Migros Marka İletişimi ve CRM departmanlarının yapısını anlatır mısınız?
Kına Demirel
Kına Demirel
Marka İletişimi ve CRM Direktörü, Migros
Transkript

Marka İletişimi’nde temel olarak iki birim var. Bir tanesi markanın iletişiminden, diğeri de medya yönetiminden sorumludur. Migros’un altında da Migros, 5M, Mjet, Macro Center, Sanal Market, Taze Direkt ve Migros Toptan gibi birimler var. Bu birimlerin farklı farklı ihtiyaçlarının en yaratıcı ve tüketiciye uygun şekilde nasıl anlatılacağına karar verip ilgili ajansları yöneten bir birimimiz var. Bu birim Migros’un kendi değerlerini duyurduğu Migroskop’un organizasyonundan televizyon reklamına kadar birçok kanalın yaratıcı unsurlarını çıkartıyor ve bu unsurların müşteri tarafından en iyi şekilde anlaşılmasını sağlıyor. Bu yaratıcı ekip bu işleri yaptıktan sonra yayınlıyor. 

Ülkede televizyon ve radyo kanalları, dergiler, gazeteler ve dijital kanallar gibi neredeyse 25 tane kanal var, bir de kendimize ait kanallarımız var. Migros TV gibi çok markada olmayan dijital bir platformumuz var, oraya her gün kendimizle ilgili videolar konuluyor. 4 milyon kişinin indirdiği bir uygulamamız var. Bütün bu kanallarımızda uygun içeriklerin uygun kanallara göre yayınlanacağı bir Medya Yönetimi Departmanımız var. Bu departmankendimize ait kanalları da yönetiyor ve medya ajanslarıyla birlikte uygun kanallarda uygun reklamlarımızın en optimize şekilde yayınlanmasını organize ediyor. Dolayısıyla bu iki birim işlerini bu şekilde yürütüyor.

CRM tarafında da temelde dört birim var. Bir tanesi Money Club’ın müşteri deneyimini yönetiyor. Money Club kartının mağazalardan alınması, müşteri bilgilerinin güvenli ortamlarda saklanması, müşterinin doğru iletişim noktasında doğru bilgi almasını sağlayan bir müşteri deneyimini yönetiyor. En son teknolojileri kullanarak bu müşteri deneyiminin optimize olmasını sağlıyor.

Datalar aktıktan sonra dataları analiz eden ve şirkete içgörü sağlayan Veri Analiz Departmanımız var. Orada da Data Analiz’deki arkadaşlarımız ham datayı çekip kendileri organize ederek o datanın en iyi ve en anlamlı biçimde şirkete sunulmasını sağlıyor. Ayrıca kendi yorumlarını da katıyorlar. Aynı zamanda bu arkadaşlarımız dataya bakarak müşterilerimizin kampanyalarıyla ilgili fizibilitelerini veya nasıl hareket edebileceklerini tahmin ederek şirketin kampanya bütçesine de yön veriyorlar.

Bir de Sadakat Programı’nı yöneten ekipler var. Bu ekipleri de üçe ayırmak gerekirse ilki Segment Yönetimi dediğimiz birimdir. Bu arkadaşlarımız farklı müşteri gruplarının sadakatini ve Migros’a olan ilgisini nasıl sağlayacaklarına yönelik programlar geliştiriyorlar. Bunlar genel kampanyalar, kişiye özel uygulamalar veya etkinlikler olabilir. Müşterinin ilgisini ne çekiyorsa bu arkadaşlarımız ona göre yönlendiriyor.

Network Yönetimi, Money Club bir network olduğu için farklı iş ortaklarımızı yönetiyor. Mesela bizim Petrol Ofisi, Türk Hava Yolları, Garanti Bankası, Cinemaximum, Kidzania Kidzmondo, Hopi gibi farklı işbirliklerimiz var. Bu işbirliklerimizle ve iş ortaklarımızla Money Club’ın en iyi şekilde entegre olmasını ve müşterinin de bunu en iyi şekilde anlayabilmesini sağlıyor. Farklı markalarda olan işbirliklerimizi de yöneterek o platformun sürekli gelişmesini sağlıyorlar.

Bir de Kurumsal Satış dediğimiz Money Club’ın kurumsal bölümü var. Bu bölüm de kurumsal firma çalışanlarına yönelik çalışmalar yapıyor. BöyleceMoney Club çalışanların da cebine girerek onlara avantaj sağlamaya devam ediyor. Dolayısıyla bu şekilde 6-7 birim var. Birbirleriyle çok entegre ve etkili çalışarak işlerini yürütüyorlar.