Neden İktisat Bölümü?

51 Cevap

TM öğrencisi olduğumdan dolayı seçeneklerim çok fazla değildi; hukuk,iktisat,işletme,uluslar arası ilişkiler ve birkaç bölüm daha. Kimileri hukuku iktisada göre daha iyi bir alternatif olarak düşünebilir; ama ben öyle düşünmüyorum. Özellikle iktisat mezunlarının şartlara bağlı olarak çok geniş çalışma olanakları bulması imkanı var. Yani biraz iktisadi dille konuşacak olursak bana en fazla utility veren tercihin bu bölüm olacağını düşündüğümden dolayı iktisat okuyorum.Bilkent özelinde iktisat bölümünün artısı ise lisans sonrası yurtdışı eğiştim olanaklarının fazla olması oluyor.Tabii bu herkesin kişisel tercihi; dolayısıyla benimki de bu şekilde oldu.

Aslında iktisat bölümünü seçmem sanırım ailemin bana küçükken bilinçaltından bu bölümü yerleştirmesinden kaynaklanıyor. :) Her ikisi de bankacı olduğu için sürekli evde ekonomi ve banka muhabbetlerinin dönmesi, babamın her gün dolar şu kadar olmuş, mark bu kadar yükselmiş(o zamanlar mark vardı), annemin ise kredi verdiği müşterisinin borcuna sadık kalmadığını anlatması vb. şeyler bir şekilde bilinçaltıma girmiş olmalı. :)

Şaka bir yana, iktisat bölümü eğer iyi değerlendirilirse birçok iş imkanı olan bir bölüm. Bankalardan tutun da, devletin üst kurumlarının çoğu iktisat mezunlarını alıyor. Bir de İİBF’lerdeki bilim olan tek programın iktisat olması, anlayamadığım bir şekilde beni bu bölüme çekti. Ayrıca matematiğin, hukuğun, sosyolojinin, felsefenin, psikolojinin harmanlanıp insanların ekonomik tutumlarıyla ilgili araştırma yapmak gibi bir düşünce de beni bu bölüme çeken etkenlerden.

Matematik ağırlıklı olduğu için. Üniversitemin akademisyen kadrosu iktisat bölümünde kendini kanıtlamış olduğu için. KPSS-A grubunda en fazla soru İktisattan çıkıyor ve en önemlisi de ekonomiyle ilgileniyor.

Her ne kadar İşletme ile benzetilse de daha matematiksel ve sayısal oluşu büyük etken ayrıca ekonomi, parasal yönetim, finans, iktisadi modeller, bankacılık gibi konuları da ilgilendirdiği için çok geniş bir alana sahip... Özellikle de artık ekonominin büyük bir politika olduğu paranın sayıların çok önemli bir konuma sahip olduğu bir dünyada iktisat candır :)

Ekonomi, finans ve para işlerini, yönetim tarzı şeyleri sevdiğimden dolayı bu bölümü tercih ettim çok zor ya da çok kolay olmasa da eğlenceli bir bölüm.

Fen öğrencisi olmama rağmen iktisat seçmemdeki tek neden; her şeye hakim olmak, belli bir alanda kısıtlanmamak, istediğim alana bölümden sonra yönelebilecek olmak. Bölümün yüzde yüz ingilizce olması da en çok dikkat ettiğim nokta.

Çok fazla "işletme mi iktisat mı" sorusu aldım. Bunu da kısaca şöyle açıklayayım. Daha analitik bir bölüm okumak istedim ve iktisatı seçtim. Ayrıca iktisat bir bilim dalıdır.

Bu konuda ben de şüphedeyim. Yorum yok :/

Puanım bu alana yetiyordu.Bazı alanlarada yetiyordu ama araştırdım içlerinden en iyisi bu olduğuna karar verdim.

Paranın herşeye göre daha cazip gelmesi..

En basit şekilde hayatımı yorumlama şeklim ve yeteneğim en çok bu bölümle ilgiliydi diyebilirim. İktisat gerçekten başarılı ve mutlu olabileceğimi düşündüğüm bir alandı.

Sayisal ve sozel yeteneklerinizi çevrenizde ne olup bittigini anlamaniz icin en verimli sekilde kullanabileceginiz en iyi tercihlerden birisi oldugundan ötürü.

Öncelikle TM okuyan bir öğrenci olarak, İktisat veya İşletme arasında kalmıştım zaten. Öncelikle neden iktisat ondan bahsetmeliyim.

Küçüklükten beri gazetelerin ekonomi sayfasındaki yazıları anlamaya çalışırdım, kısmet üniversiteyeymiş. Bence İktisat'ın en güzel yanı, müthiş bir reasoning ve analitik düşünce temelli olması. Mesela günümüzdeki bir konu üzerinden gidelim.

Cumhurbaşkanımız faizi düşük tut diyor. Düşük faizde paraya talep daha fazla olacak, piyasada daha fazla para olacak, enflasyon artacak. Merkez Bankası'da bunu bilerek faizi çok azaltmamaya çalışıyor. Eğer faiz yüksekse, insanlar borç almak istemez, borç almazlarsa piyasada daha az para olur, piyasada daha az para olursa fiyatlardaki artış düşer, enflasyon düşer. (sonra fazla enflasyon fazla nominal faize, i=r+π, sebep oluyor da ona girmiyorum sonra bilen biri eksik yazmış demesin diye not düşüyorum)

Bu gibi çok baside indirgenmiş sebep-sonuç ilişkileri inanılmaz zevkli. İktisat okurken tüm bu konulara hakim olabiliyorsun. Bugün doların durumu, euro'nun durumu, Amerika ne yapıyor, Brezilya neden gelişiyor gibi soruların cevabı hep iktisat'da. Aslında özellikle de dünya kültürüne ilgiliyseniz iktisat size daha da çok zevk verecektir. İktisat'ta Nijerya'yı inceleyip ekonomisi hakkında yorumlarda bulunabilirsin, Brezilya'yı inceleyip Türkiye'den nasıl ayrıldığını anlayabilirsin.

İş alanları olarak Finans'a da yönelebilirsin, ekonomistliğe de. Merkez bankası, Dünya bankası gibi kuruluşlar, Hazine Müsteşarlığı, Bankaların hazine bölümleri, büyük kuruluşların finans departmanında hazine bölümleri direk girebileceğin alanlar. Ancak şunu da unutmamalı, iktisatçılar bazı işletme derslerini alarak çalışma alanlarını oldukça genişletebilir.

Son olarak Özyeğin'de İktisat'a değiniyim. Çünkü benim için öncelikle üniversite, daha sonra departman oldu süreç, o yüzden Özü'de iktisat'ı seçmemin de belli sebepleri var. Bu daha çok bölümün gelecekte hakettiği prestiji kazanacağına inanmam ile alakalı. Örneğin İktisat bölümünün ilk mezunu, bana da hep yol gösteren Orhan Oxford'da Finans alanında yüksek lisansa kabul edildi. Ayrıca Orhan'ın arkasından gelen, benim üstüm olan, çok başarılı ve an az onun kadar iyi yerlere gelecek arkadaşlarımız var. O yüzden bölümün öğrencileri ve gelecekte olası sahip olacağı prestij de benim tercihimi etkiledi.

Genel olarak bazılarımız direkt ekonomistliğe bazılarımız ise finans alanına yöneliyor, ancak bu karar size kalmış. Eğer TM okuyup, tamamen sözel yapamam diyorsanız, ki ben yapamam, iktisat sizin için muhteşem bir tercih.

Baştan söyleyeyim, eğer amacınız şirketlere girmek gibi bir durumsa, işletme okumanız daha iyi olur sizin için. Benim iktisatı seçmemde üniversiteye bakış açım çok etkili oldu. Bir meslek edinmekten daha önemlisi bir alan hakkında geniş çaplı bilgiye sahip olmak bence üniversitenin size verdiği temel kazanımlardandır. Bu noktada ekonomi, ki kendisi iktisatın bir alt dalıdır, hayatımızda, düşünce sistematiğimizde önemli ve mutlak olması gereken bir bilimdir. Ben de bu bilgiye sahip olmak yani nereye gidersem ne yaparsam yapayim, ihtiyacım olacak alanı anlamak için seçtim bölümümü.

Herşey ekonomidir ve gerçekten hayatımıza baktığımızda insanların sürekli her konuda farklı tutum sergilemesi bile bi ekonomidir ve iktisat şu anda bulunduğumuz durum içerisinde gerçekten anlamaya ve gündemde kalmaya değer güzel bi bölüm

İktisat diğer ismiyle ekonomi sevdiğim ve ilgi duyduğum bir alandı. Fakat özellikle özyeğin iktisat seçmemin sebebi okulumuzda işletme fakültesinin olanaklarının çok geniş olması. Mesele stajlar gibi.

İktisat ve işletme arasında tercih yapma durumunda kaldım ve iktisat daha sayısal olduğu için iktisatı seçtim

Analitik zekaya sahip ogrencilerin muhendislik turleri arasinda sikismadan rahatlikla okuyacagi bir bolumdur. Benim iktisat secme sebebim isletmenin sozel kismindan sikilacagimi dusunup ekonomiye ozel derslerle kendimi tatmin edeceğime inanmamdir. Iktisat, isletmeye gore daha zor ve daha sayisal dersleri iceren bir bolumdur.

Servet Ünal
Servet Ünal
Talent Acquisition & Employer Branding Professional, BSH