Hukuk okumak istiyorum, farklı ülkelerde bu mesleği nasıl yapabilirim?

8 Cevap

Dilini geliştirip uluslararası hukuk alanında kendini icra edebilirsin . Aynı zamanda çokça iş imkanları olan bir dal 

Uluslarası hukuk alanında uzmanlaşabilirsin. Ben yurtdışında avukatlık yapmak istiyorum dersen, gitmek istediğin şehirden denklik alıp oranın baro sınavına girebilirsin. Ya da “ben yurt dışında avukatlık yapmasam da olur burda yaptığım bana yeter yurt dışında farklı bir şey de yapabilirim sadece orda çalışmak istiyorum” diyorsan işletme, MBA gibi bir master yapıp yurtdışı kariyerine o alanlardan da giriş yapabilirsin.

Hukuk bildiğiniz üzere ulusal bir alan.Her ülkenin benimsediği farklı bir sistem var.Türkiyede eğitiminizi tamamladıktan sonra söz konusu ülkenin şartlarını sağlayıp denklik alabilirsiniz.Bau hukuktan mezun olup New york barosuna kayıtlı olan çok fazla avukat arkadaşımız var.

Ülkeden ülkeye değişiyor bu sorunun yanıtı. Örneğin Türkiye'de yalnızca Türk vatandaşları avukatlık yapabiliyor, benzer düzenlemeye sahip ülkeler var. Dolayısıyla bu ülkelerde avukatlık yapmanız mümkün değil.


ABD'de 2 eyalette (New York dahil) yalnızca baro sınavını geçerek avukatlık yapmak mümkün. Bunun dışında kalan eyaletlerde ise orada da hukuk eğitimi almanız gerekiyor.


İngiltere'de de yalnızca sınavı geçerek avukatlık yapabilirsiniz. Ancak bu hayli zor bir sınav, dolayısıyla bu sınav için muhakkak bir kursa gitmelisiniz. Bu kurs oldukça pahalı ancak hukuk firmaları bu ücreti karşılıyor sizin için, karşılığında da mezun olduktan sonra bir süre bu şirketlerde çalışıyorsunuz. Yeter ki başarılı bir akademik geçmişiniz olsun. 

Kural olarak, her gittiğiniz ülkede / şehirde, oranın barosuna kaydolmanız gerekir. 

Ne ahahahaha. Sen hele gel :) Bak bakalım Amerika veya başka ülkeler ile Türkiye nin hukuku bir mi! Güldürdün.

Farklı ülkelerde de bulunduğunuz şehrin barosuna kayıt yaptırmanız gerekiyor ancak ülkeden ülkeye, barodan baroya şartlar ve istekler değişiyor. O yüzden bu sorunun kesin bir cevabı yok.

Belirli ülkelerde yapılabiliyor. ben Almanya, İngiltere ve Amerika için araştırma yapmıştım. Almanya için baroya kayıtlı avukatlık değilde paralegal olarak çalışabiliyoruz. Amerika içinde sistemleri fazlasıyla farklı. J.D. (Juris Doctor) programlarıdır. Türkiye’de 4 yıllık lisans mezun olanlar (bu lisansın hukuk olması şartı yok), bu programlardan mezun olarak Amerika’da JD derecesine sahip olabilirler. İngiltere içinse Baroya Kayıtlı Olan Avukatlar İçin Türkiye’de veya İngiltere dışında bir başka ülkede, baroya kayıtlı olup avukatlık ruhsatnamesini almış olan adaylar için İngiltere’de avukatlık denkliğini almak(solicitor olmak) QLTS yeterlilik sınavının başarıyla verilmesiyle mümkündür. diğer ülkeler hakkında fazla bilgi sahibi değilim ancak sınavlarla baroya kayıtlı olarak ya da paralegal şeklinde çalışma imkanı olan bir çok ülke olduğunu duymuştum.