Anlatsın
Giriş
Design Thinking nedir? Otomotiv sektöründe Design Thinking nasıl uygulanıyor?
Nur Köse
Nur Köse
Kurumsal İnovasyon Kıdemli Uzmanı, Hexagon Studio
Transkript
Design Thinking aslında bir yaklaşım biçimidir ve "tasarım odaklı düşünme" olarak adlandırılmaktadır. Biz Hexagon Stüdyo olarak tasarım odaklı düşünmeyi tüm süreçlerimizde, özellikle Ion ve Enüstat Tasarım Müdürlüğü olarak uygulamaya özen gösteriyoruz. Diğer ekiplerimiz de bu konuda eğitimler aldı ve uygulamaya başladılar.

Tasarım odaklı düşünme, eski yöntemlerden farklı olarak, ürünü değil insanı merkeze alarak empati kurarak tasarım yapmayı gerektirir. Eskiden tasarımcılar, tasarladıkları ürünü merkeze koyarak insanlara satmaya çalışıyordu. Ancak günümüzdeki yaklaşımda, insanı merkeze alarak onların ihtiyaçlarına göre bir şeyler tasarlıyoruz ve insanlara nedensellik sunuyoruz. Tasarım odaklı düşünme tam da burada devreye giriyor. Siz, insanlarla empati kurarak onların gerçek ihtiyaçlarını tasarlıyorsunuz.

Bu yaklaşım dört aşamadan oluşmaktadır:

1. **Keşif Aşaması**: Bu aşama, Discovery olarak tanımlanıyor. Burada bir problem varsa, bu problemi keşfediyorsunuz. Kullanıcıların kimler olduğu, bir ürün yapmak istiyorsanız hangi senaryoların olduğunu, hangi kullanıcı portföylerinin bulunduğunu araştırıyorsunuz.

2. **Tanım Aşaması**: İkinci aşamada, tanım (Define) aşamasına geçiyorsunuz. Bu aşamada senaryolar oluşturuyor ve problemleri listelemeye başlıyorsunuz.

3. **Geliştirme Aşaması**: Üçüncü aşama olan develop aşamasında, belirlediğiniz problemler ve önerdiğiniz fikirler üzerinde çalışmalar yapıyorsunuz. Bu problemlere nasıl çözümler üretebileceğinizi ve hangi önceliklere sahip olduğunuzu belirlemeye başlıyorsunuz.

4. **Uygulama Aşaması**: Son aşama ise delivery aşamasıdır. Burada, belirlediğiniz bir problem için öncelikli çözüm yöntemlerini belirliyor ve prototipleme ile fikrinizi doğrulamaya çalışıyorsunuz.

Bu şekilde tasarım odaklı düşünme süreci, insan merkezli ve empatinin ön planda olduğu bir yaklaşım sunmaktadır.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.