Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü mezunu ne iş yapar? İş imkanları nelerdir?

8 Cevap

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunları Fizyoterapist (Fzt.) ünvanı alırlar. Fizyoterapistler, doktorlar tarafından kendisine yönlendirilen hastalarıda öncelikle genel değerlendirmeyi yapar. Yapılan genel değerlendirme sonrasında hastanın tedavi programını düzenler. Hastaya elektroterapi, manuel terapi, sıcak-soğuk uygulamaları uygular; hastaya, hastalığına uygun ve gerekli kas gruplarını çalıştıracak egzersizler uygular; hastanın tedavi süresince gelişimini takip eder; ve kendisine yönlendiren doktorla bilgi alışverişi içerisinde bulunur. Fizyoterapistler aynı zamanda; farmakoloji, radyoloji, ortopedi, nöroloji, pediatri, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, kadın doğum, biyokimya, ilk yardım, gibi tıp konuları ile ilgili temel bilgi sahibidir. Fizyoterapistlerin iş alanı yalnız ortopedik rahatsızlıklar olmayıp bunun yanında nörolojik(sinirsel), pediatrik(gelişimsel), nöroşirürjik(beyin cerrahisi sonrası), romatolojik(eklemsel), jinekolojik(kadın doğumla ilgili), kardiyopulmoner(kalp-solunum hastalıkları), geriatrik(yaşlılıkla ilgili hastalıklar) terapi gibi tıbbın hemen hemen her dalı ile ilgilenebilmekte; iş-uğraşı terapisi, işitme-konuşma terapisi, ergoterapi, üzerine çalışabilmektedir. Fizyoterapistler özel eğitim merkezlerinde, sağlık koruma merkezlerinde, fizik tedavi merkezlerinde, spor kulüplerinde, hastanelerde iş imkanı bulabilmektedir.

İlk kısım yaklaşık 6 yıl önceki hali idi son kısmında ise güncel durum söz konusu >>


(Ameliyat sonrası oluşan hareket azlığının giderilmesi, hareket kısıtlığının giderilmesi ve rehabilitasyon hizmetleri yapar. iş konusunda sıkıntı yoktur 2023 yılına kadar sadece devlette 10000 fizyoterapist alınacak. mezun olanlar ücretlerinden daha çok özel merkezleri tercih etmektedir.) Arkadaş yaklaşık 6 sene önce böyleydi yalnız şu anda çok kötü. Atamalar durmuş vaziyette, özelde iş bulmak çok sıkıntı. Ağır çalışma şartları ve ücret tatminsizliği nedeniyle hiç tavsiye etmiyorum.

Sağlığın korunmasında ve sürdürülmesinde bireylerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için çalışmalar yapar.
İş imkanları: Hastaneler, yataklı tedavi merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, huzur evleri, spor kulüpleri, spor merkezleri, okullar, kaplıca tesisleri vb. daha birçok iş imkanı sağlıyor.

Çalışma alanları çeşitlilik gösteren ve kendilerine duyulan ihtiyaç artan gün geçtikçe artan fizyoterapistler nöroloji, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, pediatri, hidroklimatoloji, fiziksel tıp, romatoloji, ortopedi ve travmatoloji, el cerrahisi, göğüs-kalp-damar cerrahisi, genel cerrahi ve nöroşirurji bilim dallarında hizmet vermektedir. Bunların yanı sıra kadın sağlığı, yanık üniteleri, evde bakım hizmetleri, sporcu sağlığı ve halk sağlığı gibi alanlarda da hizmet vermektedir. Günümüzde fizyoterapistin rolü giderek daha önemli hale gelmekte ve fizyoterapistlere duyulan ihtiyaç artmaktadır.
Fizyoterapistler üniversitelerin ilgili bölümleri, devlet, özel ve üniversite hastaneleri, rehabilitasyon merkezleri, özel klinikler, spor kulüpleri, endüstri sanayi tesisleri, halk sağlığı üniteleri, ev rehabilitasyonu, evde bakım merkezleri, sağlıklı ve engellilerin spor ve rekreasyonel aktivitelerinin uygulanması, okullar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevi ve bakım evleri, termal oteller, belediyeler, engelli okulları ve birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışabilirler.


Ayrıca hekimden bağımsız sağlıklı yaşam merkezi ve alçak frekanslı akım içeren cihazları bulundurmak şartıyla (yüksek frekanslı akımlar olmayacak) fizyoterapi hizmetleri adı altında kendi kliniklerini açabilirler. 

hastalık durumları dışında, kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için mesleğiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici protokolleri belirler, planlar ve uygular.

Iş imkanları çok fazla hastane rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilir :)