Anlatsın
Giriş
Fırsatı Eşitle Yeteneği Çeşitle Atölye Çalışması
Transkript
Merhabalar. Yine bir konuğumuzla beraberiz. TYSAT Fırsatı Eşitliği ve Yetenek Çeşitliliği programında Sanel ile birlikteyiz. Bu sefer bir erkek katılımcımız daha var. Erkeklerin olması beni hep mutlu ediyor. Aslına bakarsanız, bu durum bizim için önemli çünkü ya beraber yapacağız bu işi ya da tek başına çabalarla devam edeceğiz. İlk önce sizi tanıyalım.

Ben Eray Güller. Sanel'in Genel Müdürüyüm. Yaklaşık yirmi yıldan beri Sanel'deyim. Altı yıl önce otomotiv alanında da tecrübe kazandım. Otomotiv sektöründe yirmi altı yılı geride bıraktık. Artık "yaşlı" statüsüne girdik. Sanel, otomotiv yan sanayi olarak elektroniği üzerine çalışan bir firmadır ve kadın meselesine çok ciddi bir şekilde yaklaşmayı tercih ediyoruz. Bu konuya eğilmek istiyoruz, bu yüzden de buraya bugün gelmeyi çok istedik.

Otomotiv zaten Türkiye için değil, dünya için de lokomotif sektörlerden biri. Hem dünyanın hem de Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik zorlukların yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Bu sektörün kendi gerçekliği içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin neden bu kadar gündemde olduğunu düşünüyorsunuz? Otomotiv sektörünü neden önemseyelim?

Şu şekilde ifade edeyim, ben Türkiye'nin sorunlarına bakmayı tercih ediyorum. Sorunun kök sebebine inmek, diğer sorunların önünü kapatmak açısından çok önemli. Gelecekte karşılaşabileceğiniz olumsuzlukların önünü kapatıyorsunuz. Anlık çözümler, tekrar başınıza dert olarak geri dönüş yapar. Sanel'de, yönetim kurulumuz ve içindeki arkadaşlarımızla konuştuğumuzda bu durumu dert olarak gördük. Ülkenin öncelikli sorunları eğitim ve ekonomi. Ekonominin kök sebebini çözerseniz, eğitime de ulaşmış olursunuz. Ekonomiye odaklandığımızda, şirket olarak neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. İhracatı artıran bir yapıda olmamız gerektiğini biliyoruz. Bunun için gereken kabiliyetleri maksimumda kullanmalıyız ve tüm çeşitlilikten yararlanmalıyız.

Şirketlerden pek çok firma ile konuştuğunuzu düşünüyorum. En çok duyduğumuz sıkıntılardan biri, yetenek ve eğitim sorunu. Özellikle tekniker, teknisyen ve mühendis kadrolarında yaşanan sıkıntılar, otomotivde katma değerli ürünler yaparken çok önemli. O yüzden stratejimiz, otomotivin sıkıştığı ekonomik ve rekabetin arttığı dönemlerde bu yeteneklerden faydalanmak olmalıdır.

Peki, kurumda toplumsal cinsiyet eşitliği politikası var mı? Böyle bir perspektifiniz var mı? Evet, Ebru Nihan Hanım'ı burada tekrar öne çıkartmak istiyorum. TYSAT ile bir çalışma başlatıldı ve TYSAT’a üye olmanın faydasını da anlatmak istiyorum. Bu tarz konulara global farkındalıklardan haberdar oluyoruz. TYSAT bizlere bu konuda bilgi vermeye geldiğinde çok sevindik ve böyle bir çalışmaya dahil olmak istedik. Size teşekkür ederim. Şirketimiz için çok güzel bir çalışma oldu ve bir politika oluşturduk. Önümüzdeki hafta içinde bu politikayı web sitemizde yayınlayacağız. Politikanın gerekliliklerini de şirket içinde birebir takip edeceğiz. Yönetim olarak bunun garantisini vermek isterim.

Biz her çalışanın işe başladığında, maviyaka olsun, beyaz yaka olsun fark etmez, oryantasyon eğitimine tabi tutulmasını sağlıyoruz. Eğitimde şirketin politikalarını ve değerlerini anlatıyoruz. Oryantasyon eğitimine, bu politikaları da dahil edeceğiz. İnsanları işe alırken, şirketin önem verdiği değerleri öğreteceğiz. Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği ve çeşitlilik üzerine detayları anlattığımızı da belirtmek isterim.

Bununla birlikte, bu röportajın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Birçok insana bu tarz bilgileri aktarabileceğimiz bir platform sağlamak, farkındalığı artırmak açısından önemli. Önemli olan, bu konulara değer vererek, eğitim ve bilinçlendirme yoluyla ilerlemektir. Hem şirketimizin hem de toplumumuzun faydasına olacak bir yaklaşım benimsemekte fayda var.

Peki, bugünkü konularımız bu kadardı. Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı? Öncelikle böyle bir fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Bu tür bilgiler, ne kadar çok insanla buluşursa o kadar faydalı olur. Müthiş bir potansiyelimiz var. Türkiye çok çeşitli bir yer ve buradan önemli işler çıkarabiliriz. Sadece önceliklerimizi belirleyip çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. Teşekkür ederim.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Bu soruya verilmiş 4 cevap daha var.