Bu bölüm İşletme ve Ticaret bölümlerinin bir ortaklığı gibidir. İşletme bölümü daha çok kendi firmasını işletebilmeye yönelikken bu bölüm kurumsal şirketlerde çalışabilmeyi sağlıyor. Dünya giderek globalleşirken ticaretle ilgilenmek isteyen adaylar için bu bölüm son derece yararlı.Özellikle Özyeğin Üniversitesinde bu bölüm için zorunlu İngilizce dışında 2. yabancı dil dersleri almak şart. Bu sebeple sizi uluslararası ticaret ortamına çok daha rahat hazırlayabiliyorlar. Aynı zamanda bu bölümün puanı İşletme ve Uluslararası Ticaret bölümlerinden çok daha yüksek.

Artık teknolojinin gelişmesi ile küreselleşmenin önü kesilemiyor uluslararası şirketlerde artmaktadır bu şirketlerde çalışacak eleman ihtiyacı da artmaktadır bu boşlukları da uluslararsı ticaret öğrencileri dolduracak diye düşünüyorum.

öncelikle ben bu bölümü özel sektörde çalışan arkadaşlara öneriyorum ki ben bu amaç ile okuyorum. Kesinlikle yabancı dil isteği olan bir bölüm uluslararası çalışılacak. Gayet eğlenceli biraz iktisat ağırlıklı bir bölüm diye bilirim. Girişkenlik çok önemli çok geniş bir yelpazede çalışılabilir ve kesinlikle birçok farklı insanlar ile tanışabilirsiniz.

Bu bölüm, sabırlı olmayı, iyi gözlem yapmayı ve ticareti sevmeyi gerektirir. Ek olarak, bu alanda eğitim görmeyi düşünen öğrencilerin, İngilizcelerini geliştirmeleri ve ek olarak ticarette kullanılan başka bir yabancı dili orta seviyede bilmeleri aranan özelliklerin başında gelmektedir.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümü en az bir yabancı dile sahip olmayı gerektirir. Ancak daha fazla yabancı dile sahip olmanız sizin için ekstra bir avantaj demektir. Özellikle uluslararası çapta çalışan şirketler çalışan alımı yaparken yabancı dile çok önem verir. Yabancı dil sayınızla paralel olarak da işe girme olasılığınız artar.


Onun haricinde bu bölüm sosyal bir kişilik gerektiren bir bölümdür. Çünkü sürekli olarak birileri ile iletişim halinde olmanız gerekmektedir. 


Uyumlu çalışabilme becerisi aynı şekilde en önemli özelliklerden biridir bu bölüm için. Çünkü farklı kültürlere sahip insanlarla bir arada çalışmak zorunda kalabilirsiniz.

Mustafa Tutal
Mustafa Tutal
Sales Operations Intern, Microsoft

yönetici ve kalifiyeli eleman yetiştiren bu bölüm özellikle özel sektör ve devlette çalışma imkanları sağlıyor. Özel sektörde bir şirketin yonetiminden tüm departmanlarına kadar çalışma imkanı sağlıyor devlette ise KPSS puanıyla başbakanlık, müşteşarlık ve devlet kademelerinin bir çok bölümünde iş imkanı sağlıyor.

UAT mezunları hem kamu hem de özel sektörde çalışabilmekte. Kamuda KPSS-B ile bakanlıklarda çalışma imkanları vardır. Özel sektörde ise bir şirketin tüm yönetim aşamalarında iş imkanı var. Maaaşları kamuda yüksek bir oranla 3-4.000 tl olarak başlıyor özel sektörde yetenek ve tecrubelerinize bağlı olarak askari düzeyde de çalışma imkanı sağlıyor ancak bu oran giderek (hatta çok fazla) artabiliyor.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik öğrencileri genelde ilk yıllarında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri ile beraber ortak dersleri almaktadır. Bu dersler çoğu üniversitede İşletmeye Giriş, Ekonomiye Giriş, Matematik ve bazı diğer temel derslerdir. Takip eden yıllarda ise bölüm ile alakalı diğer spesifik dersleri almaya başlarlar. İthalat ve İhracat Yönetimi, Uluslararası Ticaret Hukuku bu derslerin başlıcalarındandır. Bu dört yıllık süreçte aynı şekilde üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte Pazarlama Yönetimi, Uluslararası Finans ve Muhasebe dersleri de verilmektedir.

Mustafa Tutal
Mustafa Tutal
Sales Operations Intern, Microsoft

Öncelikle bu soru okuyacağın üniversiteye göre değişir. Kimi üniversite ekonomi ağırlık verir kimileri ise yönetim ağırlıklı olur. Ekonomi iktisat ve iktisadın alt disiplinlerini ele alır. Örneğin uluslararsı iktisat teorisi-politikası, deneysel iktisat, davranışsal diye devam eder ve br dersler özellikler bölüm öğrencilerini çok zorlar. Ancak çok zor dersler değil hepsinin temeli İktisada Giriş derlerinde veriliyor. İşletme ağırlıklı dersler ise hocaya bağlı diyebiliriz ancak daha zevkli olan derslerdir.Yapılması gereken özel tek hazırlık kesinlikle ingilizce olmalıdır. Kimi üniversiteler de ingilizce dersler veriliyor ancak birçok üniversitede eğitimler Türkçe verilmekte. Üniversitede bir adım önde olmak için İngilizcenizi geliştirmeniz gerekir diye düşünüyorum.