Anlatsın
Giriş

Diyetisyen olmak isteyen yeni mezun ve öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Transkript
Yeni mezun olanlara aslında ilk tavsiyem, mezun olduktan sonra kurumsal bir hayatta çalışma deneyimi kazanmalarıdır. Çünkü kurumsal hayat, gerçekten kişiyi çok iyi besliyor. Teorik olarak gördüğümüz bilgileri hastanelerde ve çeşitli kurumlarda pratiğe çevirdiğimizde, derslerin hayatla ne kadar birebir örtüştüğünü ve ne güzel bilgiler edindiğimizi görüyoruz. Bu yüzden kurumsal bir hayat, özellikle bir hastanede olabilir. Hangi alanda çalışmak istiyorsa, örneğin diyetisyenlik, o alanda bir çalışmaya başlamalıdır.

Ardından, eğer gerekiyorsa yüksek lisans eğitimi almalıdır. Yüksek lisans eğitimi mutlaka tavsiye ettiğim bir şeydir; ancak hemen mezun olduktan sonra yapılması gereken bir şey değil. Bir dönem kurumsal hayatta çalıştıktan sonra yüksek lisans eğitimi almak çok daha önemli olacaktır. Çünkü hangi alanda çalışmak istediğine karar vermiş oluyor. Çalışırken, örneğin çocuk beslenmesi üzerine mi uzmanlaşmak istiyor yoksa sporcu beslenmesiyle mi ilgilenmek istiyor? Kurumsal beslenme veya menü planlama gibi birçok farklı çalışma alanımız var. Hangi alanda kendini daha iyi hissediyorsa, o alanda daha mutlu ve başarılı olacaksa, o alanla ilgili bir yüksek lisans eğitimi almak tabii ki çok daha verimli olur.

Her okulda ve her üniversitede yüksek lisans uzmanlık bölümleri maalesef yok. Çünkü o kadar yüksek sayıda öğretim üyemiz bulunmuyor. Üniversite sayıları şu an gitgide artıyor. Bu yüzden evet, belki o alanda uzmanlaşamıyoruz yüksek lisans düzeyinde, ama aslında tez konumuzu bile bu alanda belirlemiş olmak bizi yine uzmanlaştırmış oluyor. Örneğin, sporcu beslenmesiyle ilgili uzmanlık almak istiyorsa ve bu alanda uzmanlık sunan bir yüksek lisans eğitimi almıyorsa bile, tez konusunu bu alanda seçip çalışarak yine bu alanda detaylı bir çalışma yapabilir ve uzmanlaşma imkanı bulabilir.

Bu nedenle, çalışma süresinden sonra yüksek lisans eğitimi almak ve kendi istediği alanda başarılı olduğu bir alanda çalışmasını tavsiye ederim. Tabii ki bir meslekte başarılı olmak için o mesleği severek yapmalıyız. Umarım severek seçmiştir. Ya da hayata başladığında, iş hayatına adım attığında kişiler mesleklerini daha çok sevebiliyorlar. Bu yüzden severek yapmak, meraklı olmak, araştırmak, bilimsel çalışmaları sürekli takip etmek, kongre ve sempozyumlara katılmak gerçekten kişiyi çok besliyor. Bu şekilde bence çok daha başarılı olurlar.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.