diyen arkadaşlarım var.

Bizim bölümde okuyan ve dersleri iplemeyen birçok arakdaşın geleceğe dair planları "babamla çalışacam" veya "bankada çalışacam" veya "devlete kapak atıcam" gibi cevaplar.

1) Bu bölümden mezun birisi bir "yüksek lisans" ve "doktora" için üniversitede kalıp akademisyen olabilir (bunun için kendini çok geliştirmeli ve çok çalışmalı) ki bölümün "siyaset bilimi" alanının esas amacı da budur aslında. Siyaset Bilimcileri yetiştirmek. Ancak bu ülkede "bilim", sermayenin araştırma yaptırmak istediği alan dışında pek fazla para kazandırmaz... "idealist bir bilim insanı" olma hayaliniz varsa yolunuz çoook uzun demektir...


2) Sınavlarla Vali veya Kaymakam olabilir, Devlet memuru olabilir...

*Ancak torpili yoksa ve birileri ona "mülakat sorularını" vermeyecekse kendi imkanlarıyla bu şansı %1-%5 arası bişeydir.

3) Siyasete atılabilir...

a) Kendine güveni varsa: Üniversite çağında yakın hissettiği siyasi partinin gençlik kollarına (daha mezun olmadan) girerek; gelecekte ilçe gençlik kolları başkanı, il gençlik kolları başkanı, bölge sorumlusu, gençlik sorumlusu, gençlikten sorumlu MYK üyesi, MYK üyesi olabilir.

b) Kendine çok güveniyorsa ve çok farklı olduğunu düşünerek sadece bu farklılığı (dürüstlüğü vs sayesinde) oy alabileceğini ve seçilebileceğini düşünüyorsa: belediye başkan aday adayı, belediye başkan adayı, büyükşehir belediye başkan aday adayı, büyükşehir belediye başkan adayı, milletvekili aday adayı, milletvekili adayı ve günümüzde Cumhurbaşkanı (ve gelecekte Başkan) adayı olabilir (halktan yavan bir konuşmayla oy toplayabileceğini sananlara aşağıdaki madde uyarı olsun)

c) Nüfuzlu bir aileden geliyorsanız (mesela bir aşirete mensupsanız ve aşiretin size desteği durumu söz konusuysa) aşiretinizin ağırlığının olduğu yöreden hem de istediğiz partiden milletvekili seçilebilirsiniz.

d) Makyavelist-Pragmatist biriyseniz, cebinizde birazcık da paranız varsa ve "etik" kelimesi yaşadığınız mahalleden dahi geçmediyse çok rahat seçilebilirsiniz (bunun aksi karakterler Türkiye tarihinde çok nadirdir)

# Tanınmış birisiyseniz (ülke çapında ünlü birisi olmanız yeterlidir)

# Alanında uzman birisiyseniz ve sizi aday gösterecek partinin "namınıza" ihtiyacı varsa (dr, yrd.doç.dr, doç.dr, prof vs olmanız gerekmektedir)

* Çünkü ülkemiz demokrasisinde adayları halk değil parti başkanları seçer; seçilebilmeniz için onların gözüne girmeniz, gözüne girmeniz için ise çok yalakalık yapmanız gerekir. "Bağımsız aday olmak" gibi bir alternatif varmış gibi anlatılır hep ancak "bağımsız aday" olarak seçilmeniz ise neredeyse imkansıza yakındır. Bağımsız bir adayın milletvekili olabilmesi için (iline göre değişmekle beraber) ortalama 80.000 oy alması gerekmektedir. Oysa bir parti mensubu 20.000 oyla bile o ilden seçilebilir.

** "Parti kurup seçimlere katılmak" gibi bir alternatif var ancak en mükemmel programla dahi bu şekilde seçimlere katılıp-kazanmanız imkansız gibi bişeydir ( oy barajı vs sebebiyle). Meclise girebilecek bir partinin 3 şeye ihtiyacı vardır;

1.si Güçlü bir taban (liberal taban, muhafazakar-milliyetçi taban, kemalist taban, ülkücü taban, sosyal demokrat taban, dinsel-etnik taban)
2.si Güçlü bir sermaye/medya desteği ile güçlü bir propaganda (Yurt Dışından: Soros, Bilderber ve Arap Sermayesi vs. ve Yurtiçinden: müsiad -tüsiad ıvır-zıvır)
3.sü Güçlü bir müttefik (Yurt Dışından: NATO-ABD-AB (ortadoğu ülkesi olmamız sebebiyle) veya Yurt İçinden: Ordu-Silahlı Örgütler, Bürokrasi, Bankalar-Holdingler-Medya Kuruluşları, Cemaatler, Azınlık Lobileri (zengin olanlar tercih edilir genellikle), Sivil Toplum Kuruluşları ve Sendikalar)

**Ülkemizde bunları yapabilen 4 parti vardır.

# Etkili birisiyseniz

Zaten hali hazırda bunlardan (yani yukarıdaki 3 maddede yazanlardan) birine etki edebilecek güçteyseniz zaten hali hazırdaki partilerden Milletvekili Adayı çok rahat olabilirsiniz, bunlardan 1-2 tanesine etki edebilecek güçteyseniz bakan, 2-3 tanesine etki edebilecek güçteyseniz Muhalif Parti Başkanı/Parti Başkan Yardımcısı/Parti Genel Sekreteri, 4-5 ve üzerine etki edebilecek güçteyseniz zaten Başbakan olabilirsiniz (yeni parti kurmanıza da gerek kalmaz)

4) İmkanı varsa yurt dışında, imkanı yoksa yurt içinde bir firmada - şirkette çalışabilir...

5) Ticarete atılıp "serbest meslek erbabı" olabilir...

6) İşsiz kalabilir...

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olanlar üç ana iş grubunda çalışabilirler:
1. Kamu kurum ve kuruluşları: Bakanlıklarda (Dışişleri başta olmak üzere, İçişileri, Maliye Bakanlığı vs.), Rekabet Kurumunda, Merkez Bankasında vb. alanlarda çalışabilirler. (Tabii KPSS başarısına göre)
2. Özel sektör kurum ve kuruluşları: Özel bankalarda, uluslararası alanda iş yapmakta olan firmalarda (PepsiCo vb. gibi) ya da ulusal şirketlerde çeşitli departmanlarda yöneticilik yapabilirler.
3. Akademik Kadroda yer almak: Diğer meslek alanlarında olduğu gibi, bu bölümün öğrencileri de üniversite mezuniyetinin ardından akademik gereklilikleri yerine getirerek akademik kariyer yapabilirler.
Çok detaylı olmasa da umarım genel bir fikir verebilmişimdir.

idari hakimliği memurluk bankacılık vali kaymakam bunların hepsine torpil gerekiyo biliyorsunuz ki dayınız yoksa oralarda oturup paşa paşa 3. sınıftan itibaren kpss ye hazırlancaksınız yada kendinizi geliştirip hocalarla iyi gecinip okulda kalcaksınız

Joker oyuncu gibi bir şeydir mezunlarımız. Geçmişteki mezunlarımıza da bakacak olursak ülkede neye ihtiyaç varsa odur aslında Mülkiye öğrencisi. Şair,Sanatçı,Bürokrat,Diplomat, (gelinlik dükkanı olanı da gördüm, elektrikçi olanı da ) kısacası Mülkiye mezunu biri kendini nerede mutlu hissediyorsa orada olmasını bilendir.

Ayşe Dinçaslan
Ayşe Dinçaslan
Müfettiş Yardımcısı, DenizBank

İkinci insanın da hayat bulmasından bu yana insanlık için önemini hiçbir zaman kaybetmeden süregelen bir olgu "siyaset". Tarihe, okumaya, kendini "güncellemeye", yorumlamaya ve sorgulamaya meraklıysanız, özellikle de ülkemizde ve diğer ülkelerde olan gelişmelere ilgiliyseniz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi tercih etmeniz gereken bölümlerden birisi. Ayrıca mezun olduktan sonra da iş alanı oldukça geniş, bu alanları en genel şekliyle, Kamu, özel sektör, akademi şeklinde belirtebiliriz. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ne son 10 yılın mesleği ne de gelecek 10 yılın mesleği olarak nitelendirilebilir, bu bölümde eğitim almış mezunlar devamlılık gösteren bir alan olduğu için her daim iş imkanı bulacaktır.

kendimi siyasi tarihe meraklı ve yakın buluyorum bölümümüz içinde de siyasi tarihle çok karsılaşıyoruz fikirlerimi geliştirebileceğim bi bölüm iş olarakta idari hakimliği hedef alıyorum bu yüzden sanırım

Çünkü siyaseti çok seviyorum ve bölümün dersleri tam anlamıyla beni yansıtan dersler. Hukuk derslerini çok seviyorum ve bölümümü severek okuyorum.

Memleketi biz mi kurtaracağız? sözüne tepki olduğu için.

Bu bölümün çok da bir numarası yok. ''Siyaset Bilimi'' kısmına tav oldum öyle geldim. Bölümümle ilgili bir rahatsızlığımın olmamasıyla birlikte İİBF fakültesi olmasından ötürü Türkiye' nin dört bir yanındaki SBKYlerden farkı yoktur. Elbette şehrin konumunun yanısıra üniversitenin öğretim görevlisi(bölüme has değil) ve bilgi kaynakları Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisinin kendi kendini geliştirmesi adına verimli sayılabilir.

Hukuk ve siyaset alanlarına ilginiz var ise orta seviyede bir zorluğu olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan bol bol makale okumaya ve yazmaya hazırlıklı olmalısınız. İyi günler.

Bölüm ekonomi, tarih, hukuk, siyasal felsefe, yönetim(yerel-ulusal-uluslararası) gibi çeşitli alanları içinde barındırıyor. Alanların biri diğerinden baskın  değil. Hemen hemen eşit ağırlıktalar. Bu karmaşıklılığa hazırlıklı olmalısın. Akabinde çokça okumaya da... Elbette bölümü hakkıyla bitirmek istiyorsan. Anlayacağın uzmanlığı zayıf bir bölüm. Bana göre bir bölümün "bu kadar" komplex olması iyi bir şey değil. Yıllar içerisinde kafan gidip gelebilir. Neyde uzmanlaşacağını anlayabilmek açısından iyi gibi gözükse de sen her zaman yine her alandan ders görmeye devam edeceksin. Bunu seçmelilerle telafi etmeye çalışırsın. Bunu başarabilir misin bilemem ders açılmaz, hocası uymaz, saatleri uymaz vs. Zorluk meselesine gelince, zorluk görecelidir. Üniversiteden üniversiteye de değişebilir, kişinin zorluk anlayışına göre de değişebilir. İyi akşamlar.

Okulda ki dersler konusunda çalışmasan her yönden zorluk yaşarsın yapılması gereken şey günü birlik işlenilen dersleri tekrarlamak ve kendini adım adım geliştirmenin temelinde bol bol kitap,makale ve dergiler vs. okumaktır. Film izlemek de birçok yönden kendini geliştirmene etki edeceğini düşünüyorum.

Bu konu ile ilgili yazıma erkancakir.net üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölümün zorluk seviyesini adayın öğrenme kabiliyeti ve isteği belirlemektedir.

Ayşe Dinçaslan
Ayşe Dinçaslan
Müfettiş Yardımcısı, DenizBank
Gizem Serter
Gizem Serter
İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı, Procter & Gamble
Sezen Öztürk
Sezen Öztürk
Finans İş Ortağı & Yöneticisi, AstraZeneca

Okuduğum fakülteyi de göz önüne alarak söyleyebilirim ki öncelikle tabularınızın olmaması gerekir.Çünkü tabuların size takacağı at gözlüğü sizi bu bölüme yabancılaştırır ve üniversiteye girmeden önceki halinizle mezun olduktan sonraki haliniz arasında bir fark göremezsiniz.Tabularınızı,ön yargılarınızı kırmalısınız;insanlara,düşüncelere açık olmalısınız.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey de kitaplarla aranızın iyi olması gerekir.Okumayı sevmelisiniz çünkü burada çokca yapacağınız şey çok okumak olacaktır.Sosyal bilimlerin temeli olan okumaya ve gözleme sık sık başvuracaksınız.
Yaşadığınız dünyanın,ülkenin gündemini takip ediyor olmalısınız.Çünkü toplum ve yaşadığınız dönem,okuduklarınızı pratiğe döktüğünüz bir laboratuvar olacak sizler için.

Bir SİYASAL öğrencisi  gelişime aç ve açık olmalıdır.  Kültürü, tarihi ve ekonomiyi çok iyi bilip aktif şekilde  gündemi takip etmeli ülkemizde ve çevremizde neler olup bittiğinin farkında olup bunlara yorum yapabilmeli ve analiz edebilmelidir .Yorumları boş olmamalı, konuştuğu  zaman  konuştuklarının altını doldurmalıdır. Eğer yorum ve analiz gücünü geliştirmek istiyorsa ki zaten geliştirmek zorunda  sürekli kitap okuyup akademik makaleler, dergiler, yayınlar takip  etmeli. Okumak için değil okuyup anlayabilmek kendisine  bir şeyler katabilmek için okumalıdır.  İngilizceyi çok iyi bilip yanına en az bir yabancı dil daha eklemelidir. Çeşitli konferanslara, seminerlere gidip aktif bir yaşantısı olabilir. 

Siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü, ekip uyumlu, lider ruhlu, ne istediğini bilen saygın ve etkin dinamik sabırlı bireylere göre bir bölümdür. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü, lider özelliği olan, diksiyonu düzgün, sabır, sağ duyu ve yüksek özgüven vb. Gibi özellikler gerektirmektedir.

Zorunluluklarınız da varsa gelebilirsiniz bana göre. ODTU'den farklı olarak Siyasal'da daha çok hukuk dersi görürsünüz o kadar. Yalnız bildiğim kadarıyla Siyasal kamu da %30 ingilizce oldu artık.