Anlatsın
Giriş
AXA Sigorta Kurumsal ve Ticari Teknik Ekibi olarak nasıl projeler üzerinde çalışıyorsunuz?
Atilla Zorkirişçi
Atilla Zorkirişçi
Kurumsal ve Ticari Teknik Müdürü, AXA SİGORTA
Transkript
Proje dediğinizde, mesela ne yapıyoruz? Mesela bir parametrik sigorta ile uğraşıyoruz. Parametrik sigorta ne? Aslında bu, Türkiye ve dünya genelinde yeni bir branş. Diyelim ki bir havaalanında don riski var. Pistte don olduğunda uçaklar kalkamaz. Ancak bu donun oluşması için belli bir sıcaklık gerekiyor. Bu sıcaklık, belirli bir derecenin altına düştüğünde trigger oluyor. İşte bu sıcaklığın altına düştüğü andan itibaren havaalanı uçak kaldıramaz ve çalışamaz. Böylece finansal bir zarara uğramış oluyor. Bu durumu sigortalayan bir branş da, doğal afetten ya da hava olayından kaynaklanan bir maddi zararı karşılayan bir branş. Bu başlı başına bir proje mesela. Çok geniş ve derin bir konu.

Başka bir proje ne? Dijital çözümler üretiyoruz dedim. Bizim sahaya giden risk mühendislerimiz var. Eğer bir fabrikayı veya bir tüneli sigortalamak istiyorsanız, aslında bu işi bilen ve daha önce bu alanda çalışmış mühendislerin oraya gidip inceleme yapması gerekiyor. Bazı teknik analizler yaparak bize geri dönmeleri gerekiyor. Bizim bünyemizde çalışan risk mühendisleri, fabrikaları inceliyor ve hasar durumu hakkında bir rapor hazırlıyorlar. Bu raporu da teknik analizlerimizde kullanıyoruz. Yıllardır sigorta şirketleri bu raporları kullandı ama biz bu raporlamaya dijital bir çözüm ürettik. Ne yaptık? Mobil bir uygulama yarattık. Risk mühendisleri, ellerindeki tabletlerle gidip bulundukları yerde o raporu tablet üzerinden doldurabiliyor. Kaydet butonuna bastıkları anda, ofiste oturan ve o işe fiyat ve şartları belirleyecek olan underwriter, bütün resimleri, fotoğrafları ve fabrikalar hakkında yazılan raporu görebiliyor.

Normalde ne oluyordu? Risk mühendisleri gidiyor, fotoğraflar çekiyor, raporu yazmak için gerekli notları alıyor, kağıda yazıyordu. Sonra ofise dönüp raporu hazırlıyordu ve bu raporu e-posta ile bize gönderiyordu. Ancak biz bu süreci nasıl daha hızlı ve verimli hale getiririz diye düşünerek böyle bir proje geliştirdik ve ismini ARES (Aksa Risk Engineering System) koyduk. Şu anda dünya çapında tüm Aksa şirketlerine bu uygulamayı açmak için çalışmalar yapıyoruz. Global olarak da bu projeyi tanıtmak için hazırlanıyorum. Biliyorum ki elimizden geldiğince en çok işimize yarayacak alanları seçerek projeler üretiyoruz ve bunları işimizde kullanmaya çalışıyoruz.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.