Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü mezunu ne iş yapar? İş imkanları nelerdir?

15 Cevap

İş imkanları açısından oldukça geniş bir bölüm. Genel anlamda döküm ile ilgilenir (çelik ve aluminyum). Bunların iş alanları ve kullanım alanları oldukça geniş olduğu için üretimin her basamağında iş imkanına sahipsiniz. Bu kısmı özellikle bölüme "Metalurji" isminin katılmasının nedeni. Bir de malzeme kısmı var. Seramik, beyaz eşya, otomotiv, uçak ve savunma sanayii, güneş enerjisi ve biyomateryal gibi sektörlerde çalışma imkanlarınız var, görüldüğü gibi çalışma sektörü açısından oldukça geniş bir bölüm.

Ayrıca tahribatsız muayene ve benzeri işlerde görev alarak, yine bir çok sektörde Kalite-Kontrol alanında çalışma imkanınız var.

DEMİR ÇELİK VE Seramikten beyaz eşyaya, hatta uçak sanayisine ve savunma sanayisine kadar uzanan geniş bir çalışma alanı olduğu gibi, eğer kimyayla içli dışlıysanız ve laboratuvarlarda çalışmayı düşünüyorsanız, eminim ki bu bölümde mutlu olursunuz.

Bölümü bitirenler "Metalurji ve Malzeme Mühendisi" unvanını alırlar. Metalurji ve malzeme mühendisleri, herhangi bir malzemenin üretimi için gerekli planları yapar ve uygulanmasını denetlerler. Ayrıca, mühendislik tasarım gurubunun üyesi olarak, malzeme seçme, önerme ve kullanımının denetimi gibi görevlerinin yanı sıra özel amaçlara yönelik malzemeler tasarlarlar. Metalurji ve malzeme mühendisleri aşağıda belirtilen sanayi dallarında faaliyet gösteren kamu veya özel sektör kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi kendi işlerini kurma imkanına da sahiptirler.

" Üretim metalurjisi sanayi (Demir-Çelik Üretimi) (Erdemir, Karabük, İsdemir, Sidemir vb.)
" Demirdışı metal üretimi sanayi (Alüminyum, bakır vb.)
" Döküm Sanayi
" Metal şekillendirme ve işleme sanayi (MKE, çok sayıda özel firma)
" Cam, seramik ve refrakter sanayi (Paşabahçe, Gürallar, Kütahya Poselen, Şişecam vb.)
" Polimer sanayi (Ürosan, plastik üretimi yapan sanayiler vb.)
" Kimya, petrokimya ve petrol sanayi
" Yarı-iletken sanayi (Güneş pili üretim sanayi vb.)
" Havacılık ve Savunma sanayi (Aselsan, TAI, TEI, Roketsan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, Türk Silahlı Kuvvetleri vb.)
" Makine imalat sanayi
" Otomotiv ve otomotiv yan sanayi (Fiat, Toyota, Hyundai, Ford, Temsa, Otokar, BMW vb.)
" Gemi imalat sanayi (Tersaneler)
" Enerji sanayi (Termik santraller vb.)
" Kaynak malzemeleri üretimi sanayi
" Yüzey işlemleri ve kaplama sanayi
" Elektrik-Elektronik malzeme üretimi
" Beyaz eşya sanayi (Vestel, Arçelik, Bosch vb.)
" Manyetik malzeme üretimi
" Sağlık Sektörü (Biomedikal malzeme üretimi)
" Kalite kontrol ve gözetim şirketleri
" Tahribatsız muayene
" Kamuda uzman/uzman yard. kadroları
" Nanoteknoloji

Bilim ve mühendislikte birçok alan malzemeler ile ilgilidir ancak yalnızca Metalurji ve Malzeme Mühendisleri malzemeler ile direkt ilgili olan bilim alanıdır.

Merve Sarıbıyık
Merve Sarıbıyık
Kalite Mühendisi, Autoliv

Diğer mühendisliklere göre daha geniş bir alanı kapsamaktadır. Bu kimisine göre avantaj alabilir. Aslında bakarsak tam Türklere göre bir meslek. Niye mi? Düşünsenize istemediğiniz kadar fazla alanı var biri olmadı diğeri var. Genel olarak daha fazla bilgili birsi olarak mezun oluyorsunuz. Fabrika sahibi size sorsa; senin işin ne ? Her işi yaparım abii :)

Nur Köse
Nur Köse
Kurumsal İnovasyon Kıdemli Uzmanı, Hexagon Studio
Aybüke Kaba
Aybüke Kaba
Çamaşır Makinesi İşletmesi Test & Onay Ar-Ge Mühendisi, Arçelik

2010 yılında Yıldız Teknik Üniversitesinden mezun oldum. Sonrasında Kaynak Mühendisliği eğitimi aldım. Yaklaşık 7 yıldır bu mesleği aralıksız sürdürüyorum.


Metalurji ve Malzeme Mühendisliği alanı gerçekten çok geniş bir bölümdür. Metal, seramik, plastik, kompozit malzemeler konusunda uzmanlaşırsınız. İmalat yapan bir çok firmada iş fırsatı yakalayabilirsiniz. Satış - Pazarlama konusunda kendini geliştiren arkadaşlarım da var. Bu alanı seçen kişiler de başarılı kariyere sahip olabilirler. 


İster imalat konusunda, ister kalite kontrol - laboratuvar - Ar-Ge alanlarında kendilerini geliştirebilirler. Bu bölümü seçecek arkadaşlar kesinlikle pişman olmayacaklardır.

Murat Kulaç
Murat Kulaç
Kalite Kontrol Uzmanı, Borşen Paslanmaz Boru

Döküm atölyesinde
Demir çelikte
makine imalatı yapan sanayilerde
otomotiv yan sanayilerde
havacılkta ve uçak sanayide
enerji sektöründe
ARGE ve kalite kontrol gözetim şirketlerinde çalışabilirsiniz.. Bunlar sadece bir kısmı ,arkadaşlar kendinizi geliştirmeye bakın fark yaratın ortalamanın biraz üstünde olursanız ve aktif olursanız emin olun işsiz kalmazsınız yani yırtık olun gençler :)

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunları, üretimin ve ar-ge'nin olduğu hemen hemen her yerde iş imkanı bulabilir. Her sektör malzeme ile ilgilidir ve her sektörde kullanılan malzemelerin maliyetlerinin düşürülmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple sektör yelpazesi geniş bir meslektir.

Tuğçe Tüfekçi
Tuğçe Tüfekçi
Tedarikçi Geliştirme ve Kalite Uzmanı, Rözmaş

Uretimin ve ar ge nin oldugu heryerde calisilabilir. Ingilizcenin uzerine duserseniz yurtdisinda da sayginligi olan bir bolumdur. Daha da extreme bir ornek isterseniz almanya da bir universitede bu bolume ayrilan bütcenin istanbul teknik universitenin toplam bütcesinin 3 kati oldugunu soylebilirim. Sonra adamlar neden bu kadar ilerdeler? Neyse konumuz bu degil

Ezgi Demiralp
Ezgi Demiralp
İş Geliştirme Sorumlusu, Air Liquide

Bu programı bitirenler "Metalurji ve Malzeme Mühendisi veya Malzeme Bilimi ve Mühendisi" unvanını alırlar. Metalurji ve malzeme mühendisleri (veya malzeme bilimi ve mühendisleri), herhangi bir malzemenin üretimi için gerekli planları yapar ve uygulanmasını denetlerler. Ayrıca, mühendislik tasarım gurubunun üyesi olarak, malzeme seçme, önerme ve kullanımının denetimi gibi görevlerinin yanı sıra özel amaçlara yönelik malzemeler tasarlarlar.

Metalurji ve malzeme mühendisleri (veya malzeme bilimi ve mühendisleri), aşağıda belirtilen sanayi dallarında faaliyet gösteren kamu veya özel sektör kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi kendi işlerini kurma imkânına da sahiptirler.

Metal Sanayi (Demir-Çelik, Demir-Dışı metal üretim ve Döküm sanayi)
Seramik Sanayi (İleri teknoloji seramikleri, geleneksel seramikler ve cam)
Polimer sanayi
Yarı-iletken sanayi
Kaplama Sanayi
Savunma sanayi
Makine imalat sanayi
Otomotiv ve otomotiv yan sanayi
Uçak ve gemi imalat sanayi
Kaynak malzemeleri üretimi sanayi
Metal şekillendirme ve işleme sanayi
Yüzey işlemleri ve kaplama sanayi
Elektrik-Elektronik malzeme üretimi
Manyetik malzeme üretimi
Biomedikal malzeme üretimi
Kalite kontrol ve gözetim şirketleri
Tahribatsız muayene