Endüstri Mühendisliği Bölümü kimlere göre bir bölümdür? Nasıl özellikler gerektirir?

26 Cevap

Önce mühendis olacaksınız, daha sonra endüstri mühendisi olacaksınız.

Mühendisliğin gerektirdiği rasyonellik, pratik zeka, teorik bilgileri uygulama yeteneği, süreç tasarımı gibi temel özellikleri kazandıktan sonra Endüstri Mühendisliği'ne adım atmaya başlayabiliriz. "Bir Endüstri Mühendisi adayı ne özelliklere sahip olmalıdır?" sorusu bence yanlış bir sorudur. Ben şu soruya cevap vereceğim;

"Bir Endüstri Mühendisi adayı ne gibi özellikleri öğrenmeye ilgili olmalıdır?

Bir endüstri mühendisinin görevini kabaca anlatacak olursak "Herhangi bir işletmenin verimini artırmaya ve herhangi bir süreci iyileştirmeye çalışan meslek grubu." diyebiliriz. Şimdi geçelim adayların ne gibi özelliklere sahip olmayı *öğrenmesi* gerektiğine;

1) Problem Bulma ve Süreç Analizi: Her sistemde, her süreçte bir problem vardır. Bu problemler siz bulana kadar problem değildir işte bu sorunları en kısa zamanda bulmamız gerekiyor bunun için iyi bir analiz yeteneğimizin olması gerekmekte. Yani başlayan süreci sürekli olarak eleştirmeniz lazım "neden süreç 1 saniye daha kısa değil, neden saat başı üretilen ürünü 1 adet artırmıyoruz, neden sıra bekleyen sayısını 1 azaltmıyoruz gibi..." sürekli 1 kullandım çünkü 1 bazen kocaman bir sayı olabiliyor. Özeleştiri yaparak ilk adımınızı atabilirsiniz :)

2) İletişim: İşinizi istediğiniz kadar iyi yapın eğer diğer birimlere sorunlarınızı ve çözümlerinizi aktaramıyorsanız bildiklerinizin hiçbir kıymeti yoktur.

3) Takım Çalışması: Çalışacağınız ortam yüksek ihtimal bir ekip olacaktır. Ekibinizle iyi anlaşamazsanız harika bir mühendis olmanınız kıymeti yoktur.

4) Çok Yönlülük: Çalıştığınız ortamdaki tüm birimler hakkında onları anlayabilecek ve yönetebilecek kadar bilgiye sahip olmanız gerekmekte.

5) Tek Odakllık: Her şeyi biraz bilmek hiçbir şey bilmemektir. Yani çalışma ortamında süreci yönetecek kadar hakim olmalısınız ama enüstriyel bir konuda da uzmanlığınız olmalı.


6) Bilgi Teknolojileri ve Yazılım: Teknolojiye zaten hakim olmalısınız. Office vb. programları temel formülleri ile bilmeniz gerekiyor. Eğer diğerlerinden ayrılan bir mühendis olmak istiyorsanız programlama dillerinden anlamanız ve özel mühendislik, tasarım veya finans programlardan en az birini ustaca kullanabilmelisiniz. Yazılım ve hayalgücünüzü kullanarak bırakın işlerinizi kolaylaştırmayı dünyayı oturduğunuz yerden değiştirebilirsiniz.

Kabaca bu özellikleri sahip olmayı sevebilecekseniz ve yeteneğiniz bu yönde ise bu meslek size göre olabilir!

Merak ettiğiniz başka sorular varsa bana buradan veya [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz!

Serdar Olkun
Serdar Olkun
Network & IT Karar Destek Analiz Uzman Yardımcısı, Türk Telekom

İnsan ilişkilerinin diğer mühendislik disiplinlerine göre üst seviyede olduğu bir daldır. O yüzden bir makine, elektrik ya da inşaat mühendisine göre dinleme yeteneğiniz kadar konuşma ve etkin iletişiminizin güçlü olması gerekir. Bir endüstri mühendisinin ürünü sistemler süreçlerdir, sistemlerin ve süreçlerin de en önemli parçası insandır.

Bir diğer önemli özelliklik belki de eleştirel bakış açısı. Eğer kendinize günlük hayatta sık sık"-peki ama neden?" sorusunu sormuyorsanız bu meslek sizin için uygun olmayabilir. Zira ilk işe başladığınızda sizden genelde şirketle ile ilgili yapıcı kurumsal eleştiriler bekleyecektir üst seviye yöneticiler.

Gurkan OZCAN
Gurkan OZCAN
Yazılım Geliştirme Takım Lideri, Kordsa Teknik Tekstil
Eda Deniz
Eda Deniz
Müşteri Servis Operasyonları Proje Yöneticisi, Procter & Gamble

Sosyal zekanın yanına matematik zekası da iyi olanlar için

Doğru tespit yapabilen, çözümcü, ileri görüş sağlayabilen ve matematik zekası gelişmiş olan insanların tercih edebilecekleri bir bölüm. Aynı zamanda, açıklayıcı ve geliştirici olmalısınız. Ayrıca, sorunlara karşı soğuk kanlılıkla ayakta durabilmeli, baştan başlamanız bile gerekse, ilk engelde yıkılmamayı bilmelisiniz.

Endüstri mühendisliği farklı düşünebilen, sınırları aşmak isteyen insanların bölümü. Biraz yırtıcı olmanız gerekmekte, iletişim becerileriniz yüksek olmalı

Endustri muhendisligi matematigi ve algoritma kurmayi sevenler icin uygun bir bolum. Ikinci sinif matematiksel modellemelerle gecti. Arastirmayi sevmek de arti bence. Ayrica yoneleceginiz bolume gore farkli uzmanlik alanlarini tercih edebilirsiniz. Ornegin finans alani buna guzel bir ornek. Temel amac en yuksek kar en dusuk maliyeti saglamak zaten genel olarak. Ya da yazilima ilgi duyanlar icin de guzel bir tercih olabilir. Istediginiz alana gore kendinizi gelistirebileceginiz bir bolum. Bir de sosyallik isteyen bir bolum. Ben sosyalim veya sosyal olmak istiyorum, grup calismalarinda bulunmayi seviyorum diyorsaniz daha avantajli bir durum.

Endüstri mühendisliği sorunlara çözüm bulabilen,bir şeyleri yönetmeyi seven ve insanlarla bağları güçlü olan kişiliklerin sevebileceği bir bölümdür.

Endüstri mühendisligi muhendislik yetenekleri ile sosyal bilimlerin harmanlandigi bir bölümdür dolayisiyla muhendisligin gerektirdigi analitik yetenekler yaninda iletisim becerilerine de sahip olunmalidir.

Endüstri Mühendisliği bakıldığında Mühendislik ve Doğa Bilimleri altında ama bir Mühendislikten biraz daha farklı kendiniz herhangi bir sektöre bağlamak zorunda değilsiniz. Aktif olmanız gerekir diğer mühendisliklerden farklı olarak insanlar ile iletişiminiz çok önemlidir. Çünkü siz muhtemelen marketing pazarlama gibi alanlarda çalışacaksınız. İyi bir iletişim gerektiren bir alan. Bir şirketi yönetmekte olarakta bakabilirsiniz Endüstri Mühendisliğine. CEO'ların çoğu zaten Endüstri Mühendisidir.

Endustri muhendisligi bölümü daha çok insan odaklı bir mühendisliktir. Genellikle resmin bütününü girmeyi amaclar.

Ozellikle insan iliskileri kuvvetli, kolay iletisim saglayabilen, kesinlikle lider ozelligine sahip, ileriyi dusunebilen ve bugunu yarina gore programlayan, az imkani kullanarak verimli ve cogul isler gerceklestirme dusuncesine sahip bireyler bu bolumde basarili olabilir

Endüstri Mühendisliği her anlamda gelişmeye ve geliştirmeye açık olan insanlar için ideal bir bölüm

İnsanlarla kolay iletişim kurabilen, çözüm odaklı düşünebilen, her zaman kendini yenileyebilen...

Endüstri mühendisliği aslında anlaşılması oldukça zor olabilecek bir bölümdür. Zorluğu da yeni çağın henüz zihinlerde kurgulanamamasından kaynaklanır. Eski mantıkta üretim yapan bir işletmede bir endüstri mühendisi yaşayamaz. Bizim yerimiz yeni üretim felsefeleridir. Teknolojiler ve yaklaşımlardır.

Günümüzde üretimin olduğu (üretimi ürün ya da hizmet olarak tanımlayabilirsiniz) her noktada ister istemez karmaşa hakim olur. Bir endüstri mühendisi bu karmaşayı çözmekle yükümlüdür. Açığa çıkan sonuçları analiz etmek ve çıkarım yapmalıdır. Çıkarımlara göre yeni sistemler tasarlamalı ve otonom sistemler geliştirmelidir.

Sürekli aynı işi yapmak istemeyen bir yapınız varsa endüstri mühendisi size göre olabilir. Dinamik olmalısınız. Sorgulamalı ve her olaya mantıksal açıdan bakabilmelisiniz. Olmazlarla değil de olurlarla yaşamalısınız. Sizin işiniz "abi biz onu çok denedik, imkansız" diyen insanlara inat o işi yapmaktır.

Son olarak iyi bir endüstri mühendisi bir rutine girer ve keşfeder. Analiz eder ve çıktılar neticesinde sadeleştirir. Sonucunda bir sistem kurar ve farklı bir rutine geçer.

İletişim becerinizin yüksek olması size avantaj sağlayacaktır çünkü diğer mühendislik dallarına göre daha sosyal bir bölüm. Risk alabilmelisiniz, iş hayatınızın ilerleyen dönemlerinde karar vermenizi gerektiren pozisyonlarda da çalışacaksınız. Hem sayısal hem yazılım yönünden iyi olmanız okurken işinizi kolaylaştıracaktır. Bölüme gelmeye karar verdiğinizde ufaktan yazılıma adım atabilirsiniz:)