Yaşlı Bakımı Bölümü kimlere göre bir bölümdür? Nasıl özellikler gerektirir?

2 Cevap

Yaşlı bakımı programının eğitim esaslarını; yaşlının temel özelliklerini ve gereksinimlerini bilme ve bu doğrultuda yaşlının ihtiyaçlarını karşılama becerisi kazanma, aynı zamanda da yaşlıya bütüncül yaklaşabilme yetisi oluşturmaktadır.

- Yaşlı bireylere beslenme, genel vücut temizliği, hareket, uygun yatak pozisyonu vb. temel gereksinimlerini karşılayacak bakım hizmeti verir,

- Yaşlının hekim tarafından planlanan tedavisinin uygulanmasını sağlamak için enjeksiyon, pansuman, yara bakımı, sonda bakımı vb. tıbbi girişimleri yapar, ilaç tedavilerini uygulanmasına yardımcı olur.

- Yaşlının tansiyon, ateş, nabız, solunum gibi günlük sağlık göstergelerinin kontrolünü yapar,

- Yaşlı bireylere acil durumlarda ilkyardım kurallarını uygular.

- Yaşlı bireylerin sosyal yönden desteklenmeleri ve özgüvenlerini kazanmaları için uğraş terapi programları planlar, uygular ve katılımı sağlar,,

- Sosyal ve fiziksel rehabilitasyona gereksinimi olan yaşlılara planlanan programların uygulanmasında yardımcı olur,

- Yaşlı bireylerin birbirleriyle ve toplumla olan iletişimlerinin artırılmasına yardımcı olur,

- Sosyal ve ekonomik yoksunluk içinde bulunan yaşlılara yol gösterici olur,

- Yetişkin psikolojisi konusunda kendini yetiştirir.

Genç nüfus neden yaşlı bakımı bölümünü tercih ediyor? Yada etmeli? 


Lise eğitimleri sırasında sözel bölüm okumuş yada çevresinin yönlendirmeleri ile sayısal bölümlerde okumuş olup bu bölüme yeteneği olmayan genç arkadaşlarım gerçekler ile erken yaşlarda tanışıyor. 


Nedir bu gerçekler? 


Bölümü olup ataması olmayan tonlarca bölümün sayısız öğrencisi var ülkemizde. Eminim ki çoğumuzun çevresinde böyle en az bir kişi vardır. Hal böyle olunca kendimizden sonraki tüm gençlere tavsiyemiz bize yapılan hatalar silsilesine bir yenisini ekleyerek, yani gençlerin hayallerini hiçe sayarak boş bölüm okumayın ataması en yüksek olan sağlık bölümlerine yönelin şeklinde oluyor. 


Yani çalışma şartları, maaşları, gecesi gündüzü olmaksızın sağlığa gönül veren çoğu gerçek sağlıkçı dostlarımıza belki de haksızlık ederek, sağlığa yönlendiriyoruz tüm gençleri! 




Birde iyimser yönü ile bakalım duruma. Hemşire, fizyoterapist, diyetisyen olmak isteyen fakat ilk başta da belirttiğim gibi sayısal alanlara yeteneği olmayan (eğitim sistemi kaynaklı) öğrenci arkadaşlarım puanı düşük ve dikey geçiş imkanı çok fazla olan yaşlı bakım bölümüne yöneliyor. 


Ve onların Türkiye’de  işsiz kalma korkusu çekilmesine rağmen, yurt dışı çalışma imkanlarının fazlalığı aynı zamanda dikey geçişte basamak olarak düşünüp tercih ettikleri yaşlı bakımı bölümünün önemi (Tuik verilerine göre) 2040 yılında anlaşılacak. /SemihaYILDIZ/16.12.2019/20:20