Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu ne iş yapar? İş imkanları nelerdir?

54 Cevap

Şimdi bu soru çok geniş kapsamlı. Eğer elektrik alanını seçecekseniz Elektrik iletim, dağıtım şirketlerinde, otomasyon ve yazılım şirketlerinde rahatlıkla çaşılabilirsiniz. Ben şuan 1. sınıfı bitirdim ve bir elektrik dağıtım şirketinde işe girdim ve şuan Marmaray projesine bakıyoruz. Elektronik bölümünü seçecekseniz telefon internet şirketleri çok cazip. Özellikle şuan gelişmekte olan fiber sistem üzerinde yoğun bir çalışma var. Elektrik Elektronik Mühendisi Elektriğin ihtiyaç duyulduğu heryerde iş yapabilir kesinlikle ve rahat iş bulma imkanı var ama yine söylüyorum kendini geliştirmek işi öğrenmek çok önemli.Üniversiteye girdiğinizde yaz tatillerinde çalışın bölümünüzle ilgili yerlerde. Tecrübesiz elemanı kimse istemez. Onun için tecrübe geliştirme çok önemli. Kesinlike hangi üni mezunu olduğunuzun etkisi yüzde 10 işe alınırken onun dışında yüzde 90 sizin kişiliğinize ve gelişiminize bakıyorlar. Ben şuan ünide. 1. sınıfı bitirdim 2 ye geçeceğim erkenden başladımki tecrübe olsun işi görüyim neler yapacağımı gelecekte mezun olduğumda. Onun için imkanımız çok kesinlikle. Ana babalarınıza pek bakmayın siz kendi isteğinize yönelin. İş para heryerde bulunur ama bu mesleği öneririm.

Elektrik Elektronik'e giren adam zaten her alanda kendini geliştirebilecek, birden fazla yeteneği olan adam demektir. Bu sebeple iş dünyasında yolu açıktır. Üniversitedeki başarısına göre kendi sektöründeki her firmada çalışabileceği gibi bölümünün adını bir etiket olarak kullanıp yeteneğinin uygun olduğu işleri de yapabilir. Yöneticilik mevkilerine yükselme potansiyeli olduğu da doğrudur. Ama bundan sonrası tamamen bireysel başarıya bağlıdır. Bu bölüm sizi direk şu yapar diyemem.

elektrik-elektronik müh. mezunu tüm elektronik (teknolojik) aletlerin bulunduğu yerde rahatlıla iş imkanı bulabilir. Elektrik kısmına yönelip TEDAŞ, gibi yüksek gerilim hatlarında çalışabilirler veya Telecommunication Kısmına yönelip AVEA, TURKCELL; WODAFONE gibi iletişim sektöründe çalışabilirler. Control ENgieering Kısmına yönelip Fabrikalarda Büyük Aletlerin Kontrolunü PLC proglama biçimleriyle çok yüksek maaş la çalışabilirler. Biyomedikal ENgineering kısmında ise Hastane aletlerinin üretildiği fabrikalarda iş bulabilirler. Tabi otomotiv sektörü ve beyaz eşya sektörü de Elektrik-Elektronikçilerin vazgeçilmezleri arasındadır. Elektronik kısmında ise cip üretimlerinin yapıldığı veya cep telefonları ve bilgisayar gibi alaetlerin üretildiği fabrikalarda çok iyi iş bulabilirler. Eğer bu kısımları sevmediyseniz Akademik Karyer yapıp Üniversitelerde yükselebilirniz. Hiç olmadı kendi ofisinizi açar ve proje çizip satarsınız veya icat yapıp teknoloji dünyasına sunarsınız. Herhalde daha geniş iş imkanı olan bölüm yoktur Bu Teknoloji Çağında elektrik- elektronik dışında...

Akademik alanda ilerlemek, master veya doktora yapmak isteyenler için çok hızlı gelişen, geleceği olan bir alan. Biraz ekstra özveriyle Amerika'nın yolları taştan...

Henüz ne yapacağını bilmeyip ileride düşünürüm diyenler için önemli bir etiket. Elektrik-Elektronik mühendisliği mezunu olmak, farklı alanlarda çalışılsa bile belli şeyleri başarabilme potansiyeli göstergesidir.

kısaca aşağıdaki linki versem bence güzel olur diğer türlü yazması bayagı uzun olur :)

https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektrik-elektronik_mühendisliği

Öncelikle bölüm gayet geniş iş alanına sahip. Mezun olduktan sonra istediğiniz alana yönelebilir, başka alanlarda da çalışabilirsiniz. Başlıca alanlar haberleşme, radar, sinyal ve sinyal işleme, nanoteknoloji, enerji ve dağıtım, biyomedikal, optimizasyon, bilgisayar olarak sıralanabilir. Bu biraz da öğrenciye bağlıdır ama dediğim gibi iş alanı gayet geniştir. Eğer iyi bir öğrenci iseniz gayet yüksek maaşlı şirketlerde de çalışabilirsiniz. İş imkanları gayet çoktur. Daha detaylı araştırma için internette araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

EEM mezunu kişinin önünde genel olarak yurtiçi ya da yurtdışı çalışma imkanları mevcuttur.İş alanlarını daha da özelleştirirsek önümüzde 5 iş alanı vardır;


1)Özel sektör=çoğu eem öğrencisi kendini geliştirmekten bahseder bunlar özel sektörü ve akademik kariyeri kapsar.Özel sektör günümüzde istihdam konusunda eem mezunları için oldukça iyidir fakat işe alım sürecinde tatmin edici maaş ve çalışma koşulu istiyorsanız yabancı dil seviyeniz(belgelerseniz malumunuz daha iyi olacaktır),not ortalaması(kurumsal firmalarda önemlidir onun dışında niteliğiniz,bilgileriniz önemlidir),iş tecrübeniz,stajlarınız,referanslarınız gibi pek çok parametreye bağlıdır.Lakin özel sektörde genelde mezunlar küçük-orta işletmelerde yöneticilik yapmaktadır ya da yazılıma eğilim görünmektedir


2)Akademik kariyer=Kendisini daha çok teoride sağlam tutmaya çalışmış arkadaşlarımız için güzel lakin uzun soluklu bir alandır.İlgili sınavlara girilir(ALES,YDS)ve kademe kademe yükselinir.Lisanstan daha çok yüksek lisans,doktora(lisans sonrası aşamaları)nerde yaptığınız önemlidir zaten yüksek lisans kabullerinde lisans programınızı nerde tamamladığınıza vs bakılır son duraktır yani:) ardından kontenjan beklenir bu böyle gider..


3)SMM=Yani serbest müşavir mühendislik,gerekli dersler alınıp(ünvden ya da meslek odasından alınabilir) yüksek gerilim imza yetkisi aldıktan sonra sermayeniz de varsa kendi yerinizi açıp taahhüt tesisat işlerini yürütebilirsiniz(fakülte arkadaşlarınızla da ortak olunup açılabilir).Çalışma koşulları daha çok ofis ve şantiye olarak çalışırsınız verdiğiniz hizmete göre işin rengi değişir.


4)Kamu=3.-4. segment üniversitelerden mezun adayların büyük bir yüzdesinin Türkiye sınırları içerisinden kpss sınavlarına girerek atanmak amacı olabilir ama genelde en son hedefe alınması gereken alandır siz olabildiğince kendinizi özel sektöre hazırlayın.Nitekim gerekli puan türü ve yeterli puan alınınca devlet mühendisi,bilgisayar işletmeni,siber güvenlik uzmanı gibi alanlarda çalışabilirsiniz ya da pedagojik formasyon alıp teknik liselerde elektrik,çizim öğretmenliği yapabilirsiniz


5)Pilotluk=Bu konu ee mühendisliğinden bağımsızdır aslında eem araçtır pilotluk için,gerekli uçuş akademilerine kayıt yaptırılır ya da THY nin sınavlarına girerek pilot olabilirsiniz.Başarılı olma ihtimaliniz oldukça yüksektir diğer bölümlere oranla sadece gerekli koşulları sağlayın ve yaşınızın geçmemesine dikkat ediniz.

Doktorluk, öğretmenlik, avukatlık gibi net meslekler harici her işi yapar. Mühendis de olur pazarlamacı da, yönetici de olur girişimci de.

Ozan Solmaz
Ozan Solmaz
Yazılım Birim Müdürü, Garanti BBVA Teknoloji
Barış Tuğrul Ertuğrul
Barış Tuğrul Ertuğrul
Elektrik Motorları Ar-Ge Yöneticisi, Arçelik

Anladığım kadarıyla biyomedikal, bilgisayar, yazılım, endüstri, otomasyon, mekatronik, kontrol ve kısmi olarak makine gibi mühendislik dallarına uzanabiliyor.

Türkiye'de elektrik alanında birçok firmada iş bulabilir. Enerji üretim dağıtımda çalışabilir. Vestel, Beko, Arçelik gibi firmalarda üretim yapabilir. Yazılım üzerine giderse yazılım sektöründe çalışabilir. Kısacası elektriğin olduğu her yerde iş bulabilir. :)

Durust olmak gerekirse inanilmaz bir yelpazesi var. Benim donemimden pilot olan da cikti MIT'de doktora yapan da. Haliyle bir stereotype'a oturtmak cok guc. Evvela bu, universite 3. ve 4. sene secilen derslere bagimli. Zira o iki sene zarfinda alinan secmeli EEE dersleri ileride yonelinecek alani belirliyor. O alan da haliyle is imkanlarini etkiliyor.

Basta da belirttigim gibi, yelpaze genis. Ornegin yazilima merakliysaniz Microsoft'a girip yazilimci olabilirsiniz. Ote yandan donanim seviyorum diyorsaniz Aselsan'da hardcore devre tasarimi yapabilirsiniz. Yazilim, telekomunikasyon, donanim gibi alanlarda bircok farkli is yapmak icin gerekli altyapiyi bu bolumde edinmek baska bolumlere gore cok daha kolay.

Bölüm bir çok alt dalı olan bir bölümdür öncelikle buna karar vermelisiniz. Telekominikasyon mu yoksa elektrik mi, nano teknoloji mi yoksa biyomedikal mi, elektronik mi yoksa güç mü, yazılım mı işaret işleme mi.. Daha bir çok alt dal sayabilirim. Bir de bunların dışında sadece mühendis olduğu için her alanda rahatça çalışabilme imkanı var. Mühendis kişi olayı kolay çözümler sorunun kaynağını kolayca bulur , iyi bir analiz gücü varır bu özelelikler de ona bir çok iş imkanı sağlar. Bu bölümden mezunsanız elektrikle çalışan herşeyle ilgilenebilesiniz. Düşünseniz bir artık arabalar bile elektrikle çalışıyor. Telefonlar, tıbbı aletler, bilgisayarlar, ev eşyaları... O kadar çok ki siz yeter ki alanınızı doğru belirleyin ..

Mezun olunca ya da olmaya yakın sizi bekleyen en temel soru "Akademik mi iş hayatı mı?" sorusudur ve kendimden ve çevremden de gördüğüm kadarıyla cevabı çok da basit değildir.

Akademik: Araştırmaya gönül vermiş, teorinin uygulamadan çok geliştirilme alanında çalışmak isteyenlerin devam ettiği yoldur genellikle. Buradan master - doktora - post-doc derken bir bakmışsınız profesör olmuşsunuz bile.

İş hayatı/Özel sektör: Bu aşamada birçok farklı seçenek mevcut. Mesleğinizi uygulayabileceğiniz savunma sanayii, elektrikli/elektronik eşya markaları , ar-ge departmanları, çeşitli yazılım/donanım şirketleri vb. yerlerde çalışmak da bir seçenektir; danışmanlık şirketlerinde çalışmak, CEO olmak da. Hatta kendi işinizi kurmak da. Ancak bu aşamada benim tavsiyem eğer mesleğinizle alakalı bir işte çalışmayı düşünmüyorsanız boşu boşuna -en az- dört sene boyunca bu yükü çekmeyin, baştan istediğiniz alana yönelin.

Ortaya karışık: Özellikle büyük savunma sanayii şirketlerinde teşvik edildiği gibi bir yandan yüksek lisans/doktoranızı yapıp bir yandan da bu şirketlerde çalışabilirsiniz.

Bölümü iş imkanları oldukça geniş. Haberleşme, Yüksek Gerilim, Tıp Elektroniği, Yazılım vb. gibi bir çok alanda iş imkanı bulunabilir

Özgün Taş
Özgün Taş
Solution Architect, Huawei
Hasan Demirtaş
Hasan Demirtaş
Data Scientist, Aksigorta