Neden Türk Dili ? Türk Dili kesinlikle ilgi meselesi. Çok güzel bir bölüm. Şiirle, romanla, hikayeyle, eski edebiyatla iç içesiniz. İlginiz varsa şayet her ders sizin için ayrı bir mutluluk. Hayata bakış açınız değişiyor. Formasyon alabiliyorsunuz ve mebde öğretmen oluyorsunuz. Onun dışında bu bölümü bitirince Bir Türkolog oluyorsunuz. Daha ne olsun :) sadece bu kadar da değil hani.

Küçüklüğümden beri kitap okumayı,yazı yazmayı,şiir dinlemeyi severim.Bir şekilde edebiyatın içinde olmak istiyordum.Edebiyata dair daha çok şey öğrenmek,sevdiğim hocalarımla aynı mesleği paylaşma fikri beni Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne getirdi.Zor bir bölüm olsa da daha çok şey öğrenmek,dünyaya farklı açılardan bakmak bu zorluğu ortadan kaldırıyor.

Edebiyat sevgisi bambaşka bir şeydir.Bu bölüm sevmeyen insanın yapabileceği bir bölüm değildir.Sevmek de öyle kuru kuru pek bir işe yaramıyor,çok zorlu ve yorucu bir iş Edebiyat öğrencisi olmak. Malesef ülkemiz de seven den ziyade puanı tutan herkesin geldiği bir bölüm olmuş durumda Edebiyat.Şu uyarıyı yapmadan geçemeyeceğim,formasyon veriliyor ne de olsa,gideyim dört sene sonra mezun olur formasyonumu da alır öğretmen olurum mantığı ile sevmeye sevmeye gelirseniz heder olursunuz.Lakin gerçekten seviyor ve istiyorsanız tabi birde çalışmayı seviyorsanız çok güzel bir bölümdür.Yazacak arkadaşlarla tavsiyem sizi Osmanlı Türkçe'si var çok zor diye tedirgin eden insanlara kulak asmayın,çalışınca yapılıyor.

Türkçe çok güzel ve güçlü bir dil derinliklerini bilmeliydim;)

edebiyata aşık olduğum ve yazılan her kitapta, her satırda, her cümlede kendimi bulmam..

- formasyon alırsın kpssye girersin lise edebiyat öğretmeni olursun
-dershanelerde çalışabilirsn.
-Kültür Bakanlığı’nda, Türk Dil Kurumunda, arşivlerde uzman olabilmekte, TRT’nin çeşitli birimlerinde görev alabilmekte
-lisans mezunlarının atandığı kpss sınavıyla memur olabilirsin.
-sözleşmeli/muvazzaf subay ve astsubaylığa başvurabilirsin
-pomem yani üniversite mezunlarına polislik eğitimi veren okullara başvurabilirsin.kpss den ilgili barajı geçmek şartıyla.

Türkiye şartlarında hangi bolum kaç sene sonra nasıl olacak bölümün başına neler gelecek hiç belli değil maalesef. Şuanki durum herkesin ortak isteği bu bölümde öğretmenlik tabii alesten yüksek puan al 4 yıl ortalamanı yüksek tut formasyon al kpssden 85 ustu çıkar ve atan çalış Allah çalış :)

Pedagojik Formasyon sertifikası alındığı taktirde lise ve dengi okullarda öğretmenlik yapılabilir,
TRT'nin çeşitli dallarında çalışma imkanı olmakta,
Osmanlı Türkçesi dersine önem verildiği taktirde arşivcilik, yazma eserler vb. derslere önem verildiği taktirde arşiv memuru olunabilmekte,
Diğer mezunların girebileceği genel memurluklara uygun şartlar taşındığı taktirde girilebilmekte,
Kpss den yeterli puan alındığı taktirde, Pomem ile birlikte polis olunabilmektedir.

Unutmayalım her şey bizlerin elindedir istendikten sonra başarılı olmamak için hiç bir neden olmamaktadır.

Meb'de öğretmenlik yapar, unıversıtede asistanlık yapar, trt nın bır cok organında çalışabilir. Çeşitli memurluklarda da iş imkanı vardır.

Zannettiginiz gibi şiir yazacağınız bir bölüm değil öncelikle. Türk dili ve edebiyatı ana bilim dalı okuduğunuzu unutmayın. Ezberci olmamalısınız. Yüzlerce sayfayı rahatlıkla okuyabilmeli, ağır metinleri anlayabilmelisiniz.

Edebiyat öğrencisini en çok afallatan şey dil dersleridir. Buna hazır olun.
- Osmanlı Türkçesi
- Farsça
- Karahanlıca
- Harezmce
- Köktürkçe
- Uygurca
- Tatarca
- Özbekçe
- Çağatayca
Bunlardan bazılarıdır. Çalışınca çok korkunç değiller.

Diksiyonunuz düzgün olmalı. Nereli olursaniz olun Türkçeyi düzgün konuşmaya çalışın. Hiç olmadı, ücretsiz diksiyon kursları var. Ses tonunuzu iyi kullanın. İyi sunum yapın.

Sınavlarda ezberledikleriniz dışında kendinizden bir şeyler katın

El yazma metinleri okuyabilmelisiniz. Osmanlıca öğrenmiş olmanız yetmez, matbu yanı matbaada basılan düzgün yazılı metinler dışında el yazması metinler de okunmalıdır. Bazen harfler eksik yazılmış olabilir, bunu siz tamamlayacaksiniz.

Bir romanı açıklarken farklı bir bakış açısına sahip olmak gerekir. Sıradan bir okuyucu olmamak farklı tekniklere hazır olmak, ezberden konuşmamak.

İyi yorum kabiliyeti olması gerekir. Divan şiirlerini açıklarken doğru yorumlamak gerekir, roman , öykü şiir her şeye başka bir gözden bakmalisiniz.

Tavsiyeler ders kitapları;
Muharrem Ergin Türk dil bilgisi
Tanpınar 19. Asır Türk edebiyatı tarihi
Haluk ipekten eski Türk edebiyatı nazım şekilleri ve aruz
Erman artun dini tasavvufi halk edebiyatı
Divanı lügatit Turk
Orhun abideleri Muharrem Ergin
Yekta SARAÇ KLÂSİK EDEBİYAT BİLGİSİ
Hayatı develi Osmanlı Türkçesi

Örnekler artırılabilir.. ama en kötü öğrenci bile mezun oluyor.. unutmayın, korkmayın ama hazırlıklı olun..

Kesinlikle kitap okumayı sevenlerin siyasetle içiiçe olanların her şeyden önce biraz araştırma merakı fazla olan insanların bölümü

bol bol yazmalı çok okumalı bir bölüm diye bir giriş bırakalım öncelikle şuraya. Ondan sonra diyebilirim ki ders takibiniz çok iyi olmalı. Yorumlar çıkarımlar fazla olacağı için arkada oturur ders notunda başkalarından notları defterime geçiririm diye düşünmeyin farklı bakış açılarını öğrenin ama kopyalamayın. Araştırmayı seven bir yapınız olmalı. Bir de osmanlıcayı ezberlenecek kelimeler değil akıl yürütüp anlayabileceğiniz bir bilmece gibi öğrenin.

Merhaba, öncelikle sıkılmayan, sabreden ve düzenli çalışma yapabilen, kitap okumayı seven, araştırma yapabilen, gerektiğinde sahaya inebilecek olan, insan ilişkileri güçlü; sağduyulu, hoşgörü sahibi, iletişimde hem alıcı hem verici tarafta yol izleyen, interaktif, soru sorabilen, iyi gözlem yeteneğine sahip genç arkadaşlarımızın zevkle okuyacağı bir bölümdür.

Katkı sağlayacağı muhakkak.Ama Türk Dili ve Edebiyatına sadece yazar olmak için gelmek de yanlış.Bir mühendis, tıpçı da yazar olabiliyor.

Bunun cevabını ilk önce hayır, olarak cevaplamak isterim. Böyle bir yükümlülük şart değil. Herhangi bir bölümün mezunu ya da öğrencisi olsanız dahi yazar olabilirsiniz. Önemli olan, hobinizi geliştirmekten yana olmanızdır. Yazarlık tutkunuzun peşinden gitmelisiniz. Tabii Türkoloji bölümü okuyorsanız ve yazmaya meyiliniz varsa bu size ekstra bir katkı sağlayacaktır. Neden böyle bir söze atıfta bulundum, çünkü biz bu bölümü okurken beraberinde sadece bir materyalden yardım almıyoruz. Farklı kaynakları inceliyor, bu kaynaklardan doğan birçok fikri görüyoruz. Yani size birkaç tüyo verebilirim bu noktada. Öncelikle çok okumak gerekiyor, sabırlı olmalısınız. ''Çok okumanız gerekiyor'' dedim, şimdi bunun altını bir dolduralım. Unutmayın ki; ortaya atılan düşüncelerin yandaşları olduğu gibi zıttı da bir hayli olacaktır. Okumamış ve bilmiyorsak bu ortaya atılan fikirleri yorumlayamayacağız. En azından bir konu üzerinde ilerliyorsak genel hatlarına hâkim olmalıyız. Araştırma yapmalı ve argümanları ona layık seçmeliyiz.

Temiz bir Türkçe ile seslenmeliyiz okurlarımıza. Seçtiğimiz sözcükler, ahenkle dans etmeli, geçmişimizdeki başyapıtları da göz önünde bulundurmalı günümüzün koşullarına uygun kelimelerle ilerlemeliyiz yolculuğumuzda. Hayal gücümüzün, engin ufuklarını biraz da gözlemci yönümüzü işin içine kattık mı sırtımız yere gelmez.

Türk Dili ve Edebiyatı sizi yazar yapmaz. Bol bol kitap okutup metin tahlili yaptırarak yol gösterir. Gramer bilginizi derinleştirir yazım kurallarına hakim olmanızı sağlar. Ama Edebi yazılar üzerinden sizleri bilgilendireceği için kuralsızlığın enginliğini de unutmanızı sağlar. Yazım konusunda mükemmelliyetçi olduğunuz müddetçe kısır döngüye girebilirsiniz.

Yani bu sanırım bu sene son defa pedagojik formasyon verecekler lisans öğrencilerine.Ama bu sizin gözünüzü korkutmamalı.Yüksek Lisans var.Aynı alanda yapabilirsiniz.Tarih Öğretmenliği, Eğitim Bilimleri gibi farklı alanlarda da yapabilirsiniz.Ayrıyeten torpil veya temel sağlam olmak şartıyla KPSS' den yüksek puan alıp iyi yerlere atanabilirsiniz.Serbest öğretmenlik de yapabilirsiniz.