Anlatsın
Giriş

Bir aday neden Accenture'da çalışmayı tercih etmeli?

Transkript
Kurtköy Teknopark İstanbul'dayız ve çok teknoloji dolu bir ofis geziyoruz. Buyurun, merhaba. Hoş geldiniz. Hoş bulduk. Eksen Çırın, Endüstri X sıfır şirketinin ofisindeyiz. Nesrin Keçik ile beraberiz. Nasılsınız? Çok teşekkürler, iyiyim. Hoş geldiniz. Hoş bulduk.

Az önce de söylediğim gibi, teknoloji dolu bir ofisteyiz. Şu anda her yer ilginç detaylarla dolu. Şimdi onlardan bahsedeceğiz. Ama ondan önce, Endüstri 2.0 nedir? Ne yapar? Bize kısaca bahsedebilir misiniz?

Tabii, memnuniyetle. Bildiğiniz gibi, firmalar ve ülkeler, değişen ve gelişen dijital teknolojiler karşısında yeni yol haritalarını belirliyorlar. Özellikle endüstri tarafında, üretim sektörü tarafında biz de bu grup olarak, Endüstri 2.0 Türkiye grubu olarak, bu stratejinin gerçekleştirilmesi konusunda firmaların hem araştırma geliştirme gruplarına destek oluyoruz hem de uygulama ve ürün geliştirme alanında onlarla birlikte çalışıyoruz. Bu ofiste şu anda yaklaşık 135 kişiyiz. Büyüyen bir organizasyonuz. 2014 yılında global bir satın almayla Accenture dünyasına katıldık. 2016 yılından itibaren de özellikle endüstri üzerinde çalışıyoruz.

Gördüğünüz gibi, 2016 yılında Endüstri 4.0 grubunun ilk nesnelerin interneti konusundaki uygulama merkezinin açılışını yaptık. Şu anda global ve lokal pek çok müşterimizle burada beyin fırtınası yapıyoruz ve bu yol haritalarının hayata hangi aşamalarda geçmesi gerektiğini onlarla birlikte çalışıyoruz. Sonuçta, onların bir teknoloji partneri olarak yolumuza devam ediyoruz.

Buradaki takım, gömülü sistemler üzerinde çalışan bir ekip. Bahsettiğim gibi, ürün geliştirme konusunda araştırma ve geliştirme departmanlarıyla çalışıyor. Aynı zamanda ürünü geliştirirken, ürünün entegrasyon testlerini yapan bir ekibimiz var. Ofisimizde şu anda 135 kişiyiz. 135 insan kaynakları ve resepsiyondaki arkadaşımız dışındaki herkes elektronik mühendisi, bilgisayar mühendisi veya yazılım mühendisi.

Gördüğünüz gibi burada bir laboratuvarımız var. Donanımla çalıştığımız için osiloskop, sinyal jeneratörü ve çeşitli ölçüm cihazlarımız bulunmakta. Burada, ağırlıklı olarak genç arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Burası bizim ortak alanımız. Biliyoruz ki özellikle biz üründen daha çok beynimizi satıyoruz. Yüzde doksan beş yurt dışına çalışan bir ekip, yazılım ihracatı yapan bir ekibiz.

Burası arkadaşlarımızın dinlenme saatlerinde dinlenebildikleri, birlikte paylaşımda bulundukları bir alan. Bazen bazı toplantılarımızı, bilgi paylaşımlarımızı da bu alanda yapıyoruz. Kışın hep buraya ağırlık veriyoruz. Yazın ayrı bir tarafımız var, orası bu iş için kullanılıyor. Kahve makinemiz, arkadaşlarımızı çok motive ettiğini gördüğümüz için mutfaktan bu alana taşındı; böylece daha kolay erişim sağlıyoruz.

Çalışanların ilk günü bizim için çok önemli. O gün için bir oryantasyon programımız var. Aynı zamanda yeni işe giren arkadaşlarımızın firmaya adaptasyonu için onlara bir mentor tahsis ediyoruz. Ayrıca kariyer danışmanı ve danışanı konseptimiz var. Bu da kişinin kariyer yol haritasını belirlemesine yardımcı oluyor. Benim de bir kariyer danışanım var, yurtdışından bir bey.

Global çalıştığımız için, çok fazla yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerimiz oluyor. Çalışanların ücret değerlendirme noktalarında, pazar araştırmalarını baz alıyoruz. Yılda iki kere değerlendirme ve kişinin kariyerini gözden geçirme konusunda planlı global programlarımız var. Kendi içimizde oluşturduğumuz bir "People" grubu var. Bunlar, şurada ilanını göreceğiniz çeşitli aktiviteler yapıyor. Örneğin, iki haftada bir firma içerisinde farklı oyun etkinlikleri düzenliyoruz.

Yani bu aktiviteler hepsi işle ilgili değil; sadece iş odaklı değil. Hayır, hayır. Bunlar hobilerle de ilgili. Örneğin, dün akşam bir e-posta aldım, 5 Ekim için bir tiyatro organizasyonu yapılıyor. Ben de severek bu daveti kabul ediyorum. Arkadaşlarımızla birlikte tiyatroya gidip sergi izlemek gibi aktif katılımlara önem veriyoruz.

Aynı zamanda, paylaşabileceğim zorlu bir teknik işe alım sürecimiz var. Önce bir offline soru gönderiyoruz. Ardından Skype görüşmesi yapıyoruz; daha sonrasında da yüz yüze mülakat gerçekleştiriyoruz. Özellikle söylemek istediğim, insan kaynakları dışında teknik bir işe alım ekibimiz var. Bu, firma içerisinden çıkan bir süreç. Bunun çok katkısı olduğunu görüyoruz. İnsanlar, teknik olarak yetenekli arkadaşlarını kendileri firmaya kazandırıyorlar. Bu, gerçekten güzel bir gurur kaynağı. Çünkü global Endüstri 4.0 dünyasında, teknik gücümüz gerçekten çok takdir ediliyor. Ben de açıkçası buranın lideri olarak çok mutluyum.

Ofiste, gömülü sistemler üzerine çalışan bir grup var. Bunun dışında bulut üzerinde uygulama geliştiren ekiplerimiz var. Web uygulamaları ve mobil uygulamalar geliştiren ekiplerimiz de var. Büyümeye devam ediyoruz. Bu kampüste, Teknopark İstanbul Kurtköy kampüsünde büyümeye devam ediyoruz. Ama bunun dışında İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent'te de bir yer almak için süreçleri başlattık. Bunu da sizinle paylaşmak istiyorum.

Toplantı odalarımız var; isterseniz devam edelim. Bu ofiste uygulama geliştiren arkadaşlarımız var. Ağırlıklı olarak enerji sektörüne yönelik uygulamalar geliştiren arkadaşlarımız var. Biraz evvel geliştirdiğimiz bir ürünün modülü ile ilgili de çok güzel bir e-posta paylaştım. Projeniz hakkında bir arkadaşımın e-postası sizi bilgilendirmek için olduğuna inandım.

Türkiye’de ve uluslararası pek çok firmayla çalışıyorsunuz. Aslında oradaki süreç nasıl işliyor? Yani, onlar size bir brifing veriyorlar ve siz onu mu uyguluyorsunuz, yoksa siz mi onların ihtiyaçlarını tespit ediyorsunuz?

Farklı süreçler uyguluyoruz. Gereksinim dökümanı onlar tarafından hazırlanmış olabiliyor. Ancak o dökümanı incelerken, uygulamayı geliştirirken biz de teknik olarak katkıda bulunuyoruz. Çünkü teknik bakış açısıyla, o sistem mimarisini kurarken nelerin geliştirilebileceğini öngörüyoruz. Bunun dışında, tamamen müşteriyle beraber oturup gereksinimleri anlamaya, müşteri tarafındaki değişik gruplarla görüşerek bunları dökümante etmeye çalışıyoruz. Gereksinim dökümanını oluşturuyoruz ve onların gözden geçirmesi için paylaşıyoruz. Bu şekilde de ürünü ve uygulamayı geliştirmeye devam edebiliyoruz.

Peki, somut projelerden örnek verebilir misiniz? İnteresan projelerden bazıları hayata geçti mi?

Aslında pek çok proje var. Örneğin, şu anda büyük enerji şirketleri tarafından kullanılan dijital plant uygulamalarından bahsetmek isterim. Dijitalleşme, özellikle dijital teknolojilerin endüstrilere uygulanması konusunda enerji sektörü globalde oldukça hızlı ilerliyor. Orada hayata geçirdiğimiz dijital plant uygulamaları var.

Aynı zamanda, Amerika, Şili ve Avustralya'da hayata geçirdiğimiz connected madencilik konusunda uygulamalarımız da bulunuyor. Bir su pompası firmasıyla çalışarak, pompayı internet ortamına bağlamayı ve gerekli geliştirmeleri yapmayı hedefliyoruz. Bu süreçte, teknik danışmanlık, teknoloji danışmanlığı ve araştırma geliştirme kısmını birlikte yürütüyoruz.

Su pompası deyince, oldukça geleneksel bir şey geliyor akla. Ancak, onu connected yani internete bağlı hale getirerek daha verimli ve daha iyi yönetilebilir hale getiriyoruz. Örneğin, yaptığımız küçük bir Proof of Concept çalışmasında, bir kahve makinesi üreticisinin kahve makinesini internet ortamına bağlı hale getirdik. Bu sayede, gün içerisinde tüketilen kahve miktarını, hangi tip kahvenin ne kadar çok tüketildiği, alarm durumlarının ne zaman verildiği gibi pek çok istatistik topluyoruz.

Veriyi herhangi bir cihazdan connected hale getirebilmek için, öncelikle veriyi buluta transfer etmek gerekiyor. Bu veriyi topladıktan sonra üzerinde analiz çalışmaları yapmamız ve geri bildirim vermemiz gerekiyor. Biz bu end-to-end süreci tamamlamaya çalışan firmalardan biriyiz. Kahve makinesi üreten firma da dünyanın çeşitli yerlerine dağıtılmış olan kahve makinelerinin performansını takip ediyor, tüketim değerlerini, alarmları ve ne zaman bakım planlanacağını biliyor. Bu konuda inanılmaz bir tecrübeye sahip oluyor. Zaman içerisinde dikkat ederseniz iş yapış biçimleri de değişiyor; bu tecrübeyi satmaya başlıyorlar. Yani artık kahve makinesini sadece bir makine olarak değil, bir servis olarak sunmaya başlıyorlar.

Evet, kahve servisi. Bu projelerin gerçekten heyecan verici olduğunu düşünüyorum. Burada çalışan 100'den fazla mühendis arkadaşın gözünden düşünmeye çalışıyorum; bunlar, yaratıcılık gerektiren keyifli projeler. Bu anlamda herhalde genel memnuniyet de yüksek oluyordur, değil mi?

Dediğim gibi, oldukça genç bir profille çalışıyoruz. Yaş ortalaması yaklaşık 28-29. Bu da hem paylaşımı hem de yurtdışında çalıştığımız için herkesin bir şekilde yurtdışına gitmesini sağlıyor. Çalışanların gelişimine katkıda bulunmaya çalışıyor, yazılım ihracatında Türkiye'nin belki de ilk beşinde altısında yer alıyoruz. Bu değeri artırmaya çalışıyoruz. Ben gerçekten böyle bir ekibin lideri olduğum için her zaman gurur duyuyorum. Yurtdışında da Türk mühendisliğini ve Türk mühendisliğinin gücünü her projede kanıtlıyoruz. Herkes bu ekiple çalışmak istiyor. Biz de seçici bir şekilde büyümeye çalışıyoruz.

Peki, son olarak önümüzdeki dönemle ilgili hedefleriniz ve planlarınız nelerdir?

Büyümeye devam edeceğiz, kalitemizi artırmaya devam edeceğiz ve proje çeşitliliğimizi de artıracağız. Bu, sizinle paylaşabileceğim önümüzdeki dönemdeki hedeflerimiz arasında.

Gerçekten bu konulardaki gelişmeleri duymak için sabırsızlanıyoruz. Çok teşekkür ederiz. Bizi ağırladığınız için. Ben de çok teşekkür ederim, zaman ayırdığınız için. Size başarılar diliyorum. Teşekkürler, sağ olun.

Girişim ofislerinden bugün Accenture'ın Endüstri X sıfır şirketinin ofisini gezdik. Başka bir bölümde, başka bir ofiste görüşünceye kadar hoşça kalın.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.