Endüstri Mühendisliği mezunları yüksek matematik kullanarak sistemlerin ve süreçlerin verimini, performansını arttırır. Tek cümlede anlatmak zorunda kalsaydım bunu derdim ama eminim ki tek cümlelik anlatım yetmeyecek. Tüm imkânları sırayla anlatayım.

Öncelikle Endüstri Mühendisi için sektör önem taşımaz. Her türlü sektörde çalışabilir. Savunma, hızlı tüketim, bankacılık, danışmanlık, yazılım, telekomünikasyon, perakendecilik, ağır sanayi, otomotiv, ilaç vs. Herhangi bir sektörde çalışmak için hiçbir engel yok. Kariyeri boyunca da bir sektörden diğerine geçen endüstri mühendisi çoktur.

Departmanları da anlatayım.

ÜRETİM PLANLAMA MÜHENDİSİ: Fabrikadaki üretimden sorumlu kişidir. Üretimin planlanmasını yapar. Ne zaman hangi ürün üretilecek, hangi aralıklarla üretilecek, bandın yenilenmeye ihtiyacı var mı, sipariş verilen tarihe yetişir mi gibi soruları cevaplamaya çalışır. Her fabrikada bu kişiler çalışabilir hangi sektör olursa olsun.

TEDARİK ZİNCİRİ PLANLAMA UZMANI: Fabrikalarda, üretilen ürünlerin hammaddelerinin periyodik ve düzenli alımını planlayan kişidir. Hangi malzemeden ne kadar stokta tutulması gerekiyor, ne zaman sipariş vereyim ki müşteri taleplerini karşılayabileyim gibi sorulara cevap arar. Her fabrikada mutlaka bulunur bu alanda çalışan kişiler.

SATIŞ/PAZARLAMA MÜDÜRÜ: Üretilen hizmet veya ürüne müşteri bulan/yoktan müşteri yaratan kişidir. Her firmada bulunur (bankalar dahil).

FİNANSAL PLANLAMA UZMANI: Firmanın para akışını kontrol eden(bütçeleme), finansal performansını hesaplayan kişidir. Her firmada bulunur.

LOJİSTİK MÜDÜRÜ: Taşınacak ürünlerin rotasını belirleyen kişidir. Araç farklı adreslere hangi sırayla, ne zaman, hangi yoldan gitmeli sorularının cevaplarını arar. Kargo, otobüs, hava yolları firmalarında kolaylıkla iş bulabilirler.

KALİTE MÜHENDİSİ: Üretilen ürün veya hizmetin kalitesini kontrol eden yetkili kişidir. Matematiksel yollarla yapılan hizmetin veya üretilen ürünün ne sıklıkla kontrol edilmesi gerektiğini cevaplar. Her fabrikada bulunur mutlaka.

GÜVENLİK MÜHENDİSİ: Üretilen sistemlerin insan sağlığı için güvenli olup olmadığını test eden kişidir. Son zamanlarda oldukça popüler bir meslektir ve her fabrikada mutlaka bulunur.

ERP DANIŞMANI: Gelişmiş iş dünyası yazılımlarını firmalara entegre eden kişidir. Firmada da çalışabilir ya da danışmanlık şirketlerinde de çalışabilir. Bu adamlar çok para kazanır hem de çok.

İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRÜ: Çalışanların işe alımını, eğitimini ve işten çıkarılmalarını ayarlayan kişidir. Her firmada bulunur.

RİSK YÖNETİMİ UZMANI: Harcanan paranın firmaya geri dönüş ihtimalini ve bunda firma için bir tehlike var mı yok mu onu denetleyen kişidir. Kısaca firmanın delilik yapıp batmasını önler. Her bankada ve sigorta firmasında vardır bu uzmanlardan.

DEPO MÜDÜRÜ: Deponun efektif ve verimli çalışmasından sorumludur. Talebe hızlı cevap verebilme ve masrafları kısmaya çalışır. Her fabrikada ve her perakendecide çalışabilir.

İŞ GELİŞTİRME UZMANI: Bir iş yerinin genel işleyişini daha verimli hale getiren kişidir.

MÜFETTİŞ: Kurumun işleyişini teftiş eden kişidir. Devlet kurumlarında ve bankalarda iş bulabilirler.

PORTFÖY YÖNETİCİSİ: Müşterinin parasını borsada doğru yerlere yatırarak müşterisini zengin etmeye çalışan kişidir. Bu yolla kendisini de zengin eder. Misal Wall Street.

Yetmediyse şuraya da bakılabilir. http://www.end.itu.edu.tr/ne-i--yapar-.html

İş imkanları oldukça fazladır gibisinden konuşmak istemiyorum arkadaşlar...
Benim fikrim şu yönde;
-Birincisi, eğer sadece derslerinle ilgilenip okul ev şekilde üniversite hayatını bitirirsen Üretim Mühendisi olursun Ancak,
-Okul dışında etkinliklere koşturursan bir şeyler değiştirmeye çalışırsan, organizasyon yapıp, yönetirsen sen herşey olursun arkadaşım...
- İş imkanı olarak yukarıda bahsettiğim sekilde okul ev yaparsan cok birşey olmayı bekleme arkadaşım, imkan geniş ama genişliği sana bağlı olduğunu unutma Sen Ne İstersen O Olabilirsin Bu imkan bu bölümde var..
- Kısa ve öz olarak iş imkanları küçük bir marketten tut kurumsal bir şirkete kadar her yerde bulabilirsiniz ama benim size önerim eğer bu bölümü seçerseniz bir kaç alan belirleyin ve okul hayatınız boyunca o alanlar üzerin uğraşlarınız olsun...

Endüstri mühendislerinin çalışma alanı oldukça geniş olmasının avantajı sayesinde mühendis adayları genellikle kendi belirledikleri ve uzmanlaşmak istedikleri sektörlerde çalışırlar.Başlıca sektörler ;

-Bankacılık Sektörü
-Yazılım Sektörü
-Otomotiv Sektörü
-Hızlı Tüketim Malları Sektörü
-Danışmanlık Sektörü
-Kamu Sektörü

Endüstri Mühendisliği bölümü mezun öğrenci okul yıllarında kendini hangi şekilde geliştirdiği ve hangi alana yönlendirdiğine göre istediği bir alanda iş bulabilme seçeneğine sahiptir. Hastane yönetiminden, banka, fabrikalar, şirketlerin çeşitli departmanlarına kadar çok geniş bir iş imkanına sahip bir meslek.

Bu soru bana da çok gelmeye başladı buradan yazayım bari dedim. Anladığım kadarıyla tercihler esnasında, Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunları hala tüm mezunlar arasında en gizemli olanı olma özelliğini koruyor. Özellikle benim gibi taşradan gelen birileri için endüstri mühendisi ne iş yapar nedense asla bilinmez. Şahsi nedenim şu: Bir rol model yok. İnsanlar endüstri mühendisliği bölümü mezunlarını Isparta'da potansiyel işsiz olarak görürler mesela. Bu çok komik. Her sene 1241232434234 tane endüstri mühendisi çıkarırsanız tabi ki işsizlik olacak. Ama kendini doğru yetiştirmiş bir endüstri mühendisinin, eğer üzerinde inanılmaz bir şanssızlık yoksa iş sorunu yaşayacağını asla düşünmüyorum. İki senedir önemli şirketlerde staj tecrübeleri yaşıyorum. Bu şirket stajyerleri arasında sayıca her zaman bir endüstri mühendisi bolluğu yaşanıyor. Endüstri mühendisleri şu anda çok gözde bir konumdalar. Bunun değişmesi için de bir neden göremiyorum.

"Ne iş yaparlar"a gelelim biraz da. Endüstri mühendisliği eğitimi en azından bizim okulda fabrikalara (üreim süreçleri, kalite kontrol, fabrika yönetimi bla bla) veya şirketlerin tedarik zinciri (Supply Chain olarak duyarsınız) ve lojistik kanallarına yönelik eğitim veriyor. Bunlar benim için cazip değiller. İş hayatının yenilerindenim tabi ki ama kendimce de gözlemlerim var. Endüstri mühendisleri her yerdeler. Şirketlerin her departmanında iş bulabiliyorlar. Pazarlama, satış, insan kaynakları(İK veya HR şeklinde kullanılır), satın alma, bilişim sistemleri(IT), finans, araştırma ve geliştirme(AR≥ denir hep) kısaca biraz önce de okuduğunuz gibi her yerdeler.

Hayri Şen
Hayri Şen
Pazarlama Müdürü, Koç Holding

Endüstri Mühendisliği bence en matematiksel mühendislik. Sonradan bölümdeki bir hocam da bunu teyit etmişti. Bugüne kadar birçok çocuğa Matematik mi Fizik mi diye sormuş. Matematik diyenlerin çoğu Endüstri’de daha mutlu oluyormuş. Bizim işlerimiz daha ziyade matematikseldir. Yani somut bir sonuç çıkmaz ortaya, bir dişli veya bina veya devre üretilmez. Bu nedenle de daha ziyade masa başında şeyler yapma imkanı veriyor. Ben bunları seveceğimi düşünüyordum. Ama artan miktarda da satış/pazarlama gibi işler yapma imkanları var endüstricilerin. Hatta bizim sınıfın yarısından çoğu bu tip işler yapıyor şu aralar. Belki fikrim ileride değişir diye düşünerek de Endüstri seçtim. Geniş bir çalışma alanı olduğundan Endüstri iyi bir bölüm.

Mühendis mi olmak istiyorsunuz? Makinedir, inşaattır,bilgisayardır; alanında direk uzmanlaşmak istemediğiniz fakat hepsi hakkında bilgi edinmek istediğiniz bölümler mi? Hem mühendisliğin gereğince teknik bilgiler almak istiyor,hem de finans ve ekonomi alanında uzmanlaşmayı mı diliyorsunuz? “yönetim-üretim sistemlerinde verimliliği arttırmak” sizi korkutmuyor, aksine bir çok yerde çalışma imkânım var diye düşünerek geleceğe umutlu mu bakıyorsunuz? insan ilişkileriniz iyi, ikna kabiliyetiniz yüksek, liderlik yeteneğiniz güçlü mü? “evvveet!” diyorsanız siz endüstri mühendisi adayısınız :)

Ben aslında buram buram eşit ağırlıkçı kokan bir insan olduğuma inanıyorum. Esasen hukuku, işletmeyi, uluslararası ilişkileri, iktisadı isterdim. Ancak okuduğum lise benim sadece sayısal fakülteleri seçmeme müsaade eden yapısıyla beni kısıtladı. Çok fazla seçeneğim yoktu. Biyolojisi vasat bir öğrenciydim ve sağlı sektörü gram çekici gelmedi. Yaratıcı bir insan olduğum sanrısıyla mimar mı olsam dedim. İşin mühendislik tarafında ise aklımda endüstri mühendisliği vardı. 2 yılın sonunda, mimarlığı seçmediğim için hiçbir pişmanlık duymadığımı belirtmek isterim. Endüstri mühendisliğinin sayısal alanda benim için en doğru tercih olduğunu iki yılda anladım. Önerim herkesin kararını kendi vermesidir. Hiç kimseyi dinlemeyin, hem de hiç kimseyi (ana baba bacı gardaş dahil).

Hayri Şen
Hayri Şen
Pazarlama Müdürü, Koç Holding

Öncelikle Endüstri Mühendisliğini anlamış mısınız onu düşünmelisiniz.

Bir Endüstri Mühendisi;

- Endüstri Mühendisi bir iletişim uzmanı olmalıdır.

Ancak bu kişiliğe çok bağlı bir özelliktir. Sonradan kazanılması mümkün olsa da oluşumu çok zaman alabilir ve çok uğraştırabilir. Bu yüzden kendinize iletişim konusunda nasıl olduğunuzu sorunuz...

-Endüstri Mühendisi çekingen değil, katılımcı ve girişimci olmalıdır.

Bu da kişilik özelliklerine bağlı olsa da sıfırdan kazanılması iletişim özelliği gibi zor değildir. Ancak çok koşturmalısınız her şeyi takip etmeli her yere ulaşmalısınız. Her yerden her şeyden haberdar olmalısınız. Birebir katılmalı aynı zaman da insanları katmalısınız.

-Endüstri Mühendisi inovatif ve organizatör olmalıdır.

İnovatif olmalı yeni imkanlar üretmeli her an yenilemeli her şeyi aynı zamanda kitleleri peşine takmalı arkadaşları çevresi peşinden gelmeli sürüklemeli ve ikna etmelidir.

-Son olarak bu özelliklere sahipseniz çok rahat edersiniz ancak bu özelliklere sahip değilseniz çok koşturmanız gerekir. ben her bireye bu bölümü sonsuz öneririm.

Bölüm açısından bakar isek ;

Endüstri Mühendisi her şeydir ya da her şey olabilir. Size bağlıdır siz ne isterseniz o olabilirisiniz. Kendimden örnek vermek gerekirse ben bir Endüstri Mühendisi olmayacağım ben bir Proje Yöneticisi ve Pazarlama uzmanı olacağım. Ne alakası var diyebilirsiniz belki ama başta da söylediğim gibi siz ne isterseniz o olursunuz. Bir üretimci, bir proje yöneticisi, bir pazarlama sorumlusu, bir insan kaynakları uzmanı, bir yönetici mi olmak istiyorsunuz hepsini olamazsın ama istediğin birini en iyi şekilde olabilrisin.

Kendine güveniyorsan bir hayalin varsa gerçekleştirmek istiyorsan Endüstri Mühendisliği Bölümü seni o hayale ulaştırır bundan emin olabilirsin...

Endüstri Mühendisliği hakkındaki genel kanılar üzerinden gidelim: “Meslek değil!”, “Mühendislik değil!”, “İşletme gibi bir mühendislik!”, “Çok kolay bölüm!” derler. Boğaziçi dahilindeki Endüstri Mühendisliği çerçevesinde bu kanıları değerlendirelim:

1) Evet meslek. Endüstriyelleşme dönemi evrimini tamamladıktan sonra, “nasıl üretmeliyiz?” sorunu tamamen ortadan kalktıktan sonra, “nasıl en iyi üretirim? kaynakları en iyi nasıl değerlendiririm? bu atılımlarım gelecekte bana nasıl dönecek?” gibi sofistike sorunlara analitik çözümler üretmek için ortaya çıkmış bir meslektir.

2) Evet mühendislik (alınmayın makineciler). Hatta bilgisayar mühendisliğiyle makine mühendisliği arası bir mühendislik de denebilir. Boğaziçi Üniversitesi’nde daha çok bilgisayar mühendisliğine benzer; programlama ve bilgisayar odağı ağırdır. İTÜ’de ise makineye daha çok benzer; daha üretimsel bir eğitim alırlar. Matematiksel boyutu çok ağır basar; bölüm derslerinin çoğu makine ve inşaattaki gibi somuta odaklı değil, matematiksel ve bilgisayar odaklıdır.

3) İşletmeye de benzer (en azından Boğaziçi’nde). Ekonomi, muhasebe gibi sosyal dersler de alırız. Seçmeli derslerimizi Ekonomi ve İşletme bölümünden seçebiliriz (diğer mühendisliklerde olmayan bir şey).

4) Kolay olduğunu iddia edenleri Bilgisayar Mühendisleri kadar ağır bir şekilde aldığımız C++; projeleriyle sabahlatan Simülasyon, Facility Design, Forecasting gibi derslerimize davet ederim.

Önce mühendis olacaksınız, daha sonra endüstri mühendisi olacaksınız.

Mühendisliğin gerektirdiği rasyonellik, pratik zeka, teorik bilgileri uygulama yeteneği, süreç tasarımı gibi temel özellikleri kazandıktan sonra Endüstri Mühendisliği'ne adım atmaya başlayabiliriz. "Bir Endüstri Mühendisi adayı ne özelliklere sahip olmalıdır?" sorusu bence yanlış bir sorudur. Ben şu soruya cevap vereceğim;

"Bir Endüstri Mühendisi adayı ne gibi özellikleri öğrenmeye ilgili olmalıdır?

Bir endüstri mühendisinin görevini kabaca anlatacak olursak "Herhangi bir işletmenin verimini artırmaya ve herhangi bir süreci iyileştirmeye çalışan meslek grubu." diyebiliriz. Şimdi geçelim adayların ne gibi özelliklere sahip olmayı *öğrenmesi* gerektiğine;

1) Problem Bulma ve Süreç Analizi: Her sistemde, her süreçte bir problem vardır. Bu problemler siz bulana kadar problem değildir işte bu sorunları en kısa zamanda bulmamız gerekiyor bunun için iyi bir analiz yeteneğimizin olması gerekmekte. Yani başlayan süreci sürekli olarak eleştirmeniz lazım "neden süreç 1 saniye daha kısa değil, neden saat başı üretilen ürünü 1 adet artırmıyoruz, neden sıra bekleyen sayısını 1 azaltmıyoruz gibi..." sürekli 1 kullandım çünkü 1 bazen kocaman bir sayı olabiliyor. Özeleştiri yaparak ilk adımınızı atabilirsiniz :)

2) İletişim: İşinizi istediğiniz kadar iyi yapın eğer diğer birimlere sorunlarınızı ve çözümlerinizi aktaramıyorsanız bildiklerinizin hiçbir kıymeti yoktur.

3) Takım Çalışması: Çalışacağınız ortam yüksek ihtimal bir ekip olacaktır. Ekibinizle iyi anlaşamazsanız harika bir mühendis olmanınız kıymeti yoktur.

4) Çok Yönlülük: Çalıştığınız ortamdaki tüm birimler hakkında onları anlayabilecek ve yönetebilecek kadar bilgiye sahip olmanız gerekmekte.

5) Tek Odakllık: Her şeyi biraz bilmek hiçbir şey bilmemektir. Yani çalışma ortamında süreci yönetecek kadar hakim olmalısınız ama enüstriyel bir konuda da uzmanlığınız olmalı.


6) Bilgi Teknolojileri ve Yazılım: Teknolojiye zaten hakim olmalısınız. Office vb. programları temel formülleri ile bilmeniz gerekiyor. Eğer diğerlerinden ayrılan bir mühendis olmak istiyorsanız programlama dillerinden anlamanız ve özel mühendislik, tasarım veya finans programlardan en az birini ustaca kullanabilmelisiniz. Yazılım ve hayalgücünüzü kullanarak bırakın işlerinizi kolaylaştırmayı dünyayı oturduğunuz yerden değiştirebilirsiniz.

Kabaca bu özellikleri sahip olmayı sevebilecekseniz ve yeteneğiniz bu yönde ise bu meslek size göre olabilir!

Merak ettiğiniz başka sorular varsa bana buradan veya infoburakoz@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz!

Serdar Olkun
Serdar Olkun
Network & IT Karar Destek Analiz Uzman Yardımcısı, Türk Telekom

İnsan ilişkilerinin diğer mühendislik disiplinlerine göre üst seviyede olduğu bir daldır. O yüzden bir makine, elektrik ya da inşaat mühendisine göre dinleme yeteneğiniz kadar konuşma ve etkin iletişiminizin güçlü olması gerekir. Bir endüstri mühendisinin ürünü sistemler süreçlerdir, sistemlerin ve süreçlerin de en önemli parçası insandır.

Bir diğer önemli özelliklik belki de eleştirel bakış açısı. Eğer kendinize günlük hayatta sık sık"-peki ama neden?" sorusunu sormuyorsanız bu meslek sizin için uygun olmayabilir. Zira ilk işe başladığınızda sizden genelde şirketle ile ilgili yapıcı kurumsal eleştiriler bekleyecektir üst seviye yöneticiler.

Gurkan OZCAN
Gurkan OZCAN
Yazılım Geliştirme Takım Lideri, Kordsa Teknik Tekstil

Bence iyi bir endüstri mühendisi yaratıcı, yenilikçi kriz anlarını öngörüp başarıyla yönetebilen, çok yönlü, iyi gözlem yapabilen, analitik zekaya sahip ve son olarak hayatının her anına verimliliği entegre etmiş olan kişidir. Kişi bu özelliklere sahipse ve üstüne bir de sektör bilgisini eklemişse işin duayenlerindendir artık.

Endüstri mühendisleri, özellikle insan ilişkileri kuvvetli, kolay iletişim sağlayabilen, kesinlikle liderlik özelliğine sahip, ileriyi düşünebilen ve bugünü yarına göre programlayan, elindeki az imkanları kullanarak verimli ve çoğul işler gerçekleştirme becerisine sahip insanlar olmalı.

Cem Güngör
Cem Güngör
Satış Danışmanı, Gloria Perfüme

Bence analiz yeteneği olmalı, olayları iyi analiz etmeli. Yüksek bir EQ değerine sahip olmalı. Pazarlama yeteneği, gözlem yeteneği ve ticari zekası yüksek ve sosyal ilişkilerinde iyi biri olmalı. Dominant bir karakteri olmalı. Donanım çalışmayla halledilir. Bence bu kişilik özelliklerine sahip olmalı.

Benim fikrime göre iyi bir Endüstri Mühendisleri insanları iyi tanımalı ve iş bitirici olmalı. Nokta atışı şekilde sorunlara çözüm getirebilmeli. Kendinden istenen görevleri sorumlulukları iyi tanımlayıp en kısa ve en güzel şekilde ortaya koymalı. İnsanlara sözünü geçirebilen, insan ilişkilerinde iyi biri olmalı.

Bir endüstri mühendisinde olmaz olmaz özelliklerin başında anında kriz çözme becerisi ki bunun birlikte analitik düşünme yeteneği gelmektedir. İkinci olarak da soğukkanlı olmalıdır. Hayatımızda birçok krizle karşılaşabiliriz fakat soğukkanlı kalamadığımız sürece krizler arasında boğuluruz ve endüstri mühendisliği de tıpkı bunun gibidir. Bir sorunu çözemezsen o sorunın içinde kaybolur gidersin.

Canan Harman
Canan Harman
Brand Manager, PepsiCo
Murat Cesur
Murat Cesur
İç Lojistik Geliştirme Uzmanı, TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.
Ayça Çolakoğlu
Ayça Çolakoğlu
Yedek Parça Stok Planlama Yöneticisi, Doğuş Otomotiv
Serhan Altıntaş
Serhan Altıntaş
Aşı İş Birimi Polonya Lideri, Pfizer
Eda Deniz
Eda Deniz
Müşteri Servis Operasyonları Proje Yöneticisi, Procter & Gamble