Öncelikli olarak bölüm tercihi mi, yoksa üniversite tercihi mi yapmalıyım?

474 Cevap

Önce "bölüm" dedim, çünkü bilgisayarla alakalı bir bölüm istiyordum. Sonra da seçtiğim bölümü hangi üniversitede okumak keyifli olur diye düşünüp üniversite seçimimi yaptım.

Tuğberk Kılıç
Tuğberk Kılıç
Chief Executive Officer, Anlatsın

Kesinlikle bolum tercihi. Her universitede hemen hemen ayni derslerin goruldugunu dusundukce bolumu sevmedigin surece hicbir yerde mutlu olamazsin. Hatta bolum secerken alacaklari derslere de onceden bir goz atmalari arkadaslara tavsiyemdir.

Aslında ikisi de. Mesleğe bağlı olarak değişir bu durum. Eğer seçtiğiniz bölümde iş bulma olanağınız çok yüksekse ya da hangi üniversiteden mezun olduğunuza bakmadan istediğiniz alanda iş bulabiliyorsanız bölüm daha önemli. Ancak örnek vermek gerekirse mühendislik gibi bir bölüm seçmişseniz kötü bir üniversite okumak mezun olduktan sonra işsiz kalmanıza sebep olabilir.

Bu bölüme göre değişir . Örneğin bir hukuk , tıp okumak istiyorsa birisi nerede okuduğu farketmez . Ama bir iktisadi bilimler fakültesinden bir bölüm , mühendislikten , siyasal bilimlerden bir bölümde üniversite adı çok önemlidir .Üniversite adı ile birlikte hangi bölüm okuyorsanız okuyun her zaman kendinizi geliştirmek zorundasınızdır.

Ahmet Özcan
Ahmet Özcan
Halkla İlişkiler, UNIGARDEN

İlk önce bölüm tercihi önemlidir.
Sevmediğiniz bir şeye en iyi üniversitede gitseniz başarılı olma durumunuz düşüktür.
Ayrıca hayatınız boyunca onu yapacaksınız bu yüzden dikkatli olun bu konuda.
Bölümden sonra üniversite seçerseniz.
Ne kadar yüksek olursa o kadar kaliteli eğitim görürsünüz üniversite konusunda hedeflerinizi yüksek tutun .

Bu hangi bölümün tercih edileceğine bağlı.

Tıp,diş hekimliği gibi bölümlerde üniversite anlamında biraz daha geniş olunabilir fakat mühendislik bölümlerinde üniversitenin önemi daha elzemdir.

Bölüm senin tüm hayatını yönlendirecek bir seçim, üniversite ise öğrencilik yıllarını.

Kesinlikle BÖLÜM TERCİHİ. şöyle anlatıyım şehir tercih etmiş olsanız kazandığınız bölüme göre 4 yıl okudunuz ama öyle böyle değil nasıl eğlendiniz, nasıl gezdiniz, böyle anlatamazsınız bakın 4 yıl boyunca bu sürdü daha sonra ne olacak bölüm bi işe yaramıyo hadi yaradı siz bölümü sevmiyorsunuz ne olacak şimdi hayatınızın geri kalanı zehir mi olacak. Olmaz tabi o yüzden BÖLÜM.

Günümüz küresel dünyasında lisans veya önlisans eğitimi için  kesinlikle bölüme göre tercih yapılmalıdır. Kendini geliştirmeye istekli bir birey fırsatları doğru okur ve bölümünde en iyi noktaya yükselir. Özel sektör ve üniversiteler arasında şuan  için "beceri uyumsuzluğu" dediğimiz bir problem yaşanmaktadır. Bu sorun üniversitenin kalitesinden ziyade öğrencinin kişisel girişimleri ile çözülebilmektedir.  Kamu sektörü düşünenler için KPSS standarttır. Araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi olmak isteyenler içinse ALES ve Yabancı dil sınavları da standarttır.


Üniversite öğrenimizin boyunca faydalanılacak Erasmus+ , Farabi ve Mevlana gibi programlar ile öğrenci kulüp faaliyetleri de genel olarak benzer düzeydedir.


Yalnızca Lisansüstü eğitim ve  akademik çalışma altyapısı için üniversite çalışması ve kalitesi ön plana çıkmaktadır.


Özetle bilim insanı olup akademik yayınlar üretmek istemiyorsanız, işiniz garanti olduğu halde (tıp,diş hekimliği vb.) etiket peşinde değilseniz kesinlikle bölüm odaklı tercihler gerçekleştirin. Bölümler öğrenciler tarafından tercih edilmediği zaman bölümler kapatılabilir. Üniversiteler ise olağanüstü bir durum olmadıkça faaliyetlerine devam edeceklerdir. Bu paradoks bile bölüm odaklı tercihin en doğru tercih olduğunu gösterir niteliktedir.

Öncelikle olarak bölümüzü seçmelisiniz, ne yapacağınız, nasıl mutlu olacağınızı, hangi meslek beni tanımlıyoru bilmelisiniz. Ve ikinci önerim ise; il dışıda olsa Devlet Üniversitenizi seçmelisiniz. Bunu neden dediğimi maddi olarak bile anlarsınız.

Bolum tercihi. Sonucta artik bu tercihe bakarak hayatiniz sekillenecek. Mesleginizi ogreneceksiniz, hayatiniz bolumunuzle ilgili olacak.

Elbette bölüm tercihi ancak istenen bölüme göre üniversite şartı konabilir.

İyi bir üniversitede okumak çok çok önemli. Ama iyi üniversitenin Türkiye'de çok alanı olmayan bir bölümü tutuyorsa bir daha düşünmek gerekir. İyi alternatifler bulunmalı.

Bölüm tercihi daha önemli. O bölüm üzerinde kendini geliştirmek mühim olan..

Öncelikle kesinlikle bölüm tercih edilmeli tabiki universite önemli ama o bir etiket bölüm ise mesleginiz

Öncelikli olarak bölüm tercihi. Mesleğiniz hayatınızı şekillendiriyor. Bir ömür boyu ben bu işte mutlu olabilir miyim diye düşünmek gerekiyor. Üniversite ise ikinci planda yer alıyor.

Eğer garantili bir iş isteniyorsa bölüm tercihi şart. Fakat bir tık daha idealist olmamak için de sebep göremiyorum, ne de olsa bir kez yaşıyoruz. Okul bir paketle geliyor. Kimler arkadaşlarınız olacak? Kimlere hocam diyeceksiniz? Nasıl bir binada kalacak, ders göreceksiniz? Yabancı dil, iş, staj imkanları neler? Okul tercihi bir paket. Bölüm de bir noktada bir paket fakat daha genel boyutta. Bana kalırsa kendimize sormamız gereken soru, 50 yaşına geldiğimizde nerede olmak istediğimiz sorusu. Ne kadar kazanıyorum sorusuyla da paralel, bu. Nitekim bölüm para kazanmanın garantisini, üniversite ise bir noktada kazanabileceğimiz maksimum tutarı belirliyor. Fakat pek çok istisna da bulunuyor aksi yönde. Yine de benim fikrim, en azından genel mekanizmanın bu şekilde işlediği. İlla hukuk okuyacağım diye hem üniversite hayatınızı hem de kariyerinizi yakmayın. Veya illa örneğin ODTÜ diye, hiç alakanız ve tutkunuz olmadığı halde Yunan Filolojisi'ne girip geleceğinizi mahvetmeyin. Ölçülü ve emin bir karar, doğru karar olucaktır diye düşünüyorum.

İkisi beraber olmalı. Her üniversitenin her bölümü iyi değil. Her bölüm her üniversitede iyi değil

Bu soru aslında değişken biraz. İstanbul bazında konuşursam eğer Koç, Boğaziçi, Sabancı, Özyeğin ve İTÜ gibi okulları saymazsak tabi ki de bölüm tercihini en ön sıraya koymanızda fayda var. Ama yukarıda saydığım okulları da katarsak önce üniversitesi sonra o üniversite de istediğiniz bölümü tercih edebiliyor musunuz o kısmı ayarlamanız gerek. Çünkü yukarıdaki saydığım okullardan mezun olanların çoğunluğu okulun mezunlar derneğine üye olup yine o okuldan mezun olan öğrencilere mentorlük ve iş imkanları sağlama önceliğini veriyorlar. Her zaman sadece akademik ders içeriklerine bakma doğru olmayabiliyor, tercih yaparken mezun olunca sizi nereye yönlendireceğine ve verimli bir network katacak mı ona da bakmak lazım

Açık konuşuyorum puanım Boğaziçi Üniversitesi'ne yetiyor olsaydı, bölüm tercihi yapmadan üniversite seçerdim. Ancak ben tercih yaparken elimden geldiğince bölüm-üniversite ilişkisini en üst seviyede tutmaya çalıştım. Hem istediğim bir bölüm hem de okumaya razı olduğum bir üniversite olması için çaba gösterdim.