Neden Siyaset Bilimi Bölümü?

3 Cevap

Orta okul yıllarından beri bu meslek dalında olmak istiyordum, Siyaset Bilimi okuyarak bir şeyleri değiştirebileceğime inanıyordum. Biraz idealizm, biraz romantizm.

Aldığım dört senelik eğitim sonucunda TBMM’de Milletvekili Danışmanı olarak çalışma fırsatını yakaladım.

Eğer başarılı bir öğrenciyseniz iş bulma konusunda neredeyse hiç bir sıkıntı çekmezsiniz.

İster özel sektörde olsun,ister devlette, ister akademide Bilkent Siyaset Bilimi Bölümüne duyulan saygı her zaman koltuklarınızı kabartır ki bölümün uluslar arası düzeydeki başarısından söz etmiyorum

Siyaset Bilimi güncel politikayı takip etmenizi gerektiren, geçmişi bilerek geleceği yorumlamanızı sağlayan ve size bu işin ilmini öğreten bir bölümdür. İlk duyduğunuzda sanki buradan çıkan herkesin siyasetçi olması gerekiyormuş gibi bir düşünce geliyor insanın aklına. Ancak bu bölümde 2.sınıftan itibaren almaya başladığınız dersler sizin işletme, iktisat, uluslarası ilişkiler, müzik, matematik gibi bölümlerle alakalı çalışmalar yapmanızı sağlayabilir. İster akademik hayatınıza devam edin, ister bir devlet kurumunda isterseniz özel sektörde çalışın. Siyaset Bilimi size geniş bir yelpazade iş olanakları sunabilir ve kendi ilgi alanınız dahilinde çalışma imkanı yakalayabilirsiniz.

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, aynı isimdeki bölüme sahip olan diğer üniversitelerden daha yüksek puana sahipti. Ancak bu benim için tek başına bir etken değildi. İktisat, Uluslararası İlişkiler ve Psikoloji gibi puanı bu bölümden yüksek olan ODTÜ’nün diğer bölümlerini puanımın yetmesine rağmen tercih etmeyişimin sebebi lise 2′den beri ilgi alanım olan bölümde okumak ve onunla ilgili bir mesleğe sahip olma isteğimdi. Mühendislik bölümleri gibi sınırları kesin olarak çizilmemiş bir bölümde okumanın avantajı da insanın istediği alana yönelip o alanda kendini geliştirmesinde olanak tanıyor. Örneğin bazıları seçmeli bazıları da zorunlu olsa da İktisat ve Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerden ortak dersler alabiliyoruz ve bu ufkumuzu da genişletiyor.

Aynı isimdeki Ankara Üniversite’nin bölümünü seçmememin sebebi ise ODTÜ SBKY’nin kamu sektörünün yanında özel sektör için de iş bulmak için çeşitli imkanlar sunması ve üniversitenin prestijiydi. Bunda verilen eğitimin diğer SBKY’lerden ayrıldığı belki de en önemli nokta, öğrencileri sadece bilgi ezberlemeye yöneltmeden konunun mantığını kavratıp çeşitli dinamikler arasında yorum yaptırabilme isteği… Bölümde ders veren birçok hocada görülen genel özellik bu… Siyaset bilimiyle ilgili derslerin bölümde ağırlığı oluşturması öğrencilerin ufkunu genişleten bir diğer önemli etken olmakta. Öğrencilere kazandırılan bu farklı bakış açısı, iş yaşantısında da birçok avantajı beraberinde getiriyor. Hem kamu hem özel sektörde girilebilecek birçok iş alanı olmasının yanında öğrencilerin de kendilerini geliştirmeleri önemli…