Neden Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü?

CTIS'ten bahsederken bilgisayar mühendisleriyle kıyaslamamak mümkün değil. Özellikle benim gibi teknik lise dışındaki liselerden gelen arkadaşlar neden bilgisayar mühendisi olmak varken buraya geleyim diyordur. Şahsen bölüme başlayana kadar ben de öyle düşünüyordum. Fakat geçtiğimiz üç yıl içinde düşüncelerim çok değişti. Ders programları, derslerin içerikleri ve işlenişi ne yazık ki oldukça farklı bu bölümler arasında. Bilgisayar mühendisliği daha çok teorik bilgilerle ve kısmen pratikle ilerlerken CTIS tamamen pratik bilgisayar programlama üzerinden gidiyor. İnsan ikinci sınıfı bitirdiğinde şöyle bir durup "ne çok şey öğrenmişim" diyor ve iki yılı daha olduğunu fark ediyor.

Aslında dışarıdan bakılınca ilk göze çarpan fark diploma farkı. Bizim diplomamız Türkiye'de mühendis diploması olmuyor. Yurtdışında ikisi de B.S. (Bachelor of Science) ancak burada mühendis diploması diye bir şey var. Terimi daha önce duymuş insanlar inşaat mühendislerinin imza yetkileri gibi avantajlarını hatırlayabilir. Ancak bizim sektörde imza atacak bir şey yok. Dolayısıyla o noktada farkeden bir şey yok. Bu durumda yegane fark devlette çalışmaya karar verdiğinizde ortaya çıkan maaş farkı. Aynı işi bile yapsanız devlet mühendise daha çok maaş verir. Özel sektördeyse zaten olayın diplomayla alakası yoktur, sizin kendinizi geliştirmenize ve pazarlamanıza bakar. Eğer hedefiniz devlet değilse diplomayı bir kenara bırakıp bölümler arasındaki farkları daha detaylı incelemek gerek. Nitekim yüksek lisansa sıcak bakıyorsanız CTIS mezunu olarak bilgisayar mühendisliği yüksek lisansı yapıldığında da önceki diploma değişip mühendis diplomasına dönüşecek, yukarıda bahsettiğim diploma farkı da ortadan kalkacaktır.

Ders programından fizik, biyoloji, calculus gibi programlama ile pek ilgisi olmayan dersler çıkarıldığı için bir dönem okula ara verip staj yapma imkanı doğuyor. İkinci sınıf sonunda yapılan bir aylık staja ek olarak 4 ay daha dönem stajı yapıyorsunuz. Mühendisliklerde 2. ve 3. sınıf sonunda birer ay staj oluyor. 1 aylık stajlarda zaten zamanın çoğunun şirkete ve düzene alışmakla geçtiği düşünülürse 4 aylık bir stajın ne kadar fark yaratacağı tahmin edilebilir.

Lab olanakları başarılı. Cisco, EMC, Oracle, NVidia gibi şirketlerle yapılan eğitim anlaşmaları sayesinde açılan özel dersler ve alınan ekipmanlar mevcut. Bu sene şuanda yalnızca NVidia ve mobil uygulama derslerinde kullanılan bir iMac labı da açıldı. Dolayısıyla lab konusunda şikayet edilebilecek fazla bir şey yok. Genel olarak bölümümden memnunum.

Dipnot: Akademik gitmek isteyen yani asistan, profesör, eğitim görevlisi olmak için bilgisayar mühendisliği bölümleri daha doğru bir seçim olacaktır. CTIS mezunları da aynı yüksek lisans, doktora aşamalarından geçerek aynı pozisyonlara gelebilirler. Fakat mühendislik bölümlerindeki teorik yaklaşım ve derslerin içerikleri akademik öğrenime daha elverişlidir.

Bu soruya verilmiş 7 cevap daha var.