Anlatsın
Giriş
Yazılım ve Edebiyat alanları nasıl bir ilişki içindedir? Bir proje örneği anlatabilir misiniz?
Mehmet Erkek
Mehmet Erkek
CTO & Kurucu Ortak , Zingat.com
Transkript
İspanyolca okumaya gittiğimde, ikinci sınıf sonunda çok ünlü bir hocamız vardı: Ricardo Campos. İspanyolca bize bir kitap verdi. Aslında ikinci sınıfta İspanyol Dili ve Edebiyatı dersine katılan bir öğrenciydim ve üçüncü sınıfa yeni başlamıştım. Bir kişinin zor bir İspanyolca romanı akıcı bir şekilde okuması ve anlaması kolay değil. Bu ödev olarak verildi. Pio Barcas'ın ünlü romanlarından üç tanesinden birini seçti. "Bunu siz okuyacaksınız, anlayacaksınız, özet çıkaracaksınız," dedi. O zaman aynı zamanda çalışıyordum, bir taraftan işim vardı, diğer taraftan okumam gerekiyordu. Hızlıca okumam gerekiyordu. Ne yapmam gerektiğini düşündüm. Hemen oturup bir program yazdım. Kitabın PDF kopyasını buldum. Program, kelimeler üzerinde çalıştı, analiz yaptı. Analizlerden kitabın içindeki tüm kelimeleri benim için çıkardı. Yetinmeyerek, online sözlüklere bağlandı, kelimelerin anlamlarını çekti ve onları da kaydetti.

Dolayısıyla, bu alışkanlığa başladıktan ve bu yazılım altyapısını oluşturduktan sonra, okumak istediğim kitabı yazılıma veriyordum. Yazılım, benden öğreniyordu; benim neler bildiğimi öğreniyor, bilinmeyen kelimeleri çıkarıyordu. Böylece, okumak istediğim kitapları hızlıca okuyup anlayabiliyordum.

Bu durumu üniversite hocam olan Bay Karpintero'ya önerdim. Kendisi de çok ünlü bir çevirmendir; Orhan Pamuk’un birçok kitabını İspanyolcaya çevirmiştir. Onunla görüştüm, "Hocam, böyle bir yazılım geliştirdim,” dedim. “Çok güzel bir şey yapmışsın. Bunu mutlaka tez olarak yapalım," dedi. Gerçekten bu alanda bir araştırma yapılması gerektiğini düşündü. Edebiyat bilen, ama yazılım bilgisinden habersiz olanların, bilgisayarın altyapısından ve algoritmalardan haberdar olmaları gerektiğini ifade etti. Machine Learning konusunda birleştirildiğinde, bambaşka bir şey ortaya çıkabilir.

Örneğin, Machine Learning algoritmaları kullanarak metinleri analiz edebilir, yazarın tarzını otomatik çıkarabilir, alışkanlıklarını belirleyebilir ve benzer özelliklerdeki kitapları listeleyebilirsiniz. Bu, bilgisayar biliminin edebiyata nasıl uygulanabileceğine dair sadece küçük bir örnek.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.