Neden hemsilerik? İnsanlara yardım edebilmek için, bi dua alabilmek için, insanların acılarını biraz olsun dindirebilmek için, yataktan kalkamayan yardıma ihtiyacı olan insanlara el uzatmak için. Ben hemşireligi daha iyi bi insan olma fırsatı olarak görüyorum. İnsanlara fayda sağladikca mesleki doyuma ulaştığımı düşünüyorum. Yaptığınız işin sonucu gözle görülebilir oluyor. Hastaniz sayenizde iyileşiyor sizin bakımınızla daha iyi hale geliyor. Ben varım, bu dünyada iyi bir şeyler yapıyorum diyebiliyorum bu mesleği yaparak. Daha ne olsun ki..

Çok zor. Ama imkansiz değil. Kendi sinifimda da örnegini görmüştüm. İstedikten sonra neden olmasın. Ama herkesten çok calisman gerekir.Matematik sayisal işlemler acisindan soruyosam eger İlac doz hesaplama dışında çok fazla sayısal işlem yok. O da temel matematik bilgisiyle yapilabilecek cok basit bi işlem sonuçta. Ama fizyoloji, biyokimya, patoloji, farmakoloji, anatomi gibi dersler zorlayabilir sayisalcı olmayanları. Zaten sayisalcilari bile zorlayan dersler tabi? Diger alan derslerini soylemiyorum bile.

İşinizi ne kadar profesyonelce yaparsanız insanlar o kadar saygi duyarlar. Ben buna inanıyorum. Hemsireler donanimli yetismeli islerini iyi yapmalilar ki saygi kazansinlar. Meslegimde utanarak soyluyorum insanlara kotu davranan azarlayarak konusan kisiler de var. Sen karsindakine saygi gostermezsen saygi da bekleyemezsin. (Tabi ki bu asla şiddeti haklı kılmaz ) Bu tarz profesyonel olmayan insanlar yuzunden bu meslegin sayginligi olmadigini dusunuyorum. Bununla nasıl basa çıktığıma gelecek olursam. Karsimdaki kişinin uslubu ne olursa olsun yanlis bir tavirla karsilasirsam kim olduğumu hatirlatiyorum daima. Hem davranislarimla hem de bilgi birikimimle. Ona rağmen karsisindaki insanin bir sağlık profesyoneli, bi hemşire, en onemlisi de bir birey olduğunu unutan insanlar da oluyor elbette. Boyle durumlarda once kendimi hastanin yerine koyuyorum. Çektiği aciyi dusunuyorum. Hasta yakinin yerine kendimi koyuyorum. Yatan kisi kim bilir onlar icin ne kadar değerli biri. Onemli olan bu hastaya fayda sağlayabiliyor olmak benim için. Hastalar kendilerine nasil bakıldığını nasil ilgilenildiğini, güler yüzünüzü zamanla goruyorlar ve tavirlari da degisiyor. Klinikte bagirip cagiran hemsireleri tehdit eden hasta yakinlarini bu sekilde dusundugum icin sakinlestirebiliyorum genelde. Ben ofkeme yenilmek yerine orada bulunma amacimi kendime hatirlatiyorum. Kim ne kadar saygisiz olursa olsun benim kendime ve meslegime saygim var. İnsanlar istedigi kadar bu meslegi kolay ve ise yaramaz olarak görsünler. Klinikte bu şekilde düşünerek gelen bir çok hastam dualarla tesekkurlerle ayrildi. çünkü onların bir çoğunun da söylediği gibi evlatlarının bakamayacağı kadar iyi baktık onlara. Biliyorum her seye ragmen kotu insanlar var. Belki bir gun ben de siddet maduru olucam. Ama yine de bu meslegi ise yaramaz goren herkesin dusuncesi işine saygi duyan ve işini doğru yapan profesyonel ve vicdanlı hemsireler sayesinde zamanla değişecek. Bu meslek ise yaramaz değildir. İnsanlar bunu zamanla anlayacak ve kabullenecekler. Bu da büyük ölçüde biz hemşirelerin elinde olan bir şey bana göre. Bu mesleğe baslamadan işin icine girmeden once ben de kolay ve basit sanardım bu işi o yüzden insanların bôyle algılamasını garipsemiyorum. Dusunceler değişir, insanların algıları değişir. Her sey bizim elimizde.

Zorluk kişiye göre değişen bir şey ama kolay sanıp da gelen bir çok kişinin zorlandığını söyleyebilirim. Bölümden çok mesleğin zorlukları var aslında. Bölüm her türlü bitiyor ama bu meslek ömür boyu yapılacak sonuçta ve iş hayatında karşılaşacağınız zorluklar okurken karşılaşacaklarınıza göre çok daha fazla. Bölümle ilgili söyleyebileceğim krediler çok fazla bir tane dersten kaldığınızda direk seneniz bile uzayabilir. Baya çok çalışmanız gerekecek çünkü her dönem farklı alanda dersler goreceksiniz dahiliye, cerrahi, psikiyatri, halk sağlığı, kadın, çocuk.... Bu derslerin her biri çok geniş kapsamlı ve bu derslerin her birinde bir ton hastalık öğreneceksiniz bu hastalıklar neden oluşur, belirtileri nelerdir, hangi tanı ve tedavi yöntemleri kullanılır, nasıl bir hemşirelik bakımı gerektirir, hangi ilaçlar kullanılır, bu ilaçların kullanılması ve kullanılmaması gereken durumlar yan etkileri güvenli doz aralıkları... Ayrıca hemşirelik hastayı bir bütün olarak ele alması gereken bir meslek. Hastanısa bakım verirken onu her açıdan ele alıp sorunlarını çözmek zorundasınız. Bu sorunları çözmek için bakım planları kullanıyoruz. Bakım planı dediğimiz formlarda hastanın sorunu nedeni çözüm için girişimler ve sonuç değerlendirme gibi bölümler var. Her kliniğe çıkışta hastalarınızdan birine bu formlardan kaç tanı koyduysanız o kadar hazırlıyorsunuz. Ayrıca bu bakım planlarını yapabilmeniz için sayfalarca her türlü detayı içeren hasta tanılama formları kullanacaksınız. Hocanız kliniğe vizite geldiğinde bu formdaki bilgileri aktaracaksınız ve size yöneltilen sorular olacak. Hem hastayla ilgili hem hastadan bağımsız alanla ilgili sorular. Bölümle ilgili zorlayacak şeylerden biri de bu formlardır mesela. Ama severek yaparsanız çok güzel bir meslek olduğunu söyleyebilirim. İnsanlara yardım edebilmek çok güzel hissettiriyor sabah güne kötü başlasam da hastalarımı gördükçe onlarla konuştukça iyi hisseden daha mutlu olan biriyim. Umarım hemşire olursanız işinizi severek yaparsınız. Bu mesleğin işini seven insanlara ihtiyacı var bana göre. Şunu da belirteyim bu bölüme istemeden geldiğim halde şu an iyi ki gelmişim diyorum. 

Birinci sınıfta mikrobiyoloji, fizyoloji, psikoloji, biyokimya anatomi beslenme gibi dersler var bunun dışında hangi bölüme giderseniz gidin zorunlu olacak İngilizce edebiyat tarih..  gibi dersler de var. Birinci sınıf ikinci dönem hemşirelikte temel ilke ve uugulamalar adında staj dersi var bir gün bu dersten staja çıkıyorsunuz bir gün de dersi var. Bu dersi geçmeden sonraki dönem ana derslerini alamazsiniz ön koşullu derstir. Ayrica iki vize bir final bir staj notu be uygulama sınavı var bi dersin. İkinci sınıfta da dahiliye ve cerrahi ana dersler olacak ve yine haftada bir gün stajına gideceksiniz. Üçüncü sınıfta da birinci donem kadın doğum ve çocuk dersi alıp ikinci donem psikiyatri ve halk sağlığı alacaksınız. Psikiyatride sadece psikiyatri klinikleri değil huzurevlerine de staja gonderilebilirsiniz. Halk sağlığı stajı okullarda yapılıyor. Bulunduğunuz şehirdeki okullara beş altı kişilik gruplar halinde paylaştırılıyorsunuz. Bu okullardaki çocuklara sağlık taraması yapıyorsunuz ve okulun eksiklerini belirleyip çözüm üretmeye çalışıyorsunuz. Bu eksiklikler yapısal problemler de olabilir hijyen problemi de personel eğitimi gerektiren problemler de olabilir. Ayrıca çocuklara belirli konularda eğitim veriyorsunuz. Dördüncü sınıf birinci dönemde intörnsünüz haftanın üç günü bu saydığım derslerden birinde staj yapıyorsunuz. İşin içine daha çok girebilme imkanı sağlıyor. Ayrıca intörnlükten bağımsız yönetim dersi stajınız da olacak bu dönemde aynı gün sabahtan staj öğleden sonra derse gideceksiniz en azından şu an program böyle. Dördüncü sınıf ikinci dönemde intörnlüğe devam edeceksiniz ama başka bir alan seçip orada çalışacaksınız. Bu dört yıl içinde ilk yardım bilgisayar, sosyoloji, epidemiyoloji, bulaşıcı hastalıklar, biyoistatistik, diyaliz hemşireliği geriatri hemşireliği, ostomi hemşireliği tamamlayıcı tedaviler, evde hasta bakımı vb gibi derslerden bazılarını zorunlu bazılarını alan içi alacaksınız. Bunun dışında her dönem bir tane almanız gereken alan dışı seçmeli dersler de var. Plates, voleybol, basketbol, fitness, badminton,masa tenisi, eğitim felsefesi, kişisel gelişim ve din, organik tarım ve akla gelmeyen daha onlarca dersten birini seçmeniz gerekiyor. Toplam krediniz 240 olmadan mezun olamazsınız ayrıca her dönemin kredisini de kendi içimde tamamlamanız gerekiyor. Yani bi dönem 20 aldım diğer dönem fazla alırım tamamlarım gibi bir şey yok her dönemin dersleri belirlidir o derslerden tamamlama yapmanız gerekir.