Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemlerini, Türkiyede okumanın muhtemel en büyük sebeplerinden biri, her yazılımcının aşina olduğu trade-off konseptinden kaynaklanır. Saygıdeğer bir üniversitede mühendislik bölümü kazanamayan, 2 yıllık bir bölüm okumak istemeyen kişi, ilgili ösym tablolarını indirdikten veya bir akraba/arkadaştan duyduktan sonra, bu bölüm hakkında araştırma yapmaya başlar.

Bölümün eksilerini ve artılarını anlamakta güçlük çeker, bölümün bulunduğu üniversite konumunu ve hocalarını araştırmaya çalışır fakat pek bir bilgi bulamaz. Daha sonrada çaresizlikten doğan bir karar sonrasında, kendini bu bölümü okuyorken bulur.

Aslında bu tercihi yaparken içinde bir burukluk yaşasada, lise hayatını geleceğine akademik anlamda herhangi bir yatırım yapmadan geçiren kişi için, seçenekler çokda fazla değildir. Bu durumda Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, kişi için güzel bir çıkış noktası olabilir.

Bölümün herhangi bir teknik arkaplan gerektirmemesi(matematik, fizik), teknoloji konusunda meraklı kişilerin bölüme girdikten sonra, kendilerini geliştirmek için oldukça fazla bir zamana sahip olmalarına sebep olur. Mühendislik kazanan diğer arkadaşlarınız teorik dersler ile boğuşurken, üniversite zamanınızı "bir şeyler" yapmak ve pratiğinizi geliştirmek için harcayabilirsiniz.

Üniversitenin sonu gelir, Mühendisler ve BTBS mezunları iş aramaya başlar. İş aramaya başladığınız zaman yazılım sektöründe karşınıza çıkabilecek iş fırsatlarından bazılarını şöyle kategorize edebiliriz;
1-) Pratik gerektiren, tamir(maintenance) ve code monkey işleri (crud uygulamalar, tasarım ve dizayn)
2-) Teorik bilgi gerektiren, araştırma ve geliştirme işleri (fabrika otomasyonları, sistem mühendisliği, algoritmik bilgi gerektiren performans odaklı sistemler vb.)
3-a) Akademik kariyer, araştırma ve geliştirme (herhangi bir konuda uzmanlaşmış ve teorik geçmiş isteyen arge işleri)
3-b) Akademik kariyer, eğitim (üniversitelerde eğitmen olarak kalmak)
4-) Teknoloji sektöründe eğitim işleri (yazılım veya teknolojik konularda bilgi aktarımı)

Bu tabloya bakıldığı zaman BTBS ve Mühendisliğin tek bariz farkı akademik kariyer seçenekleridir. Bunun sebebide 4 yıl okuduğu üniversitedeki fırsatları, aldığı dersler ve eğitmeni olan kişilerin bu konulardaki yeterliliğinden dolayı, bir mühendisin bu alanlara yatkın olması, ve mezun olduğu zaman bu tarz alanlarda (seçimi yapan kişilerden kaynaklı) standart bir BTBS öğrencisine göre seçilme şansının daha yüksek olmasından kaynaklanır.

Fakat piyasadaki işlerin hatrı sayılır bir kısmı, hem BTBS, hem Mühendislik öğrencisinin yapabileceği 1 numaralı kategorideki pratik işlerden oluşmaktadır. Bu durumda zamanını boşa geçirmemiş bir BTBS öğrencisi, bir mühendislik öğrencisine nazaren daha kolay iş bulabilir. İşte eğitilmek zorunda kalan Mühendislik öğrencisi yerine, boş zamanını iyi değerlendiren bir BTBS öğrencisi bu tarz işleri rahatlıkla yapabilir. Bu tarz işler genelde adını sanını bilmediğiniz yazılım ajanslarında, ve küçük-orta çaplı yazılım üreticilerinde çalışmak anlamına gelir.

2 Numaralı kategoride gereken teorik bilgilerden dolayı, bu tarz işlere bir Mühendislik öğrencisinin daha yatkın olacağını söyleyebiliriz. Fakat bu kategorideki işler genellikle kişinin kendini ne kadar geliştirdiği ile alakalıdır. Üniversitede bu konularda verilen eğitim, hiçbir şekilde yeterli olmaz. Kişi kendini geliştirip, bu konulara bir yatırım yapmadığı sürece, bu tarz işlerde çalışması zor olacaktır. Fakat Mühendislik öğrencilerinin bulunduğu ortamlardan dolayı, BTBS öğrencilerine göre bu tarz işlere yatkınlığı daha yüksektir. Bu tarz işler bazen 1. kategorideki işlerle karışabilir. Çoğu büyük firma(bknz. ibm, crytek, vodafone) genelde yaptıracağı iş CRUD olsa bile, kaliteli ve teorik bilgisi olan insanlarla çalışmak ister.

4 Numaralı kategori ise iki bölüm öğrencisi içinde, gerekli formasyonları veya deneyimleri yaşamadıkları sürece pek iç açıcı bir sektör değildir. Şahsen bu konudada herhangi bir fikrim yok.

Kısacası eğer akademik bir kariyer düşünmüyorsanız fakat yazılım ile ilgili "herhangi" bir işe girmek istiyorsanız, BTBS sizin için güzel bir seçim olabilir. Aynı zamanda güzel bir İngilizce bilgisine sahipseniz, ve kendinizi eğitebileceğinizi düşünüyorsanız, daha önceden kendiniz için harcamadığınız zamanınızı, Üniversite yıllarınızıda geleceğiniz için harcayıp, yukarıda bahsettiğim işlerden herhangi birine girebilirsiniz.

Sektörde hangi bölümü bitirdiğiniz hiçbir zaman önemli olmayacak. Akademik bir gelecek istiyorsanız BTBS size bu kapıyı bile aralık bırakır. Kendinizi geliştirdiğiniz sürece her türlü iş fırsatına sahip olabilirsiniz. Kendinize esas sormanız gereken bölümün yeterliliği değil, okuduğunuz konumu ve ortamı kaldırıp kaldıramıyacağınız olmalı. BTBS bölümlerinin hepsi konumu gereği sürgün benzeri yerlerdir. Ve birlikte 4 yıl geçireceğiniz insanların çoğu meslek liselerinin "iyi" öğrencileridir.

Bölümün hitab ettiği kesim, ders içerikleri itibari ile, kendini bilgisayar ve teknolojileri konusunda, pratik anlamda üst düzey, teorik anlamda ortalama seviyeye getirmek isteyen kişilerdir. Fakat ülkemizde üniversite okumak, kişinin kendini geliştirmesi için gördüğü bir fırsat değilde, etiket arayışı olduğu için, bölümün ülkemiz üniversitelerindeki işleyişi bu idealden uzakta kalmıştır.

Şuan için Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümü, tembel yazılımcılar ve bilgisayar mühendisliği kazanamayıp, 4 yıllık okumak isteyen teknoloji meraklıları için yapılabilecek mantıklı seçimlerden biridir.

Bölüm şuana kadar gözlemlediğim üzere, YGS Matematik konusunda başarılı, fakat LYS matematik konusunda zayıf olan kişiler için, özellikle daha önceden yazılımla uğraşmışlar ise oldukca kolay geçicektir. Bu bölümü bilgisayara karşı bir hevesiniz yoksa, daha önceden kendiniz bir şeyler yapmamış ve "üniversitede öğrenirim" mentalitesi ile okuyacaksınız, hiç okumamanızı tavsiye ederim.

Bilgisayar Mühendisliği gibi bir bölüme gittiğiniz zaman, üniversitenize göre en azından belli konularda bir bilgiye sahip hocalarınızdan alacağınız teorik bilgiler, sizi mezun olduğunuzda vasat seviyede bir işe sokabilecekken, bu bölümün ülkemizdeki üniversitelerindeki kalitesiz eğitmenleri(trakya ve mersin için konuşuyorum) ve işleyişinden dolayı, 4 sene okuyup, hiçbir şey öğrenmeden mezun olup, işsiz kalabilirsiniz.