Istatistik bölümü isteyen herkese ODTÜ'de okumasını tavsiye ederim. Önü açık bir bölüm üstelik hemen hemen her sektörde de çalışma olanağı tanıyor. 

İstatistik bölümü için eskimeyen en garanti iki büyük sektör vardır: Finans ve Aktüerya. Bunlar kurumsal şirketlerde çalışma imkanı sunmasıyla herkes için ilk tercih olabilecek bölümlerdir. Bunun dışında son zamanlarda "big data"nın yaygınlaşması ile danışmanlık şirketlerinde de "Data scientist" sıfatıyla iş imkanı da tanıyor. Başka bir az bilinen iş kolu ise insan kaynaklarıdır. Bunların dışında istatistik her iş kolunda kullanılabilecek bir yetenek olduğundan biyoistatistik, sivil toplum kuruluşları ya da kamuda çalışmak isteyenler için hazine müsteşarlığı ve merkez bankası gibi yerlerde de uzman yardımcısı ve akabinde uzman olarak iş bulmaları mümkün.

Her okulun spesifik bir bölüm için tercih ettiği müfredat farklılık gösterir ama alan dersleri temelde aynıdır. Başlıca analizler için özel dersler barındırır. Bunun dışında temel ve uzman matematik dersleri,diferansiyel ve yazılım dilleri (C, R) ile ilgili dersler de vardır.

Öncelikle istatistiğin matematikle doğrudan bir ilişkisi olmadığını, matematiği bir araç olarak kullandığını ama bunun sınayıcı bir özellik olmadığını bilmelisiniz. Yani her lisede matematik yapabilen insanın istatistik alaninda ya da lisans hayatı boyunca istatsitik bölümünde alacağı derslerde başarılı olacağını garanti etmez. Çünkü istatistik, uygulama olarak çok net olmasa da konsept olarak matematikten çok net bir biçimde ayrılır. İstatistik matematik için doğru olan her gerçeği kabul etmeyebilir ya da oransal olarak doğru kabul edebilir. Gerçeklik ve doğruluk algınızı matematikle çok özdeşleştirirseniz bu bilimi anlamada 1-0 yenik başlarsınız. Her bilim dalında istisnalar vardır. İstatistiğin farkı istisnalardan beslenmesidir. 1. sınıfta aldığınız derslerde konsepti oturtmaya çalışın ve asla 1 dersle tüm istatistiksel konsepti özdeşleştirmeyin. Her istatistiksel analiz başka bir yaklaşımı gerektirebilir. Bu yaklaşımlar taban tabana zıt olmasa da çelişiyor gibi gözükebilir. Benim diğer bölüm arkadaşlarımda gözlemlediğim en büyük zorlanma kriteri konsepti anlamayı reddetmeleri ve onunla savaş halinde olmalarıdır. Öğrenmeye açık ve soyut bilimlerle aranız iyiyse çok rahat başarılı olabileceğiniz bir bölüm.

Ankara' da ikamet eden ODTÜ öğrencisinin bile hayali ODTÜ yurtlarında kalmaktır. numaralı yurtlar için aylık ücreti 2018 Güz ve 2019 yaz dönemleri için 175 TL olarak ayarlanmış ve her sene ortalama 10-15 TL zam alarak fiyat değişikliği uygulanır. Numaralı yurtlar haricinde biraz daha pahalı olan özel yurtlar da tercih edilebilir. Onların fiyatları da 250-300 TL bandındadır. Bence yurtta kalmak hem sosyal hayat hem de ekonomik açıdan çok daha mantıklı bir hamle.

Türkiye'nin eğitim kalitesi kuşkusuz en yüksek okullarından bir tanesi ODTÜ. İstatistik bölümünde de bu başarısını koruyor. Lisans eğitimi süresinde istatsitiksel metodlar ve yazılımların kullanılması adına verilebilecek her bilgiyi itinayla veren ve uygulaması süresinde de adil ve etkin yöntemlerle takibi yapılan bir okul ve bölüm kombinasyonu ODTÜ istatistik. O yüzden burada kazandığım deneyim ve eğitimin önemi yadsınamaz. Ama benim şahsi fikrim ODTÜ istatistik bölümünü diğer okullardakinden ayıran en önemli özellik size başarılı olmak isteyen ve bunun için değişik arayışlar içine giren ve fırsatları kollayan ya da o fırsatları yaratan insanlarla birlikte bu eğitimi alıyor olmanız. Okulunuz ülkece takdir edilen bir ekole ve eğitim kalitesine sahip olması da sektörde iddialı seçkin yerlerdeki fırsatlardan haberdar olurken bir adım önde olduğunuzu da garanti ediyor. Siz eğitiminizin daha en başından bir hedefe sahip olmanız gerektiği bilinciyle bu yola başlıyorsunuz ve çok değil en geç ilk senenizin sonunda bir hedefini oturmuş oluyor. Size bu ihtiyacın aşılanması çok önemli. Çünkü ODTÜ size yöneleceğiniz alanda lisans boyunca kazanabileceğiniz muhtemel tüm deneyimleri deneyebilme ya da takip etme imkanını sunuyor. Böylece asla kaybolmuyorsunuz ve ne isteyip istemediğinizi çok iyi biliyorsunuz. Bana diğer istatsitik mezunlarına/ öğrencilerine katmadığı ne kattı derseniz de ben bunu örnek gösteririm: Kısa dönem ve uzun dönem hedefleri kendi istek ve yeteneklerin doğrultusunda hızlıca seçmek ve bu uğurda nasıl hareket etmen gerektiğini yine en kısa biçimde saptamak.

Alanında bilgili, sektöre hakim akademisyen kadrosuyla ODTÜ'nün öğretme merkezli ekolünün birleştiği bir eğitim deneyimi sunuyor. Gerek alan dışı seçmeli/zorunlu dersleriyle gerek bölümle alakalı seçmeli ve zorunlu dersleriyle öğrencinin de denetiminde olan müfredatıyla istatistik alanında çalışmak ve sektöre bir adım önde başlamak isteyenler için vazgeçilmez bir seçenek. Bu yüzden istatistik bölümünü ODTÜ'de okumak kaçınılmaz bir fırsat olacaktı benim için. Hala da buna inanıyorum.

Benzer Kişiler

Fahri Altıngöz
Fahri Altıngöz
Kurumsal Teknik, Satış, Hukuk ve Reasürans Genel Müdür Yardımcısı, Aksigorta
Enes Hızlı
Enes Hızlı
Aerodinamik Tasarım Mühendisi, TUSAŞ
Emrah Baran
Emrah Baran
Uygulama Geliştirme İnternet, Mobil ve Çağrı Merkezi Uygulamaları Grup Müdürü, ING
Tuğser Serttaş
Tuğser Serttaş
Ürün Pazarlama Uzmanı, TürkTraktör
Merve Karaahmetoğlu
Merve Karaahmetoğlu
İşe Alım Uzmanı, TUSAŞ
Batuhan Furkan Yılmaz
Batuhan Furkan Yılmaz
Acenteler ve Bankasürans Teknik MT, Aksigorta
Senem Türker
Senem Türker
Finansal Raporlama ve Analiz Müdürü, Vodafone
Gülşen Doğan
Gülşen Doğan
Satınalma Uzman Yardımcısı, Ak Gıda
Sinem Yeldan
Sinem Yeldan
İşe Alım Uzmanı, TUSAŞ
Mustafa Karaken
Mustafa Karaken
Head of Trade Marketing - Hygiene, Reckitt Türkiye
Burcu Köktener
Burcu Köktener
Nutrition & Product Development Manager, Danone
Hazal Dede
Hazal Dede
İnsan Kaynakları Müdürlüğü Projeler Uzmanı, Garanti BBVA
Levent Alptekin
Levent Alptekin
Head of Content, Nokta
Berrak Erkmen
Berrak Erkmen
Ar-Ge Ürün Geliştirme Uzman Mühendisi, SOCAR Türkiye
Gözde Çoban
Gözde Çoban
Trainee Front End Developer, Otsimo