Futbolcu olma hayallerimi hala ara ara pişman olduğum bir mantıkla eğitimle takas edince üniversite için bir bölüm tercihi yapmam gerekiyordu. Lisede futbol dışında bilgisayarla fazla içli-dışlı bir "eşit ağırlık" öğrencisiydim ve üniversite için bölümümü kesinlikle bilgisayarla alakalı bir şey seçmek istiyordum. Ama gelin görün ki, bilgisayarla alakalı tüm bölümler "sayısal" bölümü mezunu istiyordu. Tercih kitapçığını karıştırırken "Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri" bölümünü gördüm, sayısal mezununun yanı sıra eşit ağırlık mezunu da alıyordu, tabi sayısal puanıyla ama eşit ağırlık öğrencisi olduğunuzdan puanınız kırılmıyordu. (Bugünlerde bu sistem değişmiş olsa gerek?)

Bölüme ilgim bu şekilde başladı. İnternette, ekşisözlükte vs araştırmaya başladım. (Tabi, o zamanlar Anlatsın yok) Bölümde hala okuyan ve mezun kişilerle konuştum. Genelde olumlu geri dönüşler alınca da hedefimi bu bölüm olarak belirledim.

Tuğberk Kılıç
Tuğberk Kılıç
Chief Executive Officer, Anlatsın

CTIS'ten bahsederken bilgisayar mühendisleriyle kıyaslamamak mümkün değil. Özellikle benim gibi teknik lise dışındaki liselerden gelen arkadaşlar neden bilgisayar mühendisi olmak varken buraya geleyim diyordur. Şahsen bölüme başlayana kadar ben de öyle düşünüyordum. Fakat geçtiğimiz üç yıl içinde düşüncelerim çok değişti. Ders programları, derslerin içerikleri ve işlenişi ne yazık ki oldukça farklı bu bölümler arasında. Bilgisayar mühendisliği daha çok teorik bilgilerle ve kısmen pratikle ilerlerken CTIS tamamen pratik bilgisayar programlama üzerinden gidiyor. İnsan ikinci sınıfı bitirdiğinde şöyle bir durup "ne çok şey öğrenmişim" diyor ve iki yılı daha olduğunu fark ediyor.

Aslında dışarıdan bakılınca ilk göze çarpan fark diploma farkı. Bizim diplomamız Türkiye'de mühendis diploması olmuyor. Yurtdışında ikisi de B.S. (Bachelor of Science) ancak burada mühendis diploması diye bir şey var. Terimi daha önce duymuş insanlar inşaat mühendislerinin imza yetkileri gibi avantajlarını hatırlayabilir. Ancak bizim sektörde imza atacak bir şey yok. Dolayısıyla o noktada farkeden bir şey yok. Bu durumda yegane fark devlette çalışmaya karar verdiğinizde ortaya çıkan maaş farkı. Aynı işi bile yapsanız devlet mühendise daha çok maaş verir. Özel sektördeyse zaten olayın diplomayla alakası yoktur, sizin kendinizi geliştirmenize ve pazarlamanıza bakar. Eğer hedefiniz devlet değilse diplomayı bir kenara bırakıp bölümler arasındaki farkları daha detaylı incelemek gerek. Nitekim yüksek lisansa sıcak bakıyorsanız CTIS mezunu olarak bilgisayar mühendisliği yüksek lisansı yapıldığında da önceki diploma değişip mühendis diplomasına dönüşecek, yukarıda bahsettiğim diploma farkı da ortadan kalkacaktır.

Ders programından fizik, biyoloji, calculus gibi programlama ile pek ilgisi olmayan dersler çıkarıldığı için bir dönem okula ara verip staj yapma imkanı doğuyor. İkinci sınıf sonunda yapılan bir aylık staja ek olarak 4 ay daha dönem stajı yapıyorsunuz. Mühendisliklerde 2. ve 3. sınıf sonunda birer ay staj oluyor. 1 aylık stajlarda zaten zamanın çoğunun şirkete ve düzene alışmakla geçtiği düşünülürse 4 aylık bir stajın ne kadar fark yaratacağı tahmin edilebilir.

Lab olanakları başarılı. Cisco, EMC, Oracle, NVidia gibi şirketlerle yapılan eğitim anlaşmaları sayesinde açılan özel dersler ve alınan ekipmanlar mevcut. Bu sene şuanda yalnızca NVidia ve mobil uygulama derslerinde kullanılan bir iMac labı da açıldı. Dolayısıyla lab konusunda şikayet edilebilecek fazla bir şey yok. Genel olarak bölümümden memnunum.

Dipnot: Akademik gitmek isteyen yani asistan, profesör, eğitim görevlisi olmak için bilgisayar mühendisliği bölümleri daha doğru bir seçim olacaktır. CTIS mezunları da aynı yüksek lisans, doktora aşamalarından geçerek aynı pozisyonlara gelebilirler. Fakat mühendislik bölümlerindeki teorik yaklaşım ve derslerin içerikleri akademik öğrenime daha elverişlidir.

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemlerini, Türkiyede okumanın muhtemel en büyük sebeplerinden biri, her yazılımcının aşina olduğu trade-off konseptinden kaynaklanır. Saygıdeğer bir üniversitede mühendislik bölümü kazanamayan, 2 yıllık bir bölüm okumak istemeyen kişi, ilgili ösym tablolarını indirdikten veya bir akraba/arkadaştan duyduktan sonra, bu bölüm hakkında araştırma yapmaya başlar.

Bölümün eksilerini ve artılarını anlamakta güçlük çeker, bölümün bulunduğu üniversite konumunu ve hocalarını araştırmaya çalışır fakat pek bir bilgi bulamaz. Daha sonrada çaresizlikten doğan bir karar sonrasında, kendini bu bölümü okuyorken bulur.

Aslında bu tercihi yaparken içinde bir burukluk yaşasada, lise hayatını geleceğine akademik anlamda herhangi bir yatırım yapmadan geçiren kişi için, seçenekler çokda fazla değildir. Bu durumda Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, kişi için güzel bir çıkış noktası olabilir.

Bölümün herhangi bir teknik arkaplan gerektirmemesi(matematik, fizik), teknoloji konusunda meraklı kişilerin bölüme girdikten sonra, kendilerini geliştirmek için oldukça fazla bir zamana sahip olmalarına sebep olur. Mühendislik kazanan diğer arkadaşlarınız teorik dersler ile boğuşurken, üniversite zamanınızı "bir şeyler" yapmak ve pratiğinizi geliştirmek için harcayabilirsiniz.

Üniversitenin sonu gelir, Mühendisler ve BTBS mezunları iş aramaya başlar. İş aramaya başladığınız zaman yazılım sektöründe karşınıza çıkabilecek iş fırsatlarından bazılarını şöyle kategorize edebiliriz;
1-) Pratik gerektiren, tamir(maintenance) ve code monkey işleri (crud uygulamalar, tasarım ve dizayn)
2-) Teorik bilgi gerektiren, araştırma ve geliştirme işleri (fabrika otomasyonları, sistem mühendisliği, algoritmik bilgi gerektiren performans odaklı sistemler vb.)
3-a) Akademik kariyer, araştırma ve geliştirme (herhangi bir konuda uzmanlaşmış ve teorik geçmiş isteyen arge işleri)
3-b) Akademik kariyer, eğitim (üniversitelerde eğitmen olarak kalmak)
4-) Teknoloji sektöründe eğitim işleri (yazılım veya teknolojik konularda bilgi aktarımı)

Bu tabloya bakıldığı zaman BTBS ve Mühendisliğin tek bariz farkı akademik kariyer seçenekleridir. Bunun sebebide 4 yıl okuduğu üniversitedeki fırsatları, aldığı dersler ve eğitmeni olan kişilerin bu konulardaki yeterliliğinden dolayı, bir mühendisin bu alanlara yatkın olması, ve mezun olduğu zaman bu tarz alanlarda (seçimi yapan kişilerden kaynaklı) standart bir BTBS öğrencisine göre seçilme şansının daha yüksek olmasından kaynaklanır.

Fakat piyasadaki işlerin hatrı sayılır bir kısmı, hem BTBS, hem Mühendislik öğrencisinin yapabileceği 1 numaralı kategorideki pratik işlerden oluşmaktadır. Bu durumda zamanını boşa geçirmemiş bir BTBS öğrencisi, bir mühendislik öğrencisine nazaren daha kolay iş bulabilir. İşte eğitilmek zorunda kalan Mühendislik öğrencisi yerine, boş zamanını iyi değerlendiren bir BTBS öğrencisi bu tarz işleri rahatlıkla yapabilir. Bu tarz işler genelde adını sanını bilmediğiniz yazılım ajanslarında, ve küçük-orta çaplı yazılım üreticilerinde çalışmak anlamına gelir.

2 Numaralı kategoride gereken teorik bilgilerden dolayı, bu tarz işlere bir Mühendislik öğrencisinin daha yatkın olacağını söyleyebiliriz. Fakat bu kategorideki işler genellikle kişinin kendini ne kadar geliştirdiği ile alakalıdır. Üniversitede bu konularda verilen eğitim, hiçbir şekilde yeterli olmaz. Kişi kendini geliştirip, bu konulara bir yatırım yapmadığı sürece, bu tarz işlerde çalışması zor olacaktır. Fakat Mühendislik öğrencilerinin bulunduğu ortamlardan dolayı, BTBS öğrencilerine göre bu tarz işlere yatkınlığı daha yüksektir. Bu tarz işler bazen 1. kategorideki işlerle karışabilir. Çoğu büyük firma(bknz. ibm, crytek, vodafone) genelde yaptıracağı iş CRUD olsa bile, kaliteli ve teorik bilgisi olan insanlarla çalışmak ister.

4 Numaralı kategori ise iki bölüm öğrencisi içinde, gerekli formasyonları veya deneyimleri yaşamadıkları sürece pek iç açıcı bir sektör değildir. Şahsen bu konudada herhangi bir fikrim yok.

Kısacası eğer akademik bir kariyer düşünmüyorsanız fakat yazılım ile ilgili "herhangi" bir işe girmek istiyorsanız, BTBS sizin için güzel bir seçim olabilir. Aynı zamanda güzel bir İngilizce bilgisine sahipseniz, ve kendinizi eğitebileceğinizi düşünüyorsanız, daha önceden kendiniz için harcamadığınız zamanınızı, Üniversite yıllarınızıda geleceğiniz için harcayıp, yukarıda bahsettiğim işlerden herhangi birine girebilirsiniz.

Sektörde hangi bölümü bitirdiğiniz hiçbir zaman önemli olmayacak. Akademik bir gelecek istiyorsanız BTBS size bu kapıyı bile aralık bırakır. Kendinizi geliştirdiğiniz sürece her türlü iş fırsatına sahip olabilirsiniz. Kendinize esas sormanız gereken bölümün yeterliliği değil, okuduğunuz konumu ve ortamı kaldırıp kaldıramıyacağınız olmalı. BTBS bölümlerinin hepsi konumu gereği sürgün benzeri yerlerdir. Ve birlikte 4 yıl geçireceğiniz insanların çoğu meslek liselerinin "iyi" öğrencileridir.

Lise de bilgisayar bölümünü okumuş olmam ve üniversitede teknik anlamda öğrendiklerimi uygulayabileceğim bir bölüm olması bu bölümü seçmeme yetti bile..

Ben girdiğimde Türkiye'de sadece burada vardı.
Bilkent özeldi ona gidemezdik puan yemiyo :)

Bilişim dünyasının her alanında çalışmaya hazır şekilde mezun olabilirsiniz. Kendi işinizi yapabilir veya kurumsal firmalarda çalışabilirsiniz. İş imkanları kendinizi geliştirmenizle doğru orantılı bir şekilde çok hızlı artacaktır.


Sevdiğiniz alanlarda çok çaba harcayıp okul dışında kendinizi geliştirmeniz oldukça önemli.

Tuğberk Kılıç
Tuğberk Kılıç
Chief Executive Officer, Anlatsın

Kabaca söylemek gerekirse öğretmenlik haricinde içinde bilgisayar geçen her işi yapabilir. Yazılım ve uygulama ağırlıklı bir bölümdür. Dolayısı ile sektöre geçildiğinde CTIS mezunları birçok rakibine göre daha avantajlıdır.

Geçenlerde Obama 2020 yılında Amerika'da 1.4 milyon bilgisayar programcısı işi açılacakken yalnızca 400 bin bilgisayar bilimi mezunu verileceğinden bahsediyordu. Benzer durum Türkiye ve Dünya'nın geri kalanı için de geçerli. Böyle bir ortamda kendini geliştirmiş bir CTIS öğrencisi "iş bulur" değil "iyi iş bulur" kategorisindedir.

Bilişim sektöründe ne iş olursa yaparım abi tarzında :)

Abi ne iş olsa yaparım tarzı iş arar. Ciddiyim

Aşağıdaki alanlara ilgi duyan kişilerin sevme potansiyeli yüksek bir bölüm.

- Teknoloji & Bilişim
- İnternet
- Programlama (Oyun, web, mobil veya herhangi bir şey)

Bölüme gelmeden herhangi bir teknik bilginizin olmasına gerek yok. Bu konulara ilgili ve çalışmaya istekli olduğunuz sürece başarılı olursunuz.

Tuğberk Kılıç
Tuğberk Kılıç
Chief Executive Officer, Anlatsın

Bölümün hitab ettiği kesim, ders içerikleri itibari ile, kendini bilgisayar ve teknolojileri konusunda, pratik anlamda üst düzey, teorik anlamda ortalama seviyeye getirmek isteyen kişilerdir. Fakat ülkemizde üniversite okumak, kişinin kendini geliştirmesi için gördüğü bir fırsat değilde, etiket arayışı olduğu için, bölümün ülkemiz üniversitelerindeki işleyişi bu idealden uzakta kalmıştır.

Şuan için Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümü, tembel yazılımcılar ve bilgisayar mühendisliği kazanamayıp, 4 yıllık okumak isteyen teknoloji meraklıları için yapılabilecek mantıklı seçimlerden biridir.

Bölüm şuana kadar gözlemlediğim üzere, YGS Matematik konusunda başarılı, fakat LYS matematik konusunda zayıf olan kişiler için, özellikle daha önceden yazılımla uğraşmışlar ise oldukca kolay geçicektir. Bu bölümü bilgisayara karşı bir hevesiniz yoksa, daha önceden kendiniz bir şeyler yapmamış ve "üniversitede öğrenirim" mentalitesi ile okuyacaksınız, hiç okumamanızı tavsiye ederim.

Bilgisayar Mühendisliği gibi bir bölüme gittiğiniz zaman, üniversitenize göre en azından belli konularda bir bilgiye sahip hocalarınızdan alacağınız teorik bilgiler, sizi mezun olduğunuzda vasat seviyede bir işe sokabilecekken, bu bölümün ülkemizdeki üniversitelerindeki kalitesiz eğitmenleri(trakya ve mersin için konuşuyorum) ve işleyişinden dolayı, 4 sene okuyup, hiçbir şey öğrenmeden mezun olup, işsiz kalabilirsiniz.

Bir sene yks'ye mi hazırlandınız ve mühendislik gelmedi buraya mı puan yetiyor? Yapacağınız şey çok basit, bir yıl daha çalışmak. Bölümün devlette geçerliliği yok. İki yıllık Bilgisayar işletmenliği mezunu nasıl değere sahipse siz de o'sunuz. Tübitak'ta staj mı yapmak istiyorsunuz? Boş hayallere gerek yok. Ne bileyim Türksat'ta çalışma hayaliniz mi var? Güzel "hayal". Yüksek yapıp akademisyen olma hayali peki... O'da bir hayal. Peki bu bölümü niçin okuyoruz? Aslında bu kadar kötü şey sonrası bölüm Bartın Üniversitesi Fen Fakültesinde açılınca insan iyi şeyler hissetmeye başlıyor. Çap imkanları var. Yani tercih edecek arkadaşlar burayı tercih edebilir. Yüksek imkanları var. 


Peki arada ne fark var bu  bölümle Mühendisliği takısıyla. Sadece Mühendisliği takısı yok. Aynı mesleki dersleri alıyorsunuz, temel bilgisayar bilimleri derslerini alıyorsunuz sonra bilgisayar bilimci ünvanını alıp küfür eder gibi ybs denkliği veriyorlar üstü kapalı şekilde. Evet evet, yanlış duymadınız yök işletme ağırlıklı sayısal bile olmayan ybs bölümünü sayısal bir bölüm olup temel bilgisayar bilimleri ve yazılım ağırlıklı bir bölüme eşit tutarak bir tokat ta oradan vuruyor. Ülkemizde bilgisayar alanında birden fazla bilgisayar lisans bölümü var, fakat güzel ülkemin takıldığı tek nokta Mühendisliği takısı. O'nun yaptığını sende yapıyorsun ama değerin yok. Tübitak Bilgem staj için bilişim öğretmenini bile kabul ediyor seni yok sayıyor. Pekala. Özel sektöre bakalım birde. İşi biliyorsanız parayı götürürsünüz. Yazılım Mühendisi, Sistem Mühendisi o mühendisi, siber güvenlik uzmanı, iş analisti, o uzmanı bu uzmanı ünvanlarını alıp hizmet verebilme imkanınız çok yüksek. Dediğim gibi bölümün tek sıkıntısı devletin takmaması. Yakın zamanda bir çok üniversitede Fen fakülteleri altında daha çok btbs açılacağını düşünüyorum. Puan düşük, bilmeyen öğrenci hemen matematik fizik yok yazılımcı oluyorsun abi modunda tercih ettiği için full çekmesi bölümü bir kaç yıla şahlandıracaktır. Tabi bölümün tanıtımı için hocalara da çok iş düşüyor.... 


Çok detaylı yazacaktım ama telefondan kısa zamanda bu oluyor en fazla.