Mezunlardan gemilerde çalışmak isteyenler, Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü’ne bağlı Gemi Adamları Sınav Merkezi tarafından yapılan sınavlardan da başarılı olmaları halinde: “Uzakyol Vardiya Zabiti” unvanına hak kazanır.Karada çalışmak isteyen arkadaşlar ise acentelik, loydlar, denizcilik firmalarının insan kaynakları bölümünde çalışabilirler.İş imkanları olarak diğer sektörlere göre daha hızlı ve sürekli genişleyen bir meslek dalı.

Genellikle Denizcilik ve Taşımacılık sektöründe çalışırlar.
Sektörlerin operasyon,lojistik,ulaştırma,taşıma/nakliye,alım-satım, kiralama, sigorta gibi departmanlarında görev alırlar.
Yüke gemi; gemiye yük bulurlar.
Limanlarda çalışabilirler.

Uzakyol vardiya zabiti, brokerlik, denizcilik sigortacılığı, insan kaynakları, liman yönetimi ve benzeri alanlardaki pozisyonlar

"Dünyada ticaret bitmedikçe, gemilerin de pervanesi durmayacaktır." demişti bir mezunumuz bize. İş ve dolayısıyla gelecek garantisinin olduğu bir bölümdür DUİM. Rekabet, diğer mühendislik dallarında olduğu kadar kıyasıya değil, dolayısıyla daha rahat bir eğitim hayatına sahip oluyorsunuz.

Üniforma giymeden "Kaptan" olarak mezun olabilirsiniz.



*Daha sonra gelecek sorulara göre yeni yanıtlar ekleyebilirim.

Herşey den önce farklı bir meslek.Bu bölümü seçmeniz bile sizi farklı kılacak.Durumlar karşısında dayanma gücünüzün çokça sınanacağı ve bilgilinizle doğru orantılı saygı görebilceğiniz bir meslek.Ne kadar mezun verirse versin bu işi yapacak kişiler sadece gerçekten denizi seven kişiler olacaktır.

Denizcilik sektöründe armatörlerde (hatlarda diye de duyabilirsiniz), acentelerde, forwarder firmalarada kısacası "lojistik" sektöründe iş bulabilirler. Bu sektörde edindiğiniz tecrübeleri kendinizi geliştirmek amacıyla kullanırsanız, her bir iş değişikliğinizde %50 zamla sektör aynı kalmak koşuluyla daha iyi pozisyonlara gelmeniz mümkün. 
Özellikle İstanbul şartlarında son derece düşük olmakla beraber 2200 TL seviyelerinden başlayarak firmaların "operasyon & dökümantasyon" departmanlarından başlangıç yapılarak kendi kişisel yeteneklerinize göre farklı departmanlara geçiş sağlayabilir, 5-6 yıl içerisinde bu maaşınızı 4 kata kadar çıkarabilirsiniz. 

Tercih edeceğiniz üniversiteye göre zorluk seviyesi değişecektir. Örneğin İTÜ'de güverte eğitimi üniformalı olarak verilmekte iken İstanbul Üniversitesi'nde güverte eğitiminde üniforma yoktur. Bu bile bir "zorlayıcı" sebep :) 

Her sene bir "kelimenin" tam anlamıyla karşılığını görecek dersleriniz olacaktır. İlk yılınızda "Mühendis" gibi düşünmeyi, takip eden yıllarda ise sırasıyla "İşletme" konularını ve bunları "Mühendislik" altyapısı ile ele almayı, sonrasında "Ulaştırmayı" ve son olarak tüm öğrenilenleri "Denizciliğe" uygulamayı öğreneceksiniz.