Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü için üniversite ismi ne kadar önemlidir? ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi dışında biraz daha sıradan yerlere baktığımızda iş imkanı nasıldır?

3 Cevap

Ben konya selçuk üniversitesi mezunuyum. Mezun olduktan iki sonra işe başladım. Bazı firmalar üniversiteye dikkat ediyor olabilir. Bu yüzden farklı üniversitedeki arkadaşların ya cv sini iyi doldurması ya da staj yaptıkları yerlerde kendilerini ne kadar gösterebildiği önemli. 

canberk sav
canberk sav
Elektrik Mühendisi, Efes

Üniversite çok önemlidir. Ben şuan ikçü deyim ve durmadan bu okul beni tercih ettiğime pişman ettirmekte...

Her ne kadar önemli olanın kişinin kendisini geliştirmesi olsa da şirketler yanlarına alacakları bir çalışanın çalışkan olmasını beklemektedir. ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi'nde okuyan/okumuş öğrenciler şirketlerin gözünde bu çalışkan standartını yakalamış, belgelemiş insanlar olarak görülmektedir. Bu üniversitelerden mezun olmayan biri olarak, hatta isim olarak neredeyse hiç bir firmanın aşina olmadığı bir üniversiteden mezun olmama rağmen şu an da çalışmakta olduğum işi kendi imkanlarımla 2 haftada bulmuş olsam da kısa süren iş arama tecrübemde üniversitenin isminin dikkate alındığı durumlarla birçok kez karşılaştım.


Kurumsal / büyük firmalara iş başvurusunda buluduğunuzda CV'nizi inceleyecek ilk kişi İK (insan kaynakları) personelidir ve bu personellerin sizin teknik yeterliliğinize karar verecek tek sebep-sonuç ilişkisi okuduğunuz okul ya da almış olduğunuz ödüllerdir. Ki büyük bir şirkette gelebilecek başvuru sayısını düşünün, kimi şirketlerde bu 10,000-50,000 aralığında olmaktadır. Bu durumlarda malesef şirketler için başvuran kişilerden bir çoğunu eleme zorunluluğu doğurur ve bunu insan eli değmeden, CV sindeki etiketlerden okumuş olduğu üniversiteye göre eleyen programlar sağlar. Şirketlere yapmış olduğunuz başvurularda bu kör noktada kalmamak adına bu üniversitelerden kurs ya da sertifika alıp en azından bir İK görevlisinin dikkatini çekebilirsiniz, yine de gerçekçi ve marjinal bir CV ile kendinizi güzel pazarlamanız gerekecek.


Küçük şirketler için ise kendinize güven şart. Ben gördüğüm ve hoşuma giden ilanlar için iş başvurusuna gelişigüzel başvurmakla kalmayıp, o şirketin tüm yayın organlarını tabiri caizse mail yolu ile 'taciz' ediyordum. Sizlere de tavsiyem olabildiğince çok kariyer günlüklerine ve alanınızla ilgili yeni gelişmeleri takip edebileceğiniz online seminerlere/tanıtım günlerine katılarak kendinizi geliştirmeniz.

Mustafa Şeybek
Mustafa Şeybek
Elektronik Mühendisi, SafeTMade