Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğrencileri nasıl dersler alıyor, içerikleri nasıl?

2 Cevap

Temel eğitim 2 tam yıl bunun içerisinde bilgisayar dersi de var. Bölüm dersleri ikinci yıldan sonra Genel jeoloji, mineraloji, petrografi, kimyasal jeoloji, zemin mekaniği, paleontoloji, bitirme tezi, istatiksel jeoloji, yapısal jeoloji, hidrojeoloji, haritalama, dünya jeolojisi, Türkiye jeolojisi, hidrojeoloji, mühendislik jeolojisi   alınır ve mezun olunur. Master programı tamamen seçtiğiniz branş dan olduğu için alınacak dersleri daha çok danışman hoca tarafından yönlendirilir


Ben mühendislik jeolojisi mastır programını seçtiğim için ağırlıklı mühendislik dersleri ilave olarak inşaat mühendisliği bölümünden aldiğim geo technical  site engineering, zemin ıslahı (Soil-improvement), dersleri yani sıra  Geoteknik case study ve geology of clay derslerini aldım. Florida eyaletinde GIS ve remote sensing, fortran 77, C+ derslerin bir kısmını yarıda bırakmak zorunda kaldım


Daha sonra inşaat mühendisliğinin bölüm derslerinin tamamını aldım.

Bülent Çetin
Bülent Çetin
Kalite Müdürü, Aga Enerji

ODTÜ Jeoloji Mühendisliği programı üzerinden konuşmak gerekirse


  • Birinci sınıftaki kredili ders programı Calculus, Fizik, Kimya, Teknik Çizim gibi temel mühendislik derslerinden oluşuyor. İlk sene maalesef jeoloji mühendisliği ile ilgili kredili bir ders alınmıyor.
  • İkinci sınıfa geçildiğinde Fiziksel Jeoloji, Mineraloji, Petrografi, Stratigrafi, Harita gibi jeoloji mühendisliğinin temelini oluşturan dersler ile Diferansiyel Denklemler, Ekonomi, Mühendislik Mekaniği, Malzeme Mukavemeti, C Programlama gibi yine ortak mühendislik dersleri alınmaktadır. Bölüm derslerinin çoğu fazla yoğun olmayan, giriş seviyesinde arazi ve lab çalışmaları içermektedir.
  • Üçüncü sınıfta bölüm derslerinin yoğunluğu artarak Tarihsel Jeoloji ve Paleontoloji, Yapısal Jeoloji, Jeofizik, Petroloji, Jeokimyasal Termodinamik, Saha Jeolojisi alan dersleri ile Zemin, Akışkanlar, Kaya Mekaniği, İstatistik gibi bölüm dışı dersler alınmaktadır. İkinci sınıfa kıyasla arazi ve lab yoğunluğu artmakta olup ikinci dönemin sonunda arazi kampı yapılmaktadır.
  • Son sınıf programı ise tümüyle bölüm derslerinden oluşmaktadır ve Maden Jeolojisi, Mühendislik Jeolojisi, Hidrojeoloji, Bilgisayar Uygulamaları, Bitirme Projesi ve teknik seçmeli dersler içermektedir. Teknik seçmelileri mezuniyet sonrası yönelmeyi planladığınız alandan seçmeniz faydalı olacaktır.
  • Bunların yanında ikinci ve üçüncü sınıfın bitiminde kamu veya özelde zorunlu stajlar yapılmaktadır.