Uluslararası İlişkiler, siyasete, tarihe ve dış politikaya ilgi duyanlara göre bir bölümdür. Ayrıca yabancı dil bilen ya da öğrenmeye açık olan kişilere göre bir bölümdür. Siyasi konuları sevmeyenlerin okumasını tavsiye etmem. Ama eğer ilginiz varsa, Uluslararası İlişkiler okumak sizin için bir zevk olacaktır.

Atatürk Üniversitesi'nin yurtdışı imkanları oldukça fazladır. Her yıl hemen hemen 500 öğrenci yurtdışına çeşitli programlar vasıtasıyla gönderilir.

Ben de şu anda yurtdışı eğitim sektöründe çalışmaktayım. Tüm Türkiye çapında öğrencilerin yurtdışına çıkmaları için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Yurtdışında dil okulu, work&travel, erasmus stajı vs. düşünen arkadaşlara bizzat ben yardımcı olabilirim. (Atatürk Üniversitesi öğrencisi olma şartı aranmaksızın, herkese hizmet vermekteyiz.)

Kesinlikle önemli olan bölüm tercihidir. Üniversite Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Bilkent, Hacettepe olmadığı sürece geriye kalan üniversitelerin hemen hemen hepsi lisans boyutuyla aynıdır.

Şimdiki aklımla tercih yapıyor olsaydım yine Atatürk Üniversitesini tercih ederdim. Üniversiteyi kendi memleketimde okumanın rahatlığını yaşadım. Dışarıda okumak elbette insana çok şey kazandırır. Ancak rahatınız yerindeyse başarınız daha yüksek olacaktır bunu unutmayın. Şu anda Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı'nda yüksek lisans yapmaktayım. Sizde lisans hayatınızı kendi memleketinizde geçirip yüksek lisans ve doktora için farklı şehirleri hatta ülkeleri tercih edebilirsiniz.

Şunu da belirtmeliyim ki Uluslararası İlişkiler gibi iş alanı bürokrasiye dayanan bir bölümün okunacağı en iyi yer, Ankara ilidir. Türkiye'nin kalbi orada atmaktadır ve bizlere vaad edilen tüm iş imkanları orada bulunmaktadır. Üniversite çok büyük bir fark yaratmaz. Yeter ki Ankara olsun.

Yurt kapasiteleri çok yüksek fakat öğrenci sayısı da çok fazla olduğundan devlet yurtları yeterli olmayabiliyor. Özel yurtlar alternatif olarak tercih edilebilir.

Sıcak şehirlerden gelecek arkadaşlar yanlarında hırka, mont vs. getirmeliler. Onun haricinde tüm ihtiyaçlarınızı uygun fiyatlarla karşılayabileceğiniz bir şehire geliyorsunuz. Su ısıstıcısı, çalışma masası gibi taşıması güç ve yer kaplayan eşyaları getirmek isteyen arkadaşların olduğunu duydum. Hiç boşuna yük etmeyin. Burada her ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabileceksiniz.

Çünkü, Türkiye'deki en büyük kampüse sahip olan üniversitelerden birisi. Aklınıza gelebilecek tüm ihtiyaçlarınızı kampüs içerisinde karşılayabiliyorsunuz. Tüm sosyal aktivitelerinizi kampüs içinde ve Atatürk Üniversitesi'nin tesislerinde yapabiliyorsunuz. Akademisyen açısından oldukça zengin ve köklü bir üniversite. Atatürk Üniversitesi'nde hiçbir şarta bağlı kalmadan 2.Üniversitenizi Açıköğretim Fakültemizden okuyabiliyorsunuz. Birtakım şartları tutturduğunuz takdirde ise çift anadal ve yandal programlarından faydalanarak akademik kariyerinize üst düzey bir kalite kazandırabiliyorsunuz. Aileniz sizden bir diploma beklerken, memleketinize döndüğünüzde elinizde çift diplomayla dönme imkanınız var. Üniversitemizin sloganıyla ''Üniversite Kuran Üniversite''.

Bölümün iş imkânları oldukça geniştir. Hem kamuda hemde özel sektörde geniş iş imkanı sağlayan bir bölümdür.

Bu bölümün mezunu olarak başta Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere, bakanlıklar, müsteşarlıklar, Kamu iktisadi teşebbüsleri, Kalkınma ajansları gibi devlet kurumlarında Uzmanlık-müfettişlik, Kaymakamlık, Meslek memurluğu gibi görevlerde çalışma imkânına sahipsiniz. Fakat bu kadrolarda çalışmak için KPSS’nin ilgili alan türlerinden iyi puanlar almak ve Kurumların ayrıca açacakları sınavlardan başarılı sonuçlar almak zorundasınız. Bunun yanında özel sektörde de iş bulma imkanlarınız bulunmaktadır. Şirketlerin genelde dış ticaret olmak üzere üst düzey kademelerinde iş bulabilmeniz mümkündür. Ancak devlet kurumlarına girişteki gibi bir sınav sistemi olmasa da şirket yöneticileri tarafından yapılan mülakatlardan başarı ile çıkmanız gerekmektedir.

Bir diğer iş alanı, Türkiye ve dünyada faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, uluslararası örgütler gibi devlet dışı kurumlarda da ilgili konularda uzmanlık-danışmanlık gibi konularda görev yapabilirsiniz. Okuyacağınız üzere meslek sayısı fazla fakat hepsinin kendine özgü eleme sistemleri vardır.


Mezunlar, açılan sınavlarda başarı gösterirlerse, diplomasi alanında çeşitli unvanlarla görev alırlar. Mezunlar ayrıca, kamu ve özel sektör kuruluşlarında, siyasi partilerde, sivil toplum örgütlerinde, kamuoyu araştırma şirketlerinde, medyada ve BM, Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütlerde çalışabilirler ve farklı kademelerde yönetici olarak da görev yapabilirler. Yerel ve uluslararası bankalarda ticari işlemler yürütürler.

Erzurum'un insanı mert, iklimi serttir. Kış aylarında hayat durma noktasına gelir. Kışın arkadaşlarınızla kapalı mekanlar haricinde takılmanız zordur. Ev ve yurt ücretleri yakıt tüketiminden dolayı cep yakabilir.

Erzurum'da öğrenci olmak insana çok şey kazandırır. Erzurum Doğunun sentezi olan bir şehirdir. Aşırı soğuk kış şartlarında bile insanın içini ısıtacak hoşsohbet, sıcakkanlı Anadolu insanlarını barındırır Erzurum. Kış sporları açısından Türkiye'nin en önde gelen şehridir diyebilirim. Curling, buz hokeyi, buz pateni, kayak ve benzeri tüm kış sporları yapmanıza olanak sağlayan bir şehirdir.

Aslında Atatürk Üniversitesinin hoşlanılmayacak bir tarafı yok diyebilirim. Fakat üniversitenin bulunduğu şehir olan Erzurum'un bir sıkınrtısı var. Sıcak şehirlerden gelenler için Erzurum'un soğuk iklimi bir kabus olabilir. Tabi kar ve soğuk havayı eğlenceye dönüştürebilenlerde oluyor. Kartopu şenlikleri, kardan heykel yapma yarışmaları, kış sporları üniversitenin Erzurum soğuğuna açıkça vermiş olduğu tepkilerdir.

Atatürk Üniversitesi artık gerçekten üniversiteli olduğunuzu sezdiren, lise psikolojisinin sıfırlandığı bir üniversite. Yemyeşil ve olağanüstü büyük bir kampüse sahip. Kampüs içerisinde bir üniversitenin gerektirdiği tüm olanaklar mevcut. Arkadaşlarınızla rahat rahat eğlenip istediğiniz aktiviteyi yapabildiğiniz gibi, geniş ve sessiz kütüphanelerde verimli olarak ders çalışabiliyorsunuz. Anfiler, laboratuarlar, enstitüler, araştırma merkezleri, fakülteler çoğu üniversiteden modern bir şekilde dizayn edilmiş. Lise ve iş hayatınız arasındaki köprüyü kurmanın en güzel yolu Atatürk Üniversitesi.

Uluslararası İlişkiler bir ekoldür. Bir ilgi alanı meselesidir. Çocukluğumdan beri devletlerin tarihlerini, tarih içerisindeki gelişimlerini, etkileşimlerini merak etmişimdir. Türkiye'de diplomasiye yönelik her hareket dikkatimi çekmiştir. Diplomasi satranca benzer. Herkes iyi oynayamaz. Akıl, mantık ve strateji işidir. Uluslararası İlişkiler bu oyunda (diplomasi) kendine güvenen idealist insanın seçmesi gereken, okuması çok zevkli olan, dünyadan haberinizin olmasını sağlayan, okudukça tekrar okuma şevkini artıran bir bölümdür.