu problemin özellikle onun arkadaşları ve çevresi tarafından yoğun bir şekilde yaşandığını anlattı. Burada çok yapılması gereken çalışmalar var. Öncelikle akademi ve sanayi işbirliğinin güçlü bir şekilde tesis edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizde bir staj olgusu var ama ne kadar işe yarıyor, ne kadar gençlerin çalışma hayatına hazırlanmasına destek oluyor derseniz, burada yapılacak çok şey var. Bu konuyla ilgili otomotiv dünyası ciddi adımlar atabilir. Çünkü çok güçlü bir sektör. Özellikle mühendislik alanlarında, teorik bilginin yanında pratik bilginin de çok önemli olduğu bir sektör. Üniversite, akademi ve özel sektör işbirliği konusunda TAYSAD’ın da mutlaka çok ciddi adımlar atacak fırsatları vardır diye düşünüyoruz. Gelecek, çok çalışmamız gereken bir konu. Aynen geleceğin fırsatları olarak görülen bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanat alanlarını birleştiren bir sektör. Aslında baktığımızda, tasarımından uygulamasına kadar dolayısıyla çok önemli bir fırsat alanı.
Sizin dediğiniz gibi, çok teşekkür ediyorum. Ben beraber çalışmaya devam edeceğiz. Günün geri kalanında söylemek istediğiniz, eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Ben şunu eklemek isterim. Bizim projeye başlarken ana mottolarımızdan biri otomotiv sektöründe "bu erkek işidir" şeklinde çok yaygın bir algı var. Bu algıyı kırmak istiyoruz. Şirketimizdeki sadece kadın çalışanlar değil, erkek çalışanların da bu yönde çok ciddi bir isteği ve talebi olduğunu biliyoruz. Birlikte güzel işler yapacağımıza inanıyoruz. Teşekkür ediyoruz.
DİSAY'a da size çok teşekkürler. Çok teşekkürler.
Bu soruya verilmiş 4 cevap daha var.