Temelinde, özünde giderek daha da artırdı. Dünyada işte bu büyük veri (big data) var. Mühendislik, telefonuna in; artık cebimizdeki telefondan yirmi yıl önceki Türkiye'deki toplam bilgisayar kapasitesini bile aşabiliyoruz. Artık verinin, bilginin kullanımı arttı. Çok fazla matematik, çok fazla mühendislik, çok fazla veri bilen insanlar, bilmeyen insanlar bile artık veri temelli kararlar verebiliyorlar; kapasiteleri arttı.
Şimdi işletme mühendisliği analitik düşünme anlamında baktığımızda, bu analitik yetenek, işletmenin yani şirketin, sektörün, ülkenin ekonomik ve değer anlamında gittiği yönü belirlemek ve o yönde karşılaşılan problemleri çözmek açısından kritik öneme sahip. Temel analitik çözümleri bulma noktasında, çok güzel, doğru bir yerde olduğunu düşünüyorum. Bunu yapabilmek için hem mühendislik bilgisine sahip olmak hem de yönetim tarafında yetkinlik kazanmak gerekiyor.
Bu nedenle işletme mühendisleri ne yapar? Çok geniş bir soru; işletme mühendisleri her şeyi yapar. Ama işletme mühendisinin en başında analitik yöneticilik ve veri temelli yöneticilik yapması önemlidir. Rakamlarla konuşarak, şirket için önemli verileri analiz yapar. En alttaki çalışanlardan en üstteki yönetim kurulu başkanına kadar bu köprüyü kurma anlamında çalışırsa, belirli bir sektörle sınırlı kalmamalıdır.
Yani, işletme mühendislerini çeşitli sektörlerde başarılı bir şekilde görebiliriz. Meteoroloji sektöründe, tekstil sektöründe, moda sektöründe ve internet sektöründe birçok başarılı işletme mühendisi tanıyorum. Bankacılıkta da çok fazla başarılı işletme mühendisi var; diğer sektörlerde de durum farklı değil. Genel analitik bakış açısını kazandıkları için, işletme mühendisinin girdiği bölümdeki yeterliliklerini doğru bir şekilde değerlendirirse, gireceği iş anlamında yeterince çalışırsa hiç başarısız olacağını düşünmüyorum. Çok büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum; bu, nereye yönleneceğine bağlı.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.