Anlatsın
Giriş
İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği bölümü size neler kattı?
Volkan Bozkaya
Volkan Bozkaya
Kontrol ve Otomasyon Mühendisi, Mercedes-Benz Türk
Transkript
Öncelikle ITÜ'nün neler kattığını anlatabilirim. ITÜ, çok köklü bir kültüre sahip bir üniversite. Hocaların kalitesi yüksek, teknik bir üniversite olması dolayısıyla laboratuvarları ve derslerde işlenen konular hep yüksek seviyede. Dolayısıyla, bir mühendis için aslında ideal yerlerden biri. Eğer teknik alanda uzmanlaşacaksanız, kontrol ve otomasyon mühendisliğinin gelişmekte olan bir bölüm olduğunu belirtmem gerekir. Çünkü bu bölüm, 2002 yılında Anadolu Üniversitesi'nde açılmış ve şu an Türkiye'de bildiğim kadarıyla sadece ITÜ'de var.

Kontrol ve otomasyon mühendisliğini anlatmak için konuyu biraz ikiye ayırmak gerekiyor. Otomasyon deyince, insanların aklında pek çok şey canlanıyor. Örneğin, fabrikalarda insan gücü yerine makinelerin kullanılması veya en basitinden para atan otomatik makineler bile aslında bir otomasyon ürünüdür. Bu daha gözde canlandırılabilen bir şey. Kontrol kısmı ise biraz daha teknik bir alan. Kontrol mühendisliği dendiğinde, insanlara hep şu örneği veriyorum: Duşa girdiğiniz zaman sıcak suyu açtığınızda su çok sıcak olur, sonra soğuk suyu açarsınız ve su soğuk olur. Biraz daha sıcak su açtığınızda ise, orada bir kontrolör kullanarak suyun sıcaklığını belirleyebilirsiniz. Mesela, 22 derece olsun dediğinizde, size 22 derece suyu verebilir. Kontrol mühendisliği aslında bu prensip üzerinden çalışıyor. Yani bir işi en kısa ve en verimli şekilde nasıl tamamlayabilirim? Bunun cevabını veriyor.

Benim şu an yaptığım iş ise otomasyonda değil, biraz daha araç içindeki bir elektronik kontrol ünitesinin sorumluluğunu taşıyor. Ancak dediğim gibi, burada daha çok proje yönetimi kısmındayım. Yani ben bir kontrolör tasarlamıyorum veya otomasyon sürecinde aktif rol almıyorum. Yaptığım iş biraz daha farklı. Ancak kontrol ve otomasyon mühendisliğinin bana kattığı şeyler çok değerli. Eğer bu alanda devam etmeyi düşünüyorsanız, aslında çok önerdiğim bir dal. Çok güzel bir alan; gelişmekte olması ve bu alanda uzman kişi sayısının az olması, sizi piyasada öne çıkaran bir durum.

Kontrol mühendisliği hayatın her alanında kullanılabilecek bir disiplindir. Hava durumu tahmininden ekonomiye kadar pek çok alanda bunu kullanabilirsiniz; borsadaki hareketliliğin hesaplanmasına kadar. Çok geniş kapsamı olan bir bölüm. Eğer bu alana yönelmeyi düşünüyorsanız, kesinlikle öneririm.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.