Anlatsın
Giriş

Ipsos Research Ekibi olarak nasıl Reklam ve Medya Araştırmaları yapıyorsunuz?

Sezi Peynirci
Sezi Peynirci
Connect Insight Partner, Ipsos
Transkript
Reklam ve medya araştırmalarında, çok farklı kategorilerdeki markaların iletişimlerini değerlendiriyoruz. Ama tabii ki bununla kalmıyoruz. Markalar, kendi konumlamalarını yani imajlarını, tüketici gözünde nasıl algılandıklarını sorguluyorlar. Örneğin, "Ben samimi görünmek istiyorum. Öyle algılanıyor muyum? Tüketici beni böyle düşünüyor mu?" ya da "Çok köklü ve kurumsal bir imajım olsun istiyorum. Öyle algılanıyor muyum?" gibi sorularla karşılaşıyoruz. Ayrıca, "Ürünüm belirli bir amaç için var. Bunu gerçekten tüketici o amaçla mı alıyor?" gibi bazı temel fikir ve düşünceleri oluyor. Bunun yanı sıra, imajlarının dışındaki tercih edilme durumunu da sorguluyorlar: "Gerçekten tercih ediyorlar mı? Tüketicinin aklında satın alma anında ben var mıyım?" Bu sorular markalar için oldukça önemli ve merak ediliyor. Biz de bu süreçlerin takibini yapıyoruz.

Farklı çalışmalarla bu takibi sağlıyoruz. Örneğin, belli başlı tracking projelerimiz var ve sürekli sahada, o marka için tüketicilerden içgörü almaya çalışıyoruz. Tracking dediğimiz şey, sürekli olarak markayı takip etmek. Türkiye'de şu anda yetmiş kategoride, pek çok farklı alan için bu çalışmaları yapıyoruz. Rakiplere göre markanın konumunu değerlendiriyor ve tüketici tarafından nasıl algılandığını belirtiyoruz. Ayrıca, markanın televizyon, dijital ve raftaki iletişim faaliyetlerinin sağladığı faydaları da oldukça detaylı bir şekilde analiz ediyoruz.

Televizyon yatırımları ve dijital yatırımlar, markalar için çok önemli. Pazarlama aktivitelerine bütçe ayıran markalar, "Bu yatırımı yapıyorum ama işe yarıyor mu?" sorusunu sıkça soruyor. Bu noktada, markanın konumunun yanı sıra, iletişim faaliyetlerinin ve yatırımlarının işe yarayıp yaramadığını değerlendiriyoruz. Yani, markanın pazarda sahiplenmeye çalıştığı alanlarda etkili olup olmadığını belirtiyoruz.

Bu süreçte, medya ve reklam araştırmalarında yalnızca verileri sunmuyoruz. Aynı zamanda sektör deneyimimizle edindiğimiz bilgilerle markalara önerilerde de bulunuyoruz. İletişimde "şöyle yaparsanız daha iyi olur" dediğimiz noktalar mevcut. Bu sayede, markalar sektördeki gelişmeleri takip edebilir ve stratejilerini buna göre şekillendirebilir. Dolayısıyla, çok yönlü, 360 derece bir bakış açısıyla markanın durumunu anlamaya çalışıyoruz.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.