Enstrümantasyon mühendisliği mezunları genelde veri analizi veya benzeri bölümleri tercih ediyorlar. Çünkü bu alana yönelik derslerimiz var. Türkiye şartlarında bu, en uygun bölümlerden bir tanesi. Diğer departmanlara ve sektörlere göre markaların daha yüksek olduğunu duyduğum bir gerçek. Kesinlikle bildiğim bir şey değil ama arkadaşlarımın tercih sebebi bu. Ben bu dersleri gördüm; bir analist olarak başlayabiliyorum, ilgim de var. Zaten dijitalleşen bir dünyadayız ve her şey kesinlikle buna yönelik. Bir enstrümantasyon mühendisi olarak bu yönde çalışmak istiyorum diyen çok fazla arkadaşım var. Çoğu arkadaşım İnsan Kaynakları'nda tamamen yetenek yönetimi süreçlerine başlamak istediler. Çünkü enstrümantasyon mühendisliğinin içinde mühendisliği yöneten bir mühendislik anlayışı var.
Her mühendislikten, her sektörden başlangıç seti dersleri alıyorsunuz. Bunları birleştirip, verimli bir şekilde nasıl yönetebileceğinizi gösteriyorlar. O yüzden, çoğu arkadaşım bu bölümü seçmenin sebebi olarak "Ben insanlarla iş yapmak istiyorum, onların nasıl verimli çalışabileceğini ve programlarını nasıl yönetebileceğimi öğrenmek istiyorum" şeklinde düşündü. Diğer arkadaşlarım arasında en fazla örnek verebileceğim kişiler, kendi projelerini başlatıp startup projelerine başladılar. Üç veya dört kişilik ekiplerle yola çıktılar. Hatta Apple Store'da uygulamaları da var. Kendi uygulamalarını geliştirmişler ve birçok insan tarafından indirilmiş.
Bu arkadaşlar "Tamam, biz her şeyi biliyoruz. Kendimiz nasıl iş yönetebileceğiz? Sermayemiz varsa neden başka yerde çalışalım" dediler. İş yönetimini biliyoruz ve en azından bunu öğrenmek istiyoruz, kendi kendimize bir şeyler yapmak istiyoruz dediler. Birçoğu başarılı oldu, bazıları ise farklı yerlere geri döndü. Ama genel olarak enstrümantasyon mühendislerinin bu alanlara daha yatkın olduğunu düşünüyorum.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.