Anlatsın
Giriş

Çocuk Psikoloğu ile Pedagog arasındaki fark nedir?

Transkript
Günlük hayatta insanlar anne oluyor. Ancak anne olduktan sonra çocuk uyumamakta, yemek yememekte ya da tuvalet eğitimiyle ilgili sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bu durumda bazıları “Acaba bir çocuk psikoloğuna mı gideyim yoksa bir pedagoğa mı gideyim?” diye düşünüyor. Çevrede “pedagoga gitmek” ile ilgili çok fazla bilgi var; fakat pedagogun ne olduğu aslında tam olarak bilinmiyor.

Doksanlı yıllara kadar üniversitelerin pedagoji bölümleri vardı ve bu kişiler, psikoloji gibi dört yıllık bir eğitim alarak çocuk bilimi okurlardı. Yani, çocuğun sıfır yaştan on sekiz yaşına kadar olan süreçte neler yaşadığı, o dönem özelliğinin ne olduğu ve anne-baba tutumları hakkında eğitim alırlardı. Bu kişiler, çocuklara, annelere ve babalara destek sağlayarak yardımcı olurlardı. Fakat doksanlı yıllardan sonra pedagoji bölümleri kaldırıldı. Artık bu dönemde pedagog olarak adlandırılan kişiler mezun olmuyor.

Şu anda iki ana yol mevcut. Birincisi, eğitim fakültelerinin içerisinde bulunan psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümleri. Bu alanda uzmanlaşan kişiler, okullarda çalışarak okul psikoloğu olabilirler. İsterlerse klinik psikolog da olabilirler; ancak bunlar rehber öğretmenlerdir. Diğer yandan, üniversitelerin dört yıllık çocuk gelişimi bölümleri de bulunmaktadır. Bu kişiler mezun olduktan sonra çocuk gelişimcisi olur. Tabii ki her meslek dalında olduğu gibi, bu mesleği doğru şekilde kullanmayanlar da mevcut. Dolayısıyla, bu bölümlerden mezun olanlar kendilerini pedagog olarak tanıtabilirler, ancak pedagoji bölümü Türkiye'de artık yoktur.

Peki, bir kişi ne yapmalı? Eğer çocuğunda bir sıkıntı varsa ve ne olduğunu bilmiyorsa, iletişim kurmuyor veya bu süreçte sorun yaşıyorsa, çocuk psikiyatristlerine başvurması gerekir. Çünkü tanıyı onlar koyacak. Çocukta otizm veya Asperger sendromu gibi durumların olup olmadığını belirleyecek olan uzmanlardır. Eğer tuvalet eğitiminde sıkıntı varsa ya da yemekle ilgili sorunlar yaşanıyorsa; ayrıca birini, örneğin babayı veya anneleri kaybetme gibi durumlar söz konusuysa, bu durumlarda da bir çocuk psikoloğuna danışmak önemlidir.

Çocuk psikologları, psikoloji mezunu olup gelişim psikolojisi veya klinik psikoloji alanında uzmanlaşarak çocuklar üzerinde çalışan profesyonellerdir. Ayrıca, psikolojik danışmanlar da bu eğitimleri aldıktan sonra çocuk psikolojik danışmanlığı yapabilirler. Bu noktada, hizmet alacağınız kişinin yeterliliği hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. O kişinin bir diploması var mı? Nereden mezun olmuş? Özgeçmişini mutlaka incelemelisiniz. Çünkü ruh sağlığı ile ilgili olan bu meslek, ciddi bir sorumluluk taşır. Ruh sağlığıyla çalışmak, terapeutik anlamda ameliyat yapmaya benzer; yaraları açtığınızda, onları nasıl kapatacağınızı bilmezseniz yaralar açık kalır.

Bu nedenle, psikoloğunuzun diplomasını sormaktan çekinmeyin. Eğer bu konuda çekiniyorsanız, internet üzerinden herkesin özgeçmişlerine ulaşabilirsiniz. Bu, danışan için çok faydalı olacaktır.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.