İktisat Bölümü mezunu ne iş yapar? İş imkanları nelerdir?

50 Cevap

İstediği her alanda çalışabilir. Bu bir banka ya da uluslararası bir şirket olabilir. İstediği departmana geçiş yapabilir. Yelpaze fazlasıyla açık. Kendi işini de yapabilir. Sonuçta her iktisat mezunu bankacı, muhasebeci, yönetici vs olmak zorunda değil.

2017 edit: okulda geçirdiğim 5 ve geçireceğim +1 yılda gördüğüm (hala mezun olamadım) kimse mezun olduğu işi yapmıyor.

2018 edit: mezun oldum, gözler yaşlı :')

İktisat bölümünün alanı geniştir bu yüzden tam olarak şu işi yapar demek zor. Aslında iktisatçılar direk olarak muhasebeci ya da bankacı olarak görülür ama bir iktisatçı aynı zamanda işletmenin bütün departmanlarında çalışabilir kamu alanında da çalışabilir bu kişinin kendinin hangi alanda uzmanlaşmak istemesine bağlı.

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Satış Stratejisi Geliştirme ve Performans Yönetimi Müdür Yardımcısı, AXA SİGORTA

benım tamamen fransız kaldığım bir olay bu :)

Bu soruya uzunca bir cevap vermek gerekir. Çünkü insanların bu bölümün mezunlarına bakışlarının yanlış olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle iktisat eğitimi alan birinden yapması beklencek ilk meslek bankacı, yönetici, denetçi gibi örnekler olmamalıdır. İktisat mezunu birisinden beklenmesi gereken şey öğrendiklerini doğrudan kullanacakları bir meslek olmalıdır. Mesela yapacağı meslek şunları içerebilir: mevcut ekonominin bir değerlendirmesini yapıp ilk önce ekonomide neler olduğunu söylemesi, nelerin iyi nelerin kötü gittiğini ortaya çıkarması (normatif iktisat), sonrasında sorunlu gördüğü durumlara öneriler sunması (pozitif iktisat) ve bu önerilerini sağlam gerekçelere dayandarması bekklenir. Tüm bunları yaparken sahip olduğu donanımdan yararlanacaktır. Diğer bir örnek ise şu olabilir: az önceki örnekte yaptıklarını bir şirket için uygulamak. İktisatçıdan şirketin bir tetkikini ve tahlilini yapıp dikkat edilmesi veya değiştirilmesi gereken şeyleri şirkete bildirmesi, yani tıpkı bir doktor gibi şirketi muayeneye tabi tutması beklenir. Bir başka örnek ise araştırma geliştirmede rol almak olabilir. Bunu bir akademisyen olarak ya da bir araştırma şirketinde/kuruluşunda çalışarak yapmak mümkündür. Az önceki örnekte ekonominin tahlili yapıldıktan sonra bazı önerler de bulunmasından bahsettim. Fakat bu öneriler sayıca bol olacağından hangisinin uygulanmasının daha iyi olacağına karar vermek ve hatta daha iyilerinin buluması yönünde çalışmalar yapabilmek için bazı araştırmalar yapmak gerekir. İşte bu araştırmaları yapacak ve çözümler üretecek insanlar da iktisatçılardır.

Sözü daha da uzatmayayım ve şunu söyleyeyim. İktisat uygulama alanı çok geniş olmasından dolayı bir sosyal bilim olduğu unutulmuş ve neredeyse kendisinden herhangi bir işi yapması beklenen mezunlar yetiştiren bir bölüm olarak görülmeye başlanmıştır. Bizler epeydir süregelen bu durumun yanlış olduğunun bilincinde olmalıyız.

Tüm bunları yurtdışında iki farklı okulda geçirdiğim iki dönemde deneyimlediklerim doğrultusunda söylüyorum. Oradaki okullar ve ülkedeki insanların önemli bir kısmı bunun farkındalar ve o yüzden Türkiye’de olduğu gibi boyuna içi boş iktisat etiketli mezun veren okul sayısı az. Bunları bilip de bu bölümü seçerseniz ve çok çalışırsanız sayısı az olan başarılı iktisatçılardan birisi olursunuz. Yoksa sistemin yarattığı işsizlerin arasına katılmanız veya elde avuçta kalan ekonomi bilginizle gireceğiniz bir işte hiç zevk almadan yıllarınızı geçirmeniz içten bile değil.

Kamu ve özel sektörde çalışabilir. Özellikle bankalarda ve merakı olanlar için borsa da aktif bir şekilde faaliyet gösteren mezunları vardır. Muhasebe alanında da faaliyet gösterilebilen bir bölümdür ve mali müşavirlik sınavına girilerek kendinize ait mali müşavirlik bürosu açabilirsiniz. Ama kötü yanı mezunu çok olduğu için piyasa da pek itibar göremezsiniz kendinizi çok geliştirmeniz gerekir yabancı dil ve tecrübe olmazsa olmazdır. Eğer bu ikisine sahip değilseniz yüksek ihtimalle aç kalırsınız benden söylemesi 

Aşağı yukarı her alanda çalışabilir.

Kübra Batırır
Kübra Batırır
İnsan Kaynakları Uzmanı, Zingat.com
Feyza Özkan Yenidünya
Feyza Özkan Yenidünya
İnsan Kaynakları İş Ortağı, Softtech

Şunu söylemeliyim ki burada diğer arkadaşların yazdıklarına inanamıyorum.İktisat bölümünün iş imkanları oldukça dardır.Her iktisat öğrencisi kendisinin üniversite okuduğunu birde idari bilimler okuduğundan yola çıkarak ilerde kendini özel sektörde pazarlama müdürü devlette kaymakam hakim vs.olarak görür.Arkadaşlar böyle bir dünya yok.bardağın boştarafınıda görün İktisat bölümünün iş imkanlarını 2. sınıf iktisat öğrencisinden değil mezunların dan öğrenin kimse ayranım ekşi demez iş ilanlarını falan karıştırın ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.Mezun olalı 6 ay oldu staj yapacak yer bile bulamadım Ankara da.İş verenler en kötü pozisyon için 3 yıl tecrübe istiyor.Öyle iş ilanları var ki 1 kişi alınacak 2000 başvuru var.Özel sektör iktisat mezununu sadece ticaret lisesi mezunuyla bir tutuyor.Ama benim Ankara da dayım var diyorsanız o zaman devlette işe girebilirsiniz.Smmm olmak içinde 3 yıl staj yapmak gerektiğinide bilin.Özetle devlet memurluğu dışında tutunması şansınız az.

Devlet kurumları olarak devlet bankaları, Sayıştay, Maliye ve Ekonomi bakanlıkları, Hazine müsteşarlığı, DPT, Vergi Daireleri gibi kurumlarda, özel sektörde ise danışmanlık şirketleri, bankalar, denetleme şirketleri ve özel şirketlerin mali bölümlerinde denetçi, uzman, ekonomist gibi birçok görevde çalışabilir.

Farklı alanlara yönelebilir.

Mahiye Yazıcı
Mahiye Yazıcı
Telefonda Satış Temsilcisi Uzmanı, DenizBank

İktisat mezunları bir çok kamu kurum ve kuruluşlarda çalışabilirken, özel sektörde de bir çok iş ile ilgilenebilirler. Sayısal ve ya istatistiksel tarafınız iyiyse ve bir iktisat mezunuysanız; muhasebe, finans, banka, gümrük veya benzeri sektör gruplarında çalışabilirsiniz. Kamu sektöründe ise vergi müfettişliği, idari hakimlik ve ya bir çok bakanlıkta çalışabilirsiniz. (Bu her ne kadar zor olsa da) Bunların dışında kendi becerilerinize göre bir çok meslekte yer alabilirsiniz.

Burak Saltan
Burak Saltan
Dijital Pazarlama Uzmanı, SOMEYO
Kıvanç Çekiç
Kıvanç Çekiç
İş Operasyonları Direktörü, Canon Eurasia

Bankalarda,finans sektöründe,kamu sektöründe çeşitli iş yelpazesi mevcut.Hakkını verip boşta kalanını görmedim.

Ali Conker
Ali Conker
Medya ve Mecra Yönetimi Müdürü, Migros

Geniş bir yelpazeye sahip iş alanında. Tamamen olmasa bile kısmen kişinin kişisel gelişimine bağlı olarak önemi değişen bir bölüm. Eğer kişi kendisini bireysel olarak yeterince geliştirirse iş imkanları oldukça çeşitlidir. (Bu her bölüm için geçerlidir aslında.) Sonuç olarak iktisat bir bilim dalı olduğu için önemli bir bölümdür ve iş olanakları oldukça fazladır.

Buna cevap vermek çok güç şimdi. Ön bilgi olarak google amcaya danışmakta yarar var...