Anlatsın
Giriş
Yapay zekanın gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bager Akbay
Bager Akbay
Mehmet Zorlu Vakfı Gençlik Zirvesi Konuşmacısı, Mehmet Zorlu Vakfı
Transkript
Şimdi teknolojiyle ilgili bir konuya değineceğiz. Öncelikle, anneannemizin ve babaannemizin telefonla, banka ve bankamatikle yaşadıkları problemleri düşünelim. Aynılarını biz de yaşayacağız; hatta belki daha kötü bir şekilde. Ben çocukken hep şunu düşünürdüm: "Benim çocuğum beni nasıl sinir edecek?" Biz de işte metal müzik dinleyip, dövme yaptırarak, saçlarımızı boyayarak anne ve babalarımızı sinir ederdik. Ama şu anki kuşak, bizi sinir edemezler, her şeyin farkındayız gibi geliyordu. Oysa sanat okurken, durumun öyle olmadığını anladım. Vücut modifikasyonları, kemik ekletmeler gibi fantastik şeyler ortaya çıkıyor ve gelecekte bambaşka bir dünya olacak.

Yeni her zaman garip. Yirmi birinci yüzyıl, yirminci yüzyıldan çok daha garip olacak. Net çeşitlilik artıyor; alt grupların sayısı inanılmaz bir şekilde çoğalıyor. Bu nedenle, yeniyle olan ilişki, bir korkuya bağlı. Yapay zeka da bunun bir parçası. Şu anda yapay zekada korkulacak çok bir şey yok. Yapay zekadaki başarılar, tahmin ettiğimizden daha az. Popüler kültürde, tıpkı üç boyutlu televizyon gibi, yapay zeka da on yılda bir popüler oluyor, sonra tekrar geri planda kalıyor. Mesela şu an kimse üç boyutlu televizyon satmıyor ama beş yıl önce herkesin dilindeydi. VR balonları da benzer durumda; herkes gözlüklerle böyle bir deneyim yaşayacağını düşünüyor, ama kimse on dakikadan fazla o gözlüğü takmıyor.

Bir yol var, dolayısıyla bu dalgalanma devam edecek. Yani, bu konuları anlamak çok önemli. Bunlara samimi bir şekilde yaklaşmak lazım. Sen, üç boyutlu gözlüğü taktığında bunun çocuklukta gördüğün, haç fotoğrafları ve güllerle dolu gözlükten bir farkı olmadığını anladığında, aslında onun hareketli bir versiyonu olduğunu keşfedeceksin. Ayrıca, on sekizinci yüzyılda yapılmış tahta versiyonları da mevcut. Bu teknikler, stereoskopik gösterme tekniği olarak biliniyor. Geçmişteki bu teknikleri anladığında, bugünkü yapay zeka konularını da daha iyi kavrayacaksın.

Yapay zeka biraz karmaşık çünkü orada bir bilinç kavramı var. Bazı duyguları sevmiyoruz: aşk, bilinç, kıskançlık, nefret gibi karmaşık hisler. Yapay zeka çalışmaları, bu duyguların anlamını açmaya çalışıyor. Öğrenmek ne demek? Hafıza ne demek? Bu konular hakkında meraklıysanız okuyun, çok keyifli. Ben bir eğitimci olduğum için bu konulara yaklaşımım farklı; çünkü bir bilgisayara öğretmekle, bir çocuğa öğretmek aynı değil ama yine de benzer pek çok ilişki var. O yüzden bu konulardan keyif alıyorum.

Bu konuları takip etmek iyi; eğer teknolojiyle ilgili korkularınız varsa, meraklı gözlerle bakmalısınız. Yakınınızdaki bilgili insanlara danışabilirsiniz. Korkacak bir şey yok, yeter ki çevrenizde bu konuları bilen insanlar olsun. Teknolojiden uzak durma psikolojisi son derece yanlış; bu, sizi yanlış bir yere götürüyor. Etrafınızdaki her şey teknoloji. Öncelikle rahatlayın. Gördüğünüz elma bir teknoloji, giydiğiniz kıyafet bir teknoloji, konuştuğunuz dil bir teknoloji. Rahatlamak önemli; dolayısıyla bu konulara merakla yaklaşmalısınız.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Bu soruya verilmiş 1 cevap daha var.