İstanbul Bilgi Üniversitesi

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde burslu - burssuz ilişkisi nasıl? Herhangi bir ayrım var mı?

4 Cevap

Ben bursluyum. Dolayısıyla burslu olmayanlara biraz tembel gözüyle bakıyorum, bu önyargım çoğu zaman doğru çıkıyor ama burssuz olup zehir gibi olan öğrencilerle de tanıştım; sınıfta hep akıllı şeyler söyleyip projeleri orijinal olan. (Ama maalesef para veren öğrencilerin büyük bir kısmı gelecekte bir Sartre ya da Oppenheimer olmayacaklar. Tabii ben olur muyum o da ayrı.) Benim ailemin maddi durumu iyi, şanslıyım ben, ama öyle olmayıp burslu olanlar biraz ayrı takılıyorlar, dışlanıyorlar diyemem ama ötekileştiriyorlar: Tabii bunda kendi katkıları da var, sonuçta iki farklı kültür birbirinde ne bulur ki.

Ama dediğim gibi, istisnalar var ve sosyo-ekonomik sınıflar arası dikey geçişin bu kadar kolay olduğu bu çağda maddi durumun ne önemi kaldı ki? Artık zengin fabrikatör kız tamirci çırağa erkek hikayeleri fos; her bireyin kendini üniversite okuyup tekrar yaratma şansı var. Her şey sizin elinizde, kast sistemi yok Yeditepe'deki gibi burada. Komikseniz ve sosyalseniz ve hayata ve bölümünüze bir tutku besliyorsanız herkes sizi sever; öyle olmak gibi bir niyetiniz varsa tabii. Ama unutmayın, siz üniversiteye geyik yapmaya değil de gelecekte zengin ve ünlü ve başarılı bir birey olmak için gidiyorsunuz. Çok takılmayın zaten kantinlerde Starbucks'da, çok bir şey kaçırmazsınız.

Kesinlikle hayır. Kim ne kadar burslu bilmiyoruz bile. Öğrenincede ancak takdir ediliyor. Çünkü bu çok farklı bi konu bazen sıfır burslu bi dersten A alırken, tam burslu gidip D alabiliyor.Üniversiteye girdiğiniz andan itibaren hepiniz eşitsiniz.

Bölümlere geçildiğinde burslu ve burssuz arasındaki farkın çok fazla olmadığını düşünüyorum eğer bir kişi bölümünün özelliklerini bilerek tercih etmişse okula girmek için aldığı puanın bir önemi kalmıyor. Bence önemli olan bölüme geçtikten sonra sahip olduğumuz vasıflardır. Örneğin, burslu veya burssuz herkesin ingilizceyi iyi bir şekilde konuşabilmesi ve anlaması gerekiyor ve de bölümünü kesinlikle sevmesi gerekiyor. Başarılı  olmak için tabi ki disiplinli çalışma programına sahip olmak çok önemlidir ve ben burslu olanların buna biraz daha fazla sahip olduğunu düşünüyorum bu konuda burssuzlardan biraz ayrılabilirler. Sosyal olarak bakacak olursak, çevrenizi kimlerle oluşturduğunuz çok önemli ve üniversite de insanların çoğu burslu olanlara sıcak yaklaşır ve parayı konu edecek insan sayısı da çok azdır. Bence sosyal olarak hiçbir fark yaratmıyor burslu olmak veya olmamak. Sonuç olarak, öğrenci kendini geliştirdiği sürece burslu olmasının veya olmamasının okula para vermek dışında hiçbir farkı yoktur.