Karabük Üniversitesi'ne otomotiv mühendisliği bölümü için geldim. bu bölümü okumak otomotiv sektörünü yakından tanımak istiyordum istiyordum. eğer motorlu araçlara özellikle otomobillere ilginiz varsa bu bölüm sizin için hobi bile olabilir. tabi mühendisliğin zorluklarına katlanacaksınız. Otomotiv mühendisliği makine mühendisliğinden ayrılma bir bölüm otomotiv konusunda uzmanlaşmış makine mühendisi diyebiliriz ama diplomanızda otomotiv mühendisi yazacak ve makine mühendisliği de yapabileceksiniz :) Türkiye' de otomotiv mühendisliği bölümü beni kazandığım sene 4-5 üniversitede vardı şu anda yeni bölümler açıldı ama hala çok fazla değil az mezun veren bir bölümde okuma da avantajınız olacaktır.

Genelde neden Makine Mühendisliği bölümü varken bu bölümü neden seçtiniz gibi soruları alıyoruz ama tabiki asıl soru neden Otomotiv Mühendisliği? Şöyle izah edersem ki ilk sırada şüphesiz arabalara karşı olan ilgi deriz ve buna ek olarak aynı zamanda mühendis olacağımız için kendi kanımca matematik ve fizik diyebilirim ama asıl mekanik, bölüm dersleri ve çizim yeteneğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Benimde küçüklükten beri istediğim meslekti ve ayrıca Makine Mühendisliği okuyup otomotiv e yönelmek yerine direk Otomotiv Mühendisi olmayı istedim. Daha yolun başlarındayım bende ama kesinlikle önerim eğer araçlara karşı ilginiz varsa kesinlikle bu bölüme yönelmeniz olur. Genelde otomotiv mühendisliğinin olduğu her üniversitede olan araç projeleri gibi dersler ve her sene ayrı olarak gerçekleşen formula student, hibrit araç ve elektirikli araç yapma gibi projeler... Kendi adıma konuşmam gerekirse ait olduğum yerdeyim dedirtiyor arkadaşlar kesinlikle tavsiyemdir merak edip okumak isteyen arkadaşlara

Otomotiv mühendisliği varken neden başka bir bölüm? Bu olay biraz insanın önceden düşünüp karar vermesiyle alakalı tamamen. İlgiler her insanda farklıdır, motor teknolojisine, mühendislik alanına, hesaplamalara, formüllere ilginiz varsa bu bölüm bence tam da size göre.

Bu alandaki iş imkanları bölümün de yeni açılması sebebiyle fazlasıyla mevcut. Zaten ismini aldığı otomotiv sektörünü öğrenmek istediğimden bu bölümü tercih ettim.

Yeni bir bölüm ve mezun sayısı çok değil. Türkiye otomotiv alanında gelişmekte olan bir ülke. Gerek yan sanayi gerekse Avrupalı büyük şirketlerin fabrikaları Türkiye'de kurması iş imkanlarını arttırıyor. Ama bölüme sadece otomobil olarak bakmamak gerek.

Aslında makina mühendisliği ne kadar iş yaparsa o kadar iş yapar. Hali hazırda bir odası mevcut değil bölümün ve açılması yakın gözükmüyor. Fabrikalar ellerindeki mühendislerden vazgeçip spesifik eleman ararlarsa çok fazla iş imkanı doğar. Bunun haricinde makina mühendisi gibi çalışabilirsiniz. Otomotiv mühendisliği de yaparsınız ama "Otomotiv mühendisi ne iş yapar?" çok iyi anlayıp kendinizi o yönde özelleştirmelisiniz.

Aslında bu soru mühendisin kendi kendine sorması gereken bir sorudur yani şöyle ki " ben kendimi ne kadar geliştirdim? " Ne iş yapar konusuna gelirsek, ülkemizde gelişmekte olan bir sektör olduğundan dolayı iş imkanlarının oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz özellikle yan sanayide üretimde ülkece oldukça iyiyiz sadece yan sanayi değil özellikle MERCEDES, MAN,TEMSA gibi büyük firmalarda ar-ge, tasarım, pazarlama mühendisi gibi işler yapabilmekteyiz fakat dediğim gibi kişinin kendisini geliştirme durumuna göre değişiklik gösterir bu durum.

Merhaba ben otomotiv mühendisliği okuyorum eğer motor çıkışlı bir meslek lisesiyse senin için daha iyi olur ama bünün yanında matematik ve fizikte çok iyi olman lazım dersler onlar üzerine ilerliyor