Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği'nin Elektrik - Elektronik Mühendisliği'nden farkı nedir?

9 Cevap

Elektrik ve Elektronik bölümünü en kaba hatlarıyla dörde ayırabiliriz -> Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Telekomünikasyon (Haberleşme) Mühendisliği ve Kontrol/Otomasyon Mühendisliği. Herhangi bir Elektrik ve Elektronik müh. bölümünde bu dört bölümden birine ayrılabilirsiniz, nitekim çoğu mühendislik fakültelerinde ilk 2 sene bilim ve mühendislik temel dersleri verilir, 3. ve 4. sınıf ise seçtiğiniz opsiyonunuzun (dördünden biri) uzmanlaşma derslerini alarak tamamlarsınız. TR ne yazık ki lisede yeterli akademik ve kariyer danışmanlığı sağlayamadığı için üniversite adayalarına, öğrencilerin çoğu zaman seçtikleri bölüm hakkında bilgisi olmayabiliyor. Dolayısıyla bu tarz durumlarda Elektrik ve Elektronik mühendisliği gibi Elektronik ve Haberleşme'ye göre daha genel bir bölüm seçmek avantaj sağlayabiliyor. Ancak eğer öğrenci yapacağı işi kafasına koymuş ise lisedeyken ve örneğin, Elektrik ile Elektronik mühendisliğinin de farklarını biliyorsa ve bunun da üzerine ben Elektronikçi olacağım diyorsa, o zaman EHB'yi seçmek ya da Elektronik Müh. seçmek o öğrenci için daha avantajlı olur. Nedeni de, bu tarz bölümlerde özellikle son sınıflarında daha bol ve çeşitli seçmeli ders ihtimalidir. Nitekim her bölümün aldığı öğrenci sayısına oranla bir hoca kapasitesi vardır ve eğer siz uzmanlaşmaya yönelik bir bölüm tercih ediyorsanız bu, o bölümde alanınızda ilgili daha çok hoca göreceğiniz anlamına gelir. Yine benzer şekilde laboratuvar imkanlarınız daha yoğun olabilir. Tabii dezavantajı olabilir mi? Bölüme ısınamadıysanız bu yatay geçiş yapmanız anlamına geliyor, ne yazık ki opsiyon değiştirmek kadar kolay değil. Ayrıca 3. sınıftan sonra da, en azından İTÜ'de yatay yapamıyorsunuz. Kısacası EHB gibi bir bölümü tercih ediyorsanız mutlaka alanın dersleriyle ilgileniyor olmanız gerek. Yoksa gerçekten zorlanabilirsiniz. Bunun için üniversitelerin bölümlerinin ders programlarını bulun. Mutlaka ders programları içinde ders içeriklerine rastlarsınız. Programları birbiriyle karşılaştırarak aradaki farkları kendiniz de görebilirsiniz. Ayrıca basit bir vikipedi araştırması bile size dersler hakkında üstünkörü bilgi verebilir. İTÜ'nün ders planları portalından EHB sayfası: http://www.sis.itu.edu.tr/tr/dersplan/plan/EHBE/201110.html

kolay gelsin.

haberleşme olayı farklı elektrik olayı farklı.bizde elbette temel elektrik teoremlerini öğreniyoruz ancak.daha çok ilgilendiğimiz elektronik kısmı yani devre tasarımı ve hazır devrelerin programlarını yazmak.Haberleşme ise başlı başlına bir dal.Daha çok yazılım ağırlıklı ilerleyen opsiyon , matematik ağırlıklı devam eder.Elektornik uygulama ve donanımı dönükken, haberleşme elektroniğe göre daha genel bir bakış açısıyla iletişim kanallarının revize edilmesi gibi amaçlar taşır.

Ana ders olarak Elektrik yerine Haberleşme dersleri alıyoruz. Elektrik sektöründe çalışmak istenirse 5-6 ders (sayısından tam emin değilim) daha ekstradan alıp eşdeğerliğe sahip olabililrler.

Elektrikle ilgili dersleride alıyoruz fakat bi ee kadar ayrıntılı almıyoruz. Elektrik elektronik mühendisleri haberleşme üzerine yogunlasan bir egitim almazken biz ister haberleşme isterse elektonik alanında ki dersleri daha yogun alarak istediğimiz alana yönebiliyoruz. Ee hakkında çok fazla bir bilgim olmadıgı için o bölüm hakkında çok fazla bir yorum yapamıyorum :)

Elektrik kısmı bir takım yüksek voltajları da içermekte şehir elektriği gibi uğraş alanlarına dahil olabilmektedir.
Ancak Haberleşme ve Elektronik günümüzün gelişen mobil sektörü oluşturan en önemli parçalarıdır. Telekomünikasyon da denen bu alan yüksek voltaj yerine haberleşme için gerekli olan bilgiyi ön plana koymaktadır.

Arkadaşlar merhaba bir sorum var.


Elektronik ve haberleşme mühendisi elektrik tesisatı gibi işleride yapabiliyor mu?

Elektrik-Elektronik seçersen

4. sınıfta elektronik, elektrik, haberleşme gibi genel alanlar birini seçiyorsun ve bunlardan birisini oluyorsun.



Elektronik ve Haberleşme seçersen

3. sınıfta elektronik ya da haberleşme gibi genel alanlardan birini seçiyorsun ve bunlardan birini oluyorsun. Elektrik-Elektronik'ten tek farkı elektrik müh.



Elektronik seçersen

sadece elektronik.



Elektrik Seçersen

sadece elektrik



Kısacası



elektronik istiyorsan:"elektrik-elektronik", "elektronik ve haberleşme" ve "elektronik" bir farkı yok. Tek fark olarak "elektronik ve haberleşme" ile "elektronik"te bölüm elektronik derslerini 1.sınıftan itibaren görüyorsun. 4 yıla yayılmış.



Haberleşme istiyorsan: "elektrik-elektronik" ile "elektronik ve haberleşme" arasında bir fark yok. Tek fark olarak "elektronik ve haberleşme"de haberleşme derslerini 1. sınıftan itibaren görüyorsun. 4 yıla yayılmış

Dilan Yılmaz
Dilan Yılmaz
Lider sistem mühendisi, Asisguard

Adından da anlaşıldığı üzere elektrik ağırlıklı dersler görmeyiz daha çok elektronik ağırlıklı olur ve elektriğin temellerini görürüz.Haliyle çıkışımızda elektrik mühendisi işleri yetkimiz olmaz.Ancak haberleşme üzerine dersler alabiliriz ve bu iş alanını önemli ölçüde etkiler