Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu ne iş yapar? İş imkanları nelerdir?

77 Cevap

Endüstri Mühendisliği mezunları yüksek matematik kullanarak sistemlerin ve süreçlerin verimini, performansını arttırır. Tek cümlede anlatmak zorunda kalsaydım bunu derdim ama eminim ki tek cümlelik anlatım yetmeyecek. Tüm imkânları sırayla anlatayım.

Öncelikle Endüstri Mühendisi için sektör önem taşımaz. Her türlü sektörde çalışabilir. Savunma, hızlı tüketim, bankacılık, danışmanlık, yazılım, telekomünikasyon, perakendecilik, ağır sanayi, otomotiv, ilaç vs. Herhangi bir sektörde çalışmak için hiçbir engel yok. Kariyeri boyunca da bir sektörden diğerine geçen endüstri mühendisi çoktur.

Departmanları da anlatayım.

ÜRETİM PLANLAMA MÜHENDİSİ: Fabrikadaki üretimden sorumlu kişidir. Üretimin planlanmasını yapar. Ne zaman hangi ürün üretilecek, hangi aralıklarla üretilecek, bandın yenilenmeye ihtiyacı var mı, sipariş verilen tarihe yetişir mi gibi soruları cevaplamaya çalışır. Her fabrikada bu kişiler çalışabilir hangi sektör olursa olsun.

TEDARİK ZİNCİRİ PLANLAMA UZMANI: Fabrikalarda, üretilen ürünlerin hammaddelerinin periyodik ve düzenli alımını planlayan kişidir. Hangi malzemeden ne kadar stokta tutulması gerekiyor, ne zaman sipariş vereyim ki müşteri taleplerini karşılayabileyim gibi sorulara cevap arar. Her fabrikada mutlaka bulunur bu alanda çalışan kişiler.

SATIŞ/PAZARLAMA MÜDÜRÜ: Üretilen hizmet veya ürüne müşteri bulan/yoktan müşteri yaratan kişidir. Her firmada bulunur (bankalar dahil).

FİNANSAL PLANLAMA UZMANI: Firmanın para akışını kontrol eden(bütçeleme), finansal performansını hesaplayan kişidir. Her firmada bulunur.

LOJİSTİK MÜDÜRÜ: Taşınacak ürünlerin rotasını belirleyen kişidir. Araç farklı adreslere hangi sırayla, ne zaman, hangi yoldan gitmeli sorularının cevaplarını arar. Kargo, otobüs, hava yolları firmalarında kolaylıkla iş bulabilirler.

KALİTE MÜHENDİSİ: Üretilen ürün veya hizmetin kalitesini kontrol eden yetkili kişidir. Matematiksel yollarla yapılan hizmetin veya üretilen ürünün ne sıklıkla kontrol edilmesi gerektiğini cevaplar. Her fabrikada bulunur mutlaka.

GÜVENLİK MÜHENDİSİ: Üretilen sistemlerin insan sağlığı için güvenli olup olmadığını test eden kişidir. Son zamanlarda oldukça popüler bir meslektir ve her fabrikada mutlaka bulunur.

ERP DANIŞMANI: Gelişmiş iş dünyası yazılımlarını firmalara entegre eden kişidir. Firmada da çalışabilir ya da danışmanlık şirketlerinde de çalışabilir. Bu adamlar çok para kazanır hem de çok.

İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRÜ: Çalışanların işe alımını, eğitimini ve işten çıkarılmalarını ayarlayan kişidir. Her firmada bulunur.

RİSK YÖNETİMİ UZMANI: Harcanan paranın firmaya geri dönüş ihtimalini ve bunda firma için bir tehlike var mı yok mu onu denetleyen kişidir. Kısaca firmanın delilik yapıp batmasını önler. Her bankada ve sigorta firmasında vardır bu uzmanlardan.

DEPO MÜDÜRÜ: Deponun efektif ve verimli çalışmasından sorumludur. Talebe hızlı cevap verebilme ve masrafları kısmaya çalışır. Her fabrikada ve her perakendecide çalışabilir.

İŞ GELİŞTİRME UZMANI: Bir iş yerinin genel işleyişini daha verimli hale getiren kişidir.

MÜFETTİŞ: Kurumun işleyişini teftiş eden kişidir. Devlet kurumlarında ve bankalarda iş bulabilirler.

PORTFÖY YÖNETİCİSİ: Müşterinin parasını borsada doğru yerlere yatırarak müşterisini zengin etmeye çalışan kişidir. Bu yolla kendisini de zengin eder. Misal Wall Street.

Yetmediyse şuraya da bakılabilir. http://www.end.itu.edu.tr/ne-i--yapar-.html

İş imkanları oldukça fazladır gibisinden konuşmak istemiyorum arkadaşlar...
Benim fikrim şu yönde;
-Birincisi, eğer sadece derslerinle ilgilenip okul ev şekilde üniversite hayatını bitirirsen Üretim Mühendisi olursun Ancak,
-Okul dışında etkinliklere koşturursan bir şeyler değiştirmeye çalışırsan, organizasyon yapıp, yönetirsen sen herşey olursun arkadaşım...
- İş imkanı olarak yukarıda bahsettiğim sekilde okul ev yaparsan cok birşey olmayı bekleme arkadaşım, imkan geniş ama genişliği sana bağlı olduğunu unutma Sen Ne İstersen O Olabilirsin Bu imkan bu bölümde var..
- Kısa ve öz olarak iş imkanları küçük bir marketten tut kurumsal bir şirkete kadar her yerde bulabilirsiniz ama benim size önerim eğer bu bölümü seçerseniz bir kaç alan belirleyin ve okul hayatınız boyunca o alanlar üzerin uğraşlarınız olsun...

Endüstri mühendislerinin çalışma alanı oldukça geniş olmasının avantajı sayesinde mühendis adayları genellikle kendi belirledikleri ve uzmanlaşmak istedikleri sektörlerde çalışırlar.Başlıca sektörler ;

-Bankacılık Sektörü
-Yazılım Sektörü
-Otomotiv Sektörü
-Hızlı Tüketim Malları Sektörü
-Danışmanlık Sektörü
-Kamu Sektörü

Endüstri Mühendisliği bölümü mezun öğrenci okul yıllarında kendini hangi şekilde geliştirdiği ve hangi alana yönlendirdiğine göre istediği bir alanda iş bulabilme seçeneğine sahiptir. Hastane yönetiminden, banka, fabrikalar, şirketlerin çeşitli departmanlarına kadar çok geniş bir iş imkanına sahip bir meslek.

Bu soru bana da çok gelmeye başladı buradan yazayım bari dedim. Anladığım kadarıyla tercihler esnasında, Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunları hala tüm mezunlar arasında en gizemli olanı olma özelliğini koruyor. Özellikle benim gibi taşradan gelen birileri için endüstri mühendisi ne iş yapar nedense asla bilinmez. Şahsi nedenim şu: Bir rol model yok. İnsanlar endüstri mühendisliği bölümü mezunlarını Isparta'da potansiyel işsiz olarak görürler mesela. Bu çok komik. Her sene 1241232434234 tane endüstri mühendisi çıkarırsanız tabi ki işsizlik olacak. Ama kendini doğru yetiştirmiş bir endüstri mühendisinin, eğer üzerinde inanılmaz bir şanssızlık yoksa iş sorunu yaşayacağını asla düşünmüyorum. İki senedir önemli şirketlerde staj tecrübeleri yaşıyorum. Bu şirket stajyerleri arasında sayıca her zaman bir endüstri mühendisi bolluğu yaşanıyor. Endüstri mühendisleri şu anda çok gözde bir konumdalar. Bunun değişmesi için de bir neden göremiyorum.

"Ne iş yaparlar"a gelelim biraz da. Endüstri mühendisliği eğitimi en azından bizim okulda fabrikalara (üreim süreçleri, kalite kontrol, fabrika yönetimi bla bla) veya şirketlerin tedarik zinciri (Supply Chain olarak duyarsınız) ve lojistik kanallarına yönelik eğitim veriyor. Bunlar benim için cazip değiller. İş hayatının yenilerindenim tabi ki ama kendimce de gözlemlerim var. Endüstri mühendisleri her yerdeler. Şirketlerin her departmanında iş bulabiliyorlar. Pazarlama, satış, insan kaynakları(İK veya HR şeklinde kullanılır), satın alma, bilişim sistemleri(IT), finans, araştırma ve geliştirme(AR≥ denir hep) kısaca biraz önce de okuduğunuz gibi her yerdeler.

Hayri Şen
Hayri Şen
Pazarlama Müdürü, Koç Holding

En çok sorulan soru da bu olsa gerek. Bu kafa karışıklığının çalışma alanının fazlalığından kaynaklandığını düşünüyorum. İmalattan sağlık sektörüne kadar bir çok alanda endüstri mühendislerini görebilirsiniz.
Üretim planlama, kalite planlaması, insan kaynakları, ar-ge, satış pazarlama, tedarik zinciri yönetimi, lojistik gibi birçok alanda çalışılabilir.

İsimlerini sayıp geçince havada kalıyor biliyorum,biraz daha açmak gerekirse;
süreç geliştirme (hammadde girişinden ürün çıkışına kadar iyileştirmeler yapıp verimliliği arttırma), maliyet planlama, proje yönetimi, kalite yönetimi (şirket içi ve dışı denetimler), yerleşim planlaması (hangi iş istasyonu nerede dursun ki akış daha etkili bir şekilde sağlansın), stok yönetimi (en az şu kadar ürün depomda bulunsun her zaman, şu zaman siparişimi vereyim, talep tahmini), erp danışmanlığı (kurumsal kaynak planlama yazılımlarını şirkete entegre etme) gibi gibi.
Her alanda uzmanlaşmak mümkün değil, doğru karar verebilmek için de yapacağınız stajlar, alacağınız endüstri mühendisliği seçmeli derslerinin önemi büyük.

İsmet Özdemir
İsmet Özdemir
Marketing Manager, Canon Eurasia
Başak Oğuz
Başak Oğuz
Yazılım Mühendisi, Softtech

Endüstri bölümü mezunlarına genellikle rahat ortanlarda iş olanakları sağlanır ve aklınıza gelebilecek her sektörde iş bulma imkanı bu bölümü seçrn ögrencilere sunar.yönetimde çalısabikirsiniz.muhasebe,işletme,iş yönetimi,dış ticaret,ve daha bir çok işlerle ilgilenirler.
ış olanagı oldukça yüksektir.

Murat Cesur
Murat Cesur
İç Lojistik Geliştirme Uzmanı, TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

bir sürü iş yapar.bir E.M'nin kaç adet sektörde çalışabileceğini ben bile hatırlayamıyorum.

Arkadaşlar öncelikle iş alanı en geniş olan meslektir bence. Sanayi, ulaşım, sağlık, teknoloji alanlarında endüstri mühendisleri görev alıyor. Bu çok genel bir tanım tabi. Örneğin sanayi derken fabriklarda karar aşamalarında yer alıyorlar. Mesela bir fabrikaya girdiğinde hammaddeler depoda değil de parçaların birleştirildiği yerdeyse bunu hemen bir endüstri mühendisi fark ediyor ve onlar için en uygun yeri seçiyor. Böylece fabrikada verimliliği artırmış oluyor.
Ulaşım derken örneğin bir yere fabrika kurulması gerekiyor. Bu fabrika şehrin neresine kurulmalı ki oraya ulaşım en kolay sağlansın. Bunun için yurt içi hatta dışında kurulmuş olan fabrikaları araştırıyor artı eksisini değerlendiriyor ve en doğru yeri belirliyor. Tabi bunun için özel bilgisayar programları var onları da okulda öğretiyorlar. Özellikle simülasyon benim çok duyduğum bir terim henüz hazırlık olduğum için tam program adı veremeyeceğim. Ben de bu mesleği seçerken kafamda somutlaşmamıştı tam ama yukarıda yazdıklarımı gittiğim seminerlerde öğrendim umarım yararı olur. Bir de pek çok iş alanı var; üretim planlama, iş analizi vs. Bunlar bölüme başladıktan sonra kafanızda şekillenecek. İş alanı olaraksa Türkiye'deki pek çok fabrikada endüstri mühendisine ihtiyaç var. Yurtdışında da geniş bir iş alanı var.

Kutay Erkan
Kutay Erkan
Endüstri Mühendisi, Arçelik
Berkay Özdil
Berkay Özdil
İş Stratejisi Yöneticisi, METRO Türkiye

1. soru bir endüstri mühendisine sorulmaması gereken ilk soru.
2. soru ise;
endüstri mühendisi gerekirse işini kendisi kurar.

Murat Atik
Murat Atik
Pfizer Suudi Arabistan Fabrika Direktörü (Upjohn Global Supply), Pfizer

Ürün ve hizmet üreten tüm sektörlerde çalışabilir. Özel sektörde iş imkanı yüksektir. Ama kamuya girmek zordur.

Gülcan Öğündür
Gülcan Öğündür
Yüksek Kıdemli İş Zekası Uzmanı, sahibinden.com