Anlatsın
Giriş

Hazine bölümünde hangi bölüm mezunları çalışabilir?

Murat Barlas
Murat Barlas
Hazine ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı, Aktif Bank
Transkript
Aslında bankacılığın bir okulu yok. Yani bankacılık programı olarak lisans programları var, birkaç üniversitede bildiğim kadarıyla, ama bu programlar yeni yeni hayatımıza giriyor. Dolayısıyla gerçek anlamda bankacılığın bir okulu bulunmuyor. Ben mesela tıp fakültesi mezunu dışında birçok bölüm mezununun bankacılık yaptığını gördüm. Yani her bölümden, bütün fakültelerden mezunlar, dolayısıyla okuldan bağımsız bir alan olan bankacılığı, genellikle bankada öğreniyorsunuz.

Son dönemlerde biraz daha analitik taraf, mühendislik, özellikle de hazinelerde daha fazla önem kazanmaya başladı. Bunun sebebi, bankacılığın artık daha analitik bir alan haline gelmiş olması. Çok sayısal ürünlerle uğraşıyoruz; işte hazinelerde yapılan türev işlemler, opsiyonlar... Hepsinin arkasında ciddi matematiksel modeller var. Bu nedenle, bunlara uyum sağlamak için analitik özellikleri güçlü olan insanların önemi artıyor. Doğrudan mühendislik eğitimi almayan sosyal bilimler mezunları da analitik tarafları kuvvetli olduğunda daha başarılı olabiliyorlar.

Dolayısıyla analitik özellikler öne çıkıyor. Ancak bunun dışında okul veya bölüm ayrımı yapmak gerektiğini düşünmüyorum. Bizde inşaat mühendisi, bilgisayar mühendisi, işletme ve iktisat mezunları da var. Bu nedenle ayrım yapmamakta fayda var; her bireyi kendi özelinde değerlendirmek gerekiyor.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.