METRO Türkiye'de global kariyer imkanı var mı?
Sinem Türüng
Sinem Türüng
CFO / Finans Direktörü, METRO Türkiye
Transkript

METRO’da benim zamanındaki programlarla şu anki programlar çok farklı. Şu anda daha fazla global kariyer yapma imkanı var çünkü METRO’da işe ilk başladığınızda direkt olarak ya da farklı ülkelerde tecrübe edebileceğiniz METRO Potentials gibi bir programlara katılabiliyorsunuz. Eğer bu program dahilinde geldiyseniz zaten programın başında global kariyer yapacağınız belli oluyor.

Arkadaşlarımız bu programa nasıl girebilirler? Dediğim gibi, programlarımız bugün daha farklı. Öncelikle bunu istemeleri ve dillendirmeleri bence çok önemli çünkü bazen insanlar çekinebiliyorlar veya söylemek istemeyebiliyorlar. Bu yüzden dillendirmek çok önemli.

Bizim farklı farklı ülkelerimiz var. Yurtdışına gitmek, global bir tecrübe için ilk adım atmak her zaman için bir terfi anlamına gelmez. Aynı pozisyonda dahi olsanız önemli olan; farklı kültürlerde çalışmayı tecrübe etme şansı yakalamak, farklı bir ülkede yaşayıp adaptasyon yetileri geliştirmek, farklı kültürleri tecrübe edip bu kültürlerden farklı yönetim stilleri uygulamayı öğrenmektir. Bunların hepsi size kattıklarıdır. Dolayısıyla ilk adım; böyle bir ilginizin olduğunu dillendiriyor olmanızdır.

Bunun dışında hem yapılandırılmış programlarımız hem tanımlı programlarımız var hem de bu iş formal bir şekilde yürüyebiliyor çünkü dediğim gibi genelde METRO dünyası içerisindeki networklar güçlü oluyor. Rotasyon yapan, farklı departmanları veya farklı ülkeleri rotate eden çok fazla yöneticimiz var. Dolayısıyla ülkeler arasında da güçlü bir network var. Bu, planlı programlı bir insan kaynakları programı çerçevesinde olabileceği gibi, tamamen informal bir şekilde de olabilir. Başka ülkedeki bir CFO veya Controlling Müdürü ani bir şekilde ayrıldığında onların“6 ay bana destek olabilecek var mı?” mesajına bile bakabilir çünkü bu gibi durumlarda yetiştirmek istediğimiz, buna ilgi duyan veya kendini geliştirmeye açık arkadaşlarımıza uluslararası tecrübe kazandırmak adına biz de biraz feragat edip, buradaki arkadaşların iş yükünü arttırarak bunları gönderebiliyoruz. Dolayısıyla hem insan kaynakları programları yoluyla hem de daha informal networking yoluyla bu işler olabiliyor.