Anadolu Üniversitesi'ne yeni başlayacaklar için tavsiyeleriniz nelerdir?

Hazırlık öğrencilerine ve ya hazırlık öğrencisi olmak isteyenlere tavsiyelerim var :)

1- Eğer daha okula başlamadıysanız bunu dikkate alın, fakat şuan eğitim aşamasında iseniz bu konu sizi pek ilgilendirmeyebilir.

Hazırlık okulunda (kısaca ydyo diyorlar) sene başında bir yeterlilik sınavı vardır. Bunu kaçırmamanızı tavsiye ederim. (Ben kaçırdım ve bir çok zorluk çektim.) Bu sınav ile sizi kurlarınıza atıyacaklar. (A, B, C ve D) A en üst kur, D ise en alt kur. Bunlar bir kenarda kalsın bir de şu tarafa bakalım ve sonra birbirlerine bağlayalım. İsteğe bağlı öğrenciler ve zorunlu öğrenciler olmak üzere 2 farklı çeşitte öğrenci var. İsteğe bağlı olmak hazırlık yılında eğer okulda kalırsanız, öteki yıl yine hazırlık okumak zorunda değilsiniz isterseniz gelecek sene kendi bölümünüzü türkçe okuyabilirsiniz, fakat zorunlu öğrenci olmak ise hazırlık yılında okulda kalırsanız (devamsızlıktan ya da notlardan) kesinlikle okulu tekrar etmelisiniz. Şimdi bu ikisini birbirine bağlayalım. D kurundan A kuruna doğru hazırlık sınavını geçme olasılığınız ciddi derecede artıyor. (Hazırlık yılımda hocalarımın bizlere anlattıklarına göre) D kurundan 1 sınıftan 20 öğrencinin 1 ya da 2'si hazırlık yılını başarı ile tamamlıyorsa, A kurundan 1 sınıftan 20 öğrencinin 14-15 tanesi bu hazırlık yılını başarı ile bitiyor.

Burada anlatmak istediğim hazırlık okumak D kuru iseniz biraz zor. Örneğin bizim sınıf D kuru idi ve sınıfımızdan 4 kişi sınavı geçebildi,(teki de benim ve zorunlu idim.) fakat ciddi olarak çalışmıştık. Bunlardan sadece 1 tanesi isteğe bağlı öğrenci idi. İsteğe bağlı tanıdığım 20 öğrenci varsa sadece 3-4 tanesi okula devam edebildi (yani sınavdan kalsalar bile bütün yıl okula eğitim almaya devamsızlıklarını aşmadan gelebildiler) çoğu isteğe bağlı olan arkadaşlarım ise devamsızlıktan kaldı. Hep ben çok çalışıcam devamsızlık yapmicam diyorlar fakat yapıyorlar :) Zorunlu arkadaşlara kısaca ÇOK ÇALIŞIN VE GEÇİN! diyorum. Keşke elimden başka bir şey gelse bakın geçmek çok kolay desem fakat ciddi anlamda zor. Sırf en son sınava giren öğrenci sayısı okulun dörtte biri. Yani diğerleri devamsızlıktan ya da finallerden geçememekden kaldılar.

2- Es-kart çıkartmayı ihmal etmeyin. (Ben 2. dönem çıkarttım, fakat servisle gidip geldiğim içindi ve bir anda servis kesilince kalakaldım. :) )

3- En az 1 tane kulübe üye olun. Bence 2 tanesi de fazla olur yani 1 tanesi yeterlidir. Üye olupta gitmemezlik etmeyin (benim gibi, ben evde pinekleyip hazırlık yılımı D kurundan geçtim fakat çok fazla aktivitelere katılamadım. Yani ilk senem başarılı fakat biraz asosyel olarak geçti :( ) Bazı arkadaşlarım kulüpleri ile köylerdeki okulları boyamaya gidiyordu. Bu cidden çok hoş bir yardım. Sizde böyle şeyler yapabilirsiniz. Okul kulüp konusunda çok gelişmiş fakat illaki dandikleride vardır. Biraz zaman geçmesini bekleyin bakın etrafta neler var. Zaten iki eylül kampüsüne standlar açılıyor size tanıtımlar yapılıyor.

4- Okulun yemeklerinden iyicene faydalanın. Yemekler ortalama bir insan için (ben biraz kalıplıyımda :) ) yeterli doyuruculukta. Cidden çok fazla değişik yemek çıkıyor. Bir haftada iki defa tekrarlamıyor kendisini. Etli ve tavuklu yiyecekler çoğunlukta.Hemde 1 lira :)

5- Okulun ekmeğine engel olmak istemem fakat kitaplarınız yaklaşık 300 ila 400 türk lirası olmak üzere fiyatları oynuyor. Zaten sadece kitapları ilk iki hafta okulda açılan kitabı basanlar tarafından satılıyor. Benim tanıdığım bazı insanlar 70-80 liraya onların fotokopilerini çektirmişti. Çok fark etmiyor. Tek fark bilgisayar dersinizde size kullanmanız için bir şifre veriyor bu kitap. Bu şifre ile MyEnglishLab diye bir internet sitesine giriş yaparak oradaki ödevleri yaparak sene sonunda en fazla 0.50 ila 1 puanı kendi puanınıza ekliyebilirsiniz. Bence gereksiz. 60 puanın yanında 0.50 ne ki! Bookletten 1 soru daha fazla çözseniz nerdeyse 1.2 puan geliyor :) Eğer bu MyEnglishLab'i kullanmak istiyorsanız kitabı satın almış birisinden şifresini isteyin. Aynı anda iki kişi yapabiliyorsunuz. Bakın bu çakallığı size okulda hocalar anlatmazlar çünkü onların söylemesi cidden yasak. Eğer böyle bir şey olursa kovulabiliyorlar. Size okula müfettiş gelebilir ve kitapları kontrol edebilirler derler. Böyle olursa okuldan atılabilirsiniz bile derler. Benim senemde gelmedi. Yani kitabınızın üstüne kişisel bilgilerinizi yazmayın. Gelirlerse kitabı camdan aşağı atın kim ne diyebilecek.!

6- Bu arada kendi apartında, yurdunda ve ya evinde internet sorunu olanlar için ydyo'da (hazırlığın görüldüğü binada) indirme hızı 6 mb'e kadar çıkabiliyor. Ben GB'larca şey indirdim ve flash diske attım. İlk kendi apartıma geldiğimde internette sıkıntılar vardı ve ben de izlemek istediğim şeylerin ve ya oynamak istediğim oyunların listesini yapıyordum. Öğle aralarında ve bazende okuldan sonra kalarak onları indiriyordum. Haftada bir indirme yeterli oluyordu bana :) (BAKIN BU ÖNERİYİ BAŞKA YERDE GÖREMEZSİNİZ :) ) Ayriyeten bu yasak mı değil mi bilmiyorum fakat ben hep görevlilerden sakınarak indiriyordum :)

7- Kütüphane; ydyo binasındaki kütüphanede ortalama sayıda yabancı hikayeler var. Çok fazla ingilizce kitap var
fakat hazırlık öğrencilerine yaramaz şeyler. Ydyo'da türkçe kaynak aramayın sadece 1 kitaplık var, o da çok dandik. Türkçe kaynak istiyorsanız Yunus Emredeki büyük kütüphaneye gidin. Kütüphane için öğrenci kimliğinizin bulunması gerek. Zaten okula öğrenci kimliği ile giremezseniz kitapda alamazsınız :) (BU ARADA VİZE HAFTASI İKİ EYLÜL ÖĞRENCİSİ İSENİZ KÜTÜPHANEYE DERS ÇALIŞMAYA GİTMEYİN. YUNUS EMRE ÖĞRENCİLERİ İLE DOLU OLUYOR! )
Son bir şey de kütüphanede özel ders çalışma odaları var. Sadece 1 kişi girebiliyor. O alanda priz ve pencere de var. Bu odaların anahtaları katlardaki görevlilerde bulunuyor. Onlara öğrenci kimliğinizi rehin olarak veriyorsunuz onlardan size odanın anahtarlarını veriyor. Şu an da dahi bu bilgiyi bilmeyen 2. ve ya 3. sınıf öğrencileri illa ki vardır :)

8- Aktiviteler; ben çok aktif bir öğrenci değildim fakat Sinema Anadoluya gitmeyi çok seviyordum ve bir ara hiç kaçırmıyordum. Sinema anadolu öğrencilerin tiyatro gösterileri yaptıkları ortalama bir tiyatro. Bilet ücretleri çok ucuz 2-3 lira. Orada yüksek lisans öğrencileri bile olabiliyor ve onlar çok daha iyi gösteri yapıyorlar. Ben ilk giderken çok dandik olur diye düşünüyordum fakat beni çok sardı. Bir zaman sonra gösterilerin tekrarları oluyor. Ben çok gitmek istedim tekrarlarını izlemeye fakat nedense gidemedim. :( Siz siz olun kaçırmayın ve de biraz erken gidin son dakika gidince sonlara oturabilirsiniz bu da bazı şeyleri kaçırmanıza neden olabiliyor. Benim gözlerim çok iyi olmadığından genellikle en önlere oturuyordum ve bu gösteride rol alan kişilerle etkileşiminizi kolaylaştırabiliyor. Benim arkadaşım sahneye bile davet edilmişti.

9- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin kantini çok ünlü diyorlar. Ben hiç gitmedim o yüzden konuşmak istemiyorum :S

10- Yunus emre kampüsün biraz önünde bazen redbull aracı oluyor. Orada çalışan kızlar size bedava redbull veriyor. Ben daha şu ana kadar almadım fakat böyle bir redbull aracı görürseniz( arabanın üstünde redbull'un maketi var) sakın paralıdır diye çekinmeyin :)

11- Eğer okulun ön taraflarında yaşıyor ve okula servis ile gitmek biraz olsun az kalabalık olan bir araçta gitmek istiyorsanız tam açık öğretimin yanından ismini vermek istemediğim(kötü anlamda değil) ortalama bir otobüs(30 kişilik felandır herhalde ayakla birlikte o 50 olur :D )geçiyor. Oradan benim bazı arkadaşlarımı servise alıyor. Ücreti de normal otobüslerle aynı. (Bakın bunu cidden kimse bilmez, ha! :S)

12- Aklınızda bulunsun yunus emrenin oradan taksi ile iki eylüle gitmek 20-25 arası tutuyor. Biz genellikle 4-5 kişi biniyorduk :) ve eğer başka biryer de taksiye ihtayıcınız olursa taksiler taksimetreyi sizin yanınıza gelince açmak zorunda eğer bir taksi, taksimetreyi açarak yanınıza gelmiş ise hemen plakanın fotosunu çekin gerekli yerlere iletin.( Bunu bizzat bir taksi durağındaki yaşlı, sevimli ve göbekli (kesin sahibidir) bir amcadan öğrendim.)

13- Okula ailenizi sokmak isterseniz onların kimliklerini almayı unutmayın. Nufüs kimliğinizi güvenliğe rehin veriyorsunuz onlarda siz çıkarken size geri veriyor.

14- Okul çok zengin kulüp kurmak istiyorsanız birazda adam akıllı ise ve destek de bulursanız bence kurabilirsiniz. Benim bir arkadaşım binicilik kulübü kurmak istedi. Okuldan bunu karşılamasını istedi de okul o sıralar kemer sıkıyormuş :S Ayriyeten okul dünyanın en fazla öğrenciye sahip 2. okul :S Okulun açık öğretimi çok delice para kazandırıyor. Yaklaşık 2 milyon öğrencisi var okulun.

15- Okuldan ayrı şehrin bir çok etkinliği oluyor bunları takip etmek için telefon uygulamaları var. BenEskişehiri indirip takip edebilirsiniz.

BELKİ BENİM DE BİLMEDİĞİM ÇOK ŞEY VARDIR. BEN BUNLARI 1 SENEDE ÖĞRENDİM. EN SON OLARAK,

ÇALIŞIN, GEZİN, TOZUN VE MUHABBET EDİN!

Bu soruya verilmiş 47 cevap daha var.