Ergoterapistler kişi ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştirerek veya aktiviteyi ya da çevreyi kişilerin katılımını daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleyerek bu amaca ulaşırlar.
Ergoterapistler, herhangi bir sağlık problemi nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğu olan veya yer aldığı sosyal ya da kültürel azınlık grup nedeniyle toplumdan dışlanmış veya katılımı kısıtlanmış tüm kişilerle çalışır.

Ergoterapistlerin kimlerle ilgilendikleri ve ne yaptıkları hakkında somut örnekler verebilir misiniz?
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı konulmuş çocukların tedavisinde.
- Disleksiye sahip bireylerin tedavisinde.
- Toplumdan dışlanmış bireylerin topluma kazandırılmasında. (Madde bağımlıları, eşcinseller, fiziksel ve zihinsel engelliler, psikolojik problemi olan kişiler)
- Bağımlılıktan kurtarma. (Engelliler, Örneğin sağ eli kopmuş bir bireye çeşitli ortez protez teknikleri ile yemek yemesi sağlanır. Veya fiziksel engeli olan bir bireyin tüm işleri annesini yapmaktadır. Ergoterapistler bazı temel ihtiyaçlarını giyinme gibi tek başına yapmasını sağlarlar.
- Farklı alanlar. (Örneğin; kası zarar gören biri verilen egzersizleri yapmamış. Biz ona hoşuna gidecek anlamlı ve amaçlı aktiviteler vererek egzersizleri eğlenerek yapmasını sağlamaktayız.
- Yaşlıların veya engelli bireylerin evlerini onların kolay yaşayabilecekleri bir hala getirme.
- İş yerlerini, evleri, okulları ergonomik bir şekilde düzenleme.
- Suç işlemeye eğilimli veya suç işlemiş olan insanların hayata kazandırılması.
- Kanser hastası bir bireyi evresini göre psikolojik destek verme ve zamanını kaliteli kullanması için aktiviteler bulma.
vs. bu gibi bir çok alanda etkin rol oynamaktadır.

Ergoterapistler nerelerde çalışır?
- Hastaneler
- Sağlık merkezleri
- Geriatri merkezleri (Huzur evleri, bakım evleri vs.)
- Rehabilitasyon kurumları
- Özel kurumlar
- Sosyal aktivite merkezleri
- Hastanın kendi evi ve iş yeri
- Halk sağlığı merkezleri
- İş sağlığı merkezleri
- Özel okullar
- Şirketlerin ergonomik olarak düzenlenmesi
vb. yerlerde çalışırlar.

Ergoterapinin bizim ülkemizde karşılığı var mı?
- Ülkemizde ergoterapi bölümünün geçmişi 6 yıl önceye kadar dayansada dünyada 100 yıllık bir geçmişe sahiptir. Özellikle rehabilitasyon merkezleri ve bireysel kişiler ergoterapi aranıyor ilanları vermektelerdir. Ayrıca devlete atanmış 15 kişi mevcuttur. (Toplam mezun sayısı 60 kişidir.)



Ergoterapi bölümünü başarıyla bitirmiş ve mezun olmuş kişilere ergoterapist denir. Ergoterapistler Hastaneler, Rehabilitasyon Merkezleri, TRSM, Okullar, Belediyeler, Şirketler, sosyal aktivite merkezleri gibi geniş bir çalışma alanı bulunmaktadır. 


Ergoterapistlerin kim olduğu ve neler yaptığı hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için ergoterapim.com'un yayımladığı bu makaleyi okuyabilirsiniz. 


Ergoterapist Kimdir ve Ne Yapar?

İstihdam alanı geniş bireysel olarak varlık gösterebileceğiniz alanınızda saygınlığınızı daha kolay arrttırabileceğiz bir meslek dalı

Henüz bakir bir alan ve iş imkanlari,standartlari,maddi-manevi imkanlari yüksek bir bölüm .. diger bölümlerin aksine hayatin içine odakli fiziksel,psikolojik,sosyal harmanlamanin en güzel örneği ..insana verdiği değer yüksek ve yaşam kalitesini arttirmaya yönelik bir bölüm

İnsanlara yardım etmek ve bundan mutluluk duymak için olabilir mesela. Aynı zamanda yeni açılan bir bölüm olduğu için Türkiye'de yeni şeyler ortaya koymakta bir tercih meselesi olabilir.

Devlette ortalama 4 bin TL almaktadırlar. Tabiki bu hastanenizin döneri vb. faktörlere göre değişmektedir.


Özelde ise 3-6 bin bandında maaş almaktadırlar. Tabiki bu sizin yeteneğinize veya merkezin kime ait olduğuna (örn. kendi merkeziniz), merkezin bulunduğu yere vb. durumlara göre değişebilmekte daha yüksek maaşlara da çıkabilmektedir.

Huzurevleri


Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri


Hastaneler


Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri


Bazı Özel Okullar (TSÇV vb.)


Bazı Üniversitelerin Ergoterapi Klinikleri (Hacettepe Üniversitesi vb.)


.

Ergoterapi'nin amacı bireyleri hayata kazandırmak, yaşam kalitesini arttırmak ve bağımlılık düzeyini minimuma indirmektir. Bunları yaparken asıl amaçları minimum olanaklarla o kişi için çok büyük bir yaşam kalitesi kazandırmaktır.

Yardımsever
- Sabırlı
- Bir insan mutlu olunca kendisi de mutlu olan.
- İnsanı seven
- Olaylar karşısında en iyisini karar vermesi hızlı
- Matematik, Geometri, Fizik, Kimya gibi alanlar yerine Biyoloji, Psikoloji, Sosyoloji, Sanat ve Felsefe alanlarından hoşlananların seçmesi onlar için pozitif olacaktır.

İstanbul İçin önerdiğim devlet hastaneleri;


Şişli Etfal (Görme Rehabilitasyonu)


Kartal TRSM (Psikiyatrik Rehabilitasyon)


Bahçelievler FTR (El Rehabilitasyonu)