Anlatsın
Giriş

Girişimcilik Vakfı'nı önümüzdeki 5 yıl içerisinde nerede görüyorsunuz ve beklentiler neler?

Sina Afra
Sina Afra
Girişimcilik Vakfı Kurucusu, Girişimcilik Vakfı
Transkript
Şimdi Girvak'ı nerede görüyorum? Ben o sorudan bir başlayayım. Şimdi ben beş sene sonra Girvak'ın Türkiye'deki en saygın vakıf olmasını istiyorum. Girvak'tan geçmiş fellowlarının, ee bunu yani isterlerse iş başvurularında isterlerse yüksek öğrenimde devam ederken bir büyük kriter olarak kullanmaları. Çünkü otuz bin kişi arasından elli kişi seçmeye başladığında, yüzde birin altında bir kota olmaya başlıyor. IV Lig’in seçim oranları yüzde dört kadar; bu yüzden buraya girmek çok daha sert. Türkiye'de daha zor bir şey yok. Onun takdirini almasını istiyorum. Fellowların da bunun için Girvak'ın en saygın kurumu olmasını istiyorum. Burada sponsorluğun ve paranın da çok önemli olduğuna inanıyorum. En yüksek sponsorluğu alan ve bunu profesyonel anlamda yöneten bir vakıf olmasını istiyorum. İsteklerim bitmiyor; ayrıca uluslararası girişimcilik alanındaki en saygın vakıflar, kuruluşlar ve STK'lar arasında olmasını istiyorum.

Şimdi bu Girvak tarafında benim beş sene sonraki olmak istediğimiz yer. Bu sayılarla ifade edilen bir şey değil; yani beş yüz veya üç yüz felo olması önemsiz. Burada esas olan saygınlık ve bilinirlik. Bu çok önemli ve değerli bir şey. Şimdi fellowslardan ne bekliyorum? Genelde dışarıdan baktığımızda şöyle bir beklenti var: İlk defa Girvak'ı duyan insanlar, "Kaç kişi girişimci oldu?" diyor. Ben de hep şunu söylüyorum: Yani şu an ben izlemiyorum; hani yirmi bir kişinin projesi var. Güzel, bazıları gerçekten girişimci, bazıları deniyor, bazıları bakıyor, bazıları kurumsal çalışmak istiyor. Hepsi kabul edilebilir. Öyle bir kuralımız yok; yani illa fellow programına giren insanlar üç, beş sene içinde girişimci olsun diye bir zorunluluk yok.

Bugün Türkiye'de gençlerin girişimci olma isteği, üniversitelerde yapılan anketlerde sorulduğunda, girişimcilik yüzde beş, yedi, sekiz gibi oranlara tekabül ediyor. Şimdi biz bu anketi her sene yapmak istiyoruz. Örneğin, yirmi farklı üniversitede değişik fakültelerde ve benzeri yerlerde girişimciliğin gelişimini görmek için ben beş sene sonra orada yüzde yirmi beşinin girişimci olmak istemesini görmek istiyorum. Eğer bunu yaparsak, bireysel bir fellow’un on sene çalıştığı sonra girişimci olduğu veya her şeyi bıraktığı sırada girişimci olduğu önemli değil. Üniversiteyi bitirdi, girişimci oldu, başarılı oldu ya da başarısız oldu; bunun hiç önemi yok. O tamamen bir yan etki. Çünkü herkesin hayatında kendi dinamikleri var. Yani bazısının bugün girişimci olması mümkünken, bazısı biraz daha kendini eğitmek isteyebilir, bir yerde çalışmak isteyebilir ya da para kazanmak isteyebilir. Bin tane sorumluluk söz konusu. Bu yüzden fellowsların girişimciliği ile ölçmek doğru değil. Ama fellowslardan çok girişimci çıkacak, buna eminim.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.