17 yaşındaki bir insanın hayatının geri kalanı için ne yapmak istediğine karar vermesi imkansız. Buna izin verilmesi, buna zorlanması gaddarlık. Düşünün 45 yaşında bir işiniz olacak, meslek sahibi olacaksınız ama buna 17 yaşında karar vermişsiniz. Saçmalık.

Ben, zamanında, “matematiği seviyorum o zaman bilgisayar mühendisliğini seçeyim” gibi aslında çok da doğru olmayan bir mantıkla seçim yapmıştım. Şimdi gülüyorum o zamanları hatırlayınca. İşin aslını gördüğüm için bilgisayar mühendisliğini seçmek isteyip işin içinden birilerinden bilgi isteyenlere şunu söyleyebilirim: bilgisayar başında bolca zaman geçirmekten gocunmayacaksanız, bilgisayar teknolojilerine ve genel olarak teknolojiye meraklıysanız, soyut kavramlara kafanız çalışıyorsa, 2 saat oturup 1000 satırlık kodda neresi yanlış diye aramaktan sıkılmayacaksanız, hatta bundan zevk alacaksanız, çok çok çalışmak zor gelmeyecekse, bilgisayar mühendisliğini hiç düşünmeden tercih edebilirsiniz. Güzel söyledin bunlar bana uyar ama ben şampiyonlar liginde top koşturmak istiyorum diyorsanız, sizi elektrik elektronik mühendisliği bölümüne de alabiliriz.

Bu bölümün (daha doğrusu bir bilgisayar mühendisi olarak yaşanan iş hayatının) eğlenceli olabileceğini düşünüyorum. Programlar geliştirmek, insanların günlük hayatta karşılaşabileceği problemlere analitik çözümler üretmek kulağa gayet hoş geliyor.

Kendi adıma konuşursam yıllarını bilgisayara vermiş biri olarak da bu bilgi birikimimi boşa harcamamak, daha da ileriye taşımak adına bu bölümü seçtim.

Bilgisayar mühendisliğini hobi olarak yapabileceğinize inanıyorsanız (işe severek gidebilecekseniz), yeni şeyler geliştirmeyi, insanların problemlerine çözümler üretmeyi seviyorsanız, geleceğin teknolojilerini tasarlamak gibi hayalleriniz varsa bu bölümü seçmelisiniz. Sonuç olarak bilgisayarlar her yerde.

Bilgisayar Mühendisliği 2004 yılında ilkokulda ilk bilgisayarımı almamla beraber benim hedefim oldu. Büyüdükçe mesleki araştırmalarım sonucu bu bölümün gerçekten bana en uygun ve yaparken zevk alacağım meslek olacağına kanaat getirdim. Kod yazmak, insanların sadece facebook,google gibi sitelere girip oyun oynadığı bir sistemin arkasındaki o büyülü dünyaya görmek ve o dünyanın içerisinde yer alabilmek bir ayrıcalıktır. Hayal ettiğimiz bir şeyi kodlara dökerek bilgisayarda yaratmak aslında bir sihirbazlıktır.

Çocukken çok iyi counter strike oynadığım için

"Balik vermeyen balik tutmayi da ogretmeyen ama balik tutmayi ogrenmeye zorlayan bir bolum"

(Konfucyus - M.O 350)

ODTU'nun kendine has kulturu olan,en guzel bolumlerinden bir tanesi.

Teknolojiye şöyle bir baktığımızda Bilgisayar Mühendislerinin çalışacakları bir çok alan vardır. En güzeli araştırma-geliştirme firmalarında çalışmaktır. Bilgisayar mühendisleri üniversitelerin içerisinde açılan teknoloji yazılım firmalarında, askeri işler yapan firmalarda, bankalarda veya bilim kurumlarında çalışabilirler.

Mutlaka şuan yazmayı unuttuklarım olacaktır ama kısaca içinde elektronik bir şeylerin üretildiği her firmada yapacağı şeyler vardır. Günümüzde beyaz eşyaların içleri bile gömülü yazılımlar içermekte. Çünkü kullandığımız her elektronik cihaz, içinde yazılım bulunduruyor. Donanımlar genelde sabit kalsa da onun üzerindeki yazılım o donanımın işlevlerini artırıyor/hızlandırıyor.
Yani bir işi daha hızlı/iyi/verimli nasıl yapabilirim meselesi.

Sadece yazılım yapar mantığı bilgisayar mühendisleri için çok yanlış ve kısıtlı bir algı. Ben geçtiğimiz haziran ayında mezun oldum, mart ayı gibi başladığım iş başvuruları sürecimde Bilkentli mühendislere açılan çok geniş bir yelpaze gördüm. Yazılım, teknoloji olan her alanda birçok pozisyon bilgisayar mühendisliği için mevcut. Bir teknoloji firmasında (IBM, Oracle Microsoft gibi)satış danışmanı olarak, Yazılım projelerinde İş analisti olarak, yazılım firmalarında, bankalarda yazılım geliştirici, danışmanlık firmalarında danışman olarak tercih edilecek olan kişi bilgisayar mühendisleridir.
Şunu tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki, ben burssuzdum, ortalama seviyede bir not ortalaması ile mezun oldum fakat mezun olmadan 2 ay önce iş sözleşmemi istediğim şirket ve başlamak istediğim pozisyon için imzaladım. Bilkentli olmanın iş başvuruları sürecinde çok ayrıcalığını gördüm.

İş olanakları çok geniş, fakat genelde kendi girişimlerini yaparak okul döneminde çalışmaya başlar öğrenciler.

Bilgisayar mühendisliği okuyorsanız bu alt dallardan herhangi birine yönelebilir, bu konuda uzmanlaşabilir ve çalışabilirsiniz:

Matematiksel temeller
Matematiksel mantık · Kümeler kuramı · Sayı kuramı · Çizge kuramı · Tip kuramı · Kategori kuramı · Sayısal çözümleme · Bilgi kuramı · Kombinatorik · Boole cebiri
Hesaplama kuramı
Özdevinim kuramı · Hesaplanabilirlik kuramı · Hesaplamalı karmaşıklık kuramı · Kuantum hesaplama kuramı
Algoritmalar ve veri yapıları
Algoritma çözümlemesi · Algoritma tasarımı · Hesaplamalı geometri
Programlama dilleri ve derleyiciler
Ayrıştırıcılar · Yorumlayıcılar · Yordamsal programlama · Nesne yönelimli programlama · Fonksiyonel programlama · Mantık programlama · Programlama paradigmaları
Koşutzamanlı, paralel ve dağıtık sistemler
Çoklu işleme · Grid hesaplama · Koşutzamanlılık kontrolü
Yazılım mühendisliği
Gereksinim çözümleme · Yazılım tasarımı · Bilgisayar programlama · Biçimsel yöntemler · Yazılım testi · Yazılım geliştirme süreci
Sistem mimarisi
Bilgisayar mimarisi · Bilgisayar organizasyonu · İşletim sistemi
Telekomünikasyon ve ağ oluşturma
Bilgisayar müziği · Yönlendirme · Ağ topolojisi · Kriptografi
Veri tabanları
Veri tabanı yönetim sistemleri · İlişkisel veritabanı · SQL · İşlem yürütme · Veri tabanı endeksleri · Veri madenciliği
Yapay zekâ
Otomatikleştirilmiş muhakeme · Hesaplamalı dilbilim · Bilgisayar vizyonu · Evrimsel hesaplama · Uzman sistemler · Makine öğrenimi · Doğal dil işleme · Robotik
Bilgisayar grafikleri
Görselleştirme · Bilgisayar animasyonu · Görüntü işleme
İnsan bilgisayar etkileşimi
Bilgisayar erişilebilirliği · Kullanıcı arayüzleri · Giyilebilir hesaplama · Ubiquitous computing · Sanal gerçeklik
Bilimsel hesaplama
Yapay yaşam · Biyoenformatik · Bilişsel bilim · Hesaplamalı kimya · Hesaplamalı nörobilim · Hesaplamalı fizik · Sayısal algoritmalar · Sembolik matematik

(Alıntıdır-vikipedi)

Sayısal zekası oldukça yüksek ve yaratıcı kişilere göredir.

Kesinlikle yaratıcı insanlar için bir bölüm. Çok hızlı ve iyi düşünmeyi gerektiriyor.

Araştırmaya ve gelişmeye açık olan, analitik düşünen, çok yönlü, meraklı, hayal eden, geleceğe iz bırakmak isteyen bireylere yönelik bir bölümdür. Detaylı düşünebilmek, sorunlara sabırlı yaklaşarak verimli ve pratik çözümler üretebilmek gibi özellikler gerektirir. İyi derecede İngilizce'nin önemi de ayrıca vurgulanmalıdır.

Hevesi olmayan kişinin kesinlikle yazmaması gereken bir bölümdür. Sürekli öğrenebilme, öğrenme aşkı gerektirir. Bölüm ile alakası olmayan öğrencilerde genellikle ilk seneden bölümü bırakma fikirleri ve okula şikayet ederek gitme görülüyor.

Bilgisayarda vakit geçirmeyi seviyorsanız bilgisayar mühendisliğini yazmanızda bir sorun yok fakat sayısal düşünebilmeli matematiği ve mantığı sevmelisiniz.Algoritmalardan hoşlanmalısınız. Kodlama nedir bilmenize gerek yok ama kendinizi bu konuda yetkin hissetmelisiniz. 16 gb ramli laptobum var diyince heyecanlanmanız gerek :)

Bu bölümde kendini geliştirmek çok önemli. Şöyle ki; sektör çok hızlı ilerliyor. Her gün gelişen  bu teknolojiyi takip edebilmek için sektörün kalbinin attığı yerde olman tabiki de sana büyük bir avantaj sağlayacaktır. Etkinliklerin çoğu İstanbul'da yapılıyor. Bunlara katılarak hem çevre edinirsin, hem sektörün nabzını kolaylıkla tutmuş olursun. Buralarda tanıştığın insanların bakış açıları senin gelişmene fazlasıyla katkı sağlayacaktır.

Evet avantajdır. Bir çok firma ve kurum İstanbul da bulunmakta. Çeşitli seminerlere katılma, farklı insanlar görme şansın artar. 

Istanbul'da  öğrenciyken bölüm ile ilgili katilinabilecek daha fazla eğitim ve etkinlik imkanı bulunuyor. Bunun yanında iş imkanları daha geniş olduğu için staj yeri bulma konusunda da iyi bir tercih

Merhaba ;


İstanbul da okumak gerçekten çok avantajlı ama eğitim alacağın üniversiteyi iyi seçmen gerekiyor.İyi çalışmalar.

Evet, avantajdır. Güncel ilanlara baktığımızda her türden eğitim, etkinlik, staj veya iş ilanının %70,80 gibi büyük bir bölmü İstanbul ve yakın çevresinde gerçekleşiyor. Bence büyük bir avantaj.

Merhaba;


eğer biyomühendislik öğrencisiysen okulunun biyomühendislik çap & yandal için açtığı bölümlere bağlı kalmak zorunda olduğun için ben ne desem boş olacaktır. Ama sen diyorsan ki okulum tüm mühendisliklere onay veriyor o zaman seni kimya mühendisliğine yönlendirmek isterim. Çünkü endüstri bölümünün kendi bıranşında sana bir şey katacağını sanmıyorum. Ama bilgisayar en azında ileri teknoloji bağlamında işine yarayabilir.


eğer biyomühendislik mezunuysan mühendislikten yüksek lisans yapmak istiyorsan Genetik Mühendisliği alanı sana çok şey katacaktır. Bunun yerine alan dışı tercihte bulunarak Biyoloji veya Kimya alanını tercih edebilirsin. Hatta yok ben teknolojiden kopmak istemiyorum diyorsan da kesinlikle İleri Teknoloji dediğimiz her alana hitap eden bu bölümden ilerleyebilirsin.


Teşekkür ederim, başarılar dilerim :)

Meryem Büşra Saka
Meryem Büşra Saka
BT Yazılım Uzman Yardımcısı, Halkbank

Biyomühendisligin tam olarak ne oldugunu bilmedigimden ötürü sunu dicem eger ki bolumunde bilgisayarla yazilimla alakali isler var ve sen bunun uzerinden gidiceksen bilgisayar muh uzerine yapman mantikli yoksa endustri muh asiri populer ve diger mesleklere gore yuksek is bulma potansiyeline sahip

Kararını verdikten sonra paylaşabilir misin ? Ben de biyomühendislik okuyorum ve çap yapmayı düşünüyorum. Fikir danışabileceğim birilerine ihtiyacım var :)

Merhaba ;


Bilgisayar Mühendisliği Elektrik-Elektronik Mühendisliğinden ayrılmış bir bölüm ,derslerin birbirini tamamlayıcı olduğundan genelde bilgisayar mühendisleri EEM İle çap yapıyorlar ama senin ilgi alanına hangi mühendislik dalı giriyorsa onunla da çap yapabilirsin.İyi çalışmalar ...

Mühendisliğin temeli matematiğe dayanmaktadır. Bu yüzden matematik her mühendislik dalı için ayrı bir önem teşkil ediyor. Aynı şekilde bilgisayar mühendisliğinde matematiğin kullanılmadığı alan, ders yok. 

Aslına bakılırsa büyük bir kısmında önemli. Matematik insana birçok şey katıyor. Her şeyden önemlisi düşünme, analiz etme, pratik olma gibi özelliklerde katar ve bu özellikler de mühendislik fakültesinde olması gerekenlerdir. Öncesinde mühendislik fakültesini kazanabilmemiz için matematik,geometri ve fizik derslerinin daha iyi olması gerekir ve bu derslerin de tabanında matematiksel işlemler yatmaktadır.
Gerek görülen derslerde de bir çoğunun içersinde ve mantığında matematik kullanılıyor. Örneğin bir algoritma dersinde verilen sorting işlemlerinde çalışma zamanını hesaplayabilmek için yine matematikten yararlanılır. Bilgisayarın kendisinin çalışma mantığı da belli bir zaman içersinde oluyor ve bu zamanda yine matematiğe dayanıyor.

Merhaba;


mühendis kelimesinin geldiği yer hendese 'dir. Yani hesaplama yapan hesaplamalı.


O nedenle bir çok derste matematik hatta ileri hesaplamalı matematikle karşılaşmanız olasıdır. Fakat şu da bir gerçektir ki, programlama yapabiliyor olmanız daha önemlidir. Matematik yapamam endişesiyle bu bölümden vazgeçmemelisiniz. Çünkü temeliniz ne kadar zayıf olursa olsun veya temeliniz var ama ilgisiz kalıyor sıkılıyorsanız bile birazcık gayretle bu dersleri atlatarak iyi bir yazılımcı olabilirsiniz.


Teşekkürler, sevgiler.

Meryem Büşra Saka
Meryem Büşra Saka
BT Yazılım Uzman Yardımcısı, Halkbank

Bir çok şeyin temelinde olduğu gibi bilgisayar mühendisliğinin de temelinde matematik vardır ve bu durum ile hem eğitim hayatında hemde sonra ki çalışma hayatında çok fazla karşı karşıya kalmaktayız. Aslında matematik bilgisi olmadan ne yazık ki kaliteli yazılım da olmaz, bu nedenle matematik bu ve benzeri bölümler için oldukça önemlidir.