Koton Ürün Planlama Ekibi'nde nasıl kariyer fırsatları var?
Mecit Yıldız
Mecit Yıldız
UP-Buying Strateji ve Kontrol Müdürü, Koton
Transkript

MT olarak başladığımız kariyer yolculuğunuza Planlama Direktörü veya Business Unit Direktörü olarak devam edebilirsiniz ama bu 25-30 yıllık bir süreçtir.

Kariyerinize bir MT programıyla başlıyorsunuz ve burada tekstil perakendeyle ve tüm birimlerle alakalı eğitim alıyorsunuz. Bu eğitimlerde Tedarik, Buying, Planlama, Lokasyon, Lojistik, Satış, Operasyon gibi birimler hakkında bilgi ediniyorsunuz. Bu çok önemli bir kazanım çünkü kişiler işe başladığında ne istediğini çoğunlukla bilmiyor. Bu yüzden bir tekstil perakende şirketindeki tüm fonksiyonları bilerek işe başlamak çok kıymetli.

Arkadaşlar ekiplere Junior olarak dahil olarak planlama sürecine hakim olmayı hedefliyorlar. Daha sonra orta seviyeye ulaşarak projelere dahil olup analitik kısımlara, raporlamalara ve süreç takiplerine destek oluyorlar. Ardından Senior seviyesinde proje sahipleniyorlar ve tam olarak bir Planlamacı rolüne bürünüyorlar. Dolayısıyla fırsatlar sınırsız.

Bunun dışında bir Planlamacı olarak başladığınız hayatınıza size daha uygun olduğunu düşündüğünüz pozisyonlara da kayabiliyorsunuz veya tam tersi olarak da pozisyon değiştirebiliyorsunuz ama sadece Planlama’yı bilmeniz yetmiyor. Bunun yanında Tedarik ve Lojistik konularına da hakim olmanız gerekiyor ve en nihayetinde yöneticilik pozisyonları karşınıza çıkıyor. Planlama Yöneticiliği pozisyonunda size bağlı olan arkadaşlara liderlik yapıyorsunuz. Planlama Müdürlüğü pozisyonunda ise size bağlı Planlama Yöneticilerinizle birlikte karlılık hedeflerine ve stratejilere en üst seviyeden yön verme fırsatı yakalıyorsunuz. CEO’ya bağlı Planlama Direktörü ve Business Unit Direktörü pozisyonlarında da şirketin tümüne yön verebiliyorsunuz.