Siemens

Siemens Türkiye'de ARGE nasıl yapılıyor?

1 Cevap

Biz Türkiye'de esas olarak ürün geliştirme üzerine çalışıyoruz. Siemens'in halihazırda sahip olduğu ürün portföyünün geliştirilip daha iyi bir noktaya getirilmesinden bahsediyorum. Biz kablosuz haberleşme yapan bir operatör panelinin tasarımına katkıda bulunduk. Bildiğiniz gibi bugün dışarıda GPS sayesinde konum tespiti yapabilmek çok kolay iken bir AVM'nin veya fabrikanın içerisine girdiğiniz zaman nerede olduğunuzu tespit etmeniz mümkün değil. Bu son yıllarda üzerinde çalışılan bir meseledir. Gelecek yıllarda kullanıcıya kapalı alanlarda gitmesi gereken yönü gösteren teknolojiler yaygınlaşacak. Bizim panelimiz kablosuz olarak tesisin farklı alanlarındaki alıcılarla iletişime geçerek konum tespiti yapabiliyor. Bu sayede operatör, fabrika içinde bu panelle gezerken aynı zamanda konum tespiti yapıp yaklaştığı bölgenin durumunu ekranında izleyebiliyor.
Daha da önemlisi bu panelin üzerinde kırmızı renkte bir acil durum durdurma butonu bulunuyor. Her ne kadar çok basit bir şeymiş gibi gözükse de arkasında çok ciddi bir teknoloji var. Çünkü söz konusu butonun görevi gerektiğinde fabrikadaki üretimi durdurmak ve insan hayatını korumak. Her bastığınızda çalışması gerekir; kısacası hata payı yoktur. Biz bunu kablosuz olarak geliştirip hayata geçirdik. Dolayısıyla operatör bu panel ile fabrika içerisinde gezerken bu düğmeye bastığı anda içinde bulunduğu bölümdeki tesis duruyor. Şu anda piyasada bu tarz bir ürün sadece Siemens'te bulunmaktadır. Bizler Türk mühendisler olarak bu panelin emniyet sisteminin altındaki haberleşme kısmını geliştirdik.
Ben kişisel olarak halihazırda var olan bir teknolojiyi daha da geliştirip hayata geçirmeyi daha çok seviyorum çünkü birçok teknoloji geliştirilmesine karşın, hayata geçenlerin oranı çok daha aşağılarda kalıyor. Kağıt üzerinde kalan fikirler yerine o parlak fikirlerin hayata geçirilmesi tarafında yer almayı seviyorum. Siemens, Türkiye'de bize bu ortamı sağlıyor.
Her ne kadar kulağa çok gösterişli gelmese de, bu sene piyasaya süreceğimiz kablolu bir panelin acil butonunda TÜV standartları gereği bir inovasyona imza attık. Emniyet sistemlerinin sertifikasyonunu yapan TÜV, bu panel çalışmıyor iken butonun kırmızı renkte olmasını istemiyor. Panel kapalıyken bu buton sistemi durduramayacağından acil bir durumda operatörün aktif olduğunu sanarak kırmızı butona basabilme ihtimaline karşın TÜV farklı bir çözüm olmasını talep ediyor. Yeni yarattığımız panel şeffaf bir butona sahip. Sistem ne zaman aktif ise şeffaf düğmenin içerisinde kırmızı ışık yanıyor ve bu sayede operatör butonun aktif olduğuyla ilgili net bir geri bildirim alıyor. Dışarıdan bir kişiye çok cazip gelmese de aslında arkasında yine ciddi bir çalışma ve emek gerektiren bir yenilikçi projedir. O ışığın doğru zamanda yanması ve sönmesi için çok uğraştık.
Bu panelde sunduğumuz bir başka yenilik, anında açılma özelliği. Cep telefonları ve tabletlerden bildiğimiz kadarıyla kapalı olan cihazların açılması bazen birkaç dakikayı bulabiliyor. Fabrika ortamında böyle beklemelerin önüne geçmek için panelimiz 1-2 saniye içinde açılabiliyor.

Doğan Fennibay
Doğan Fennibay
Software Architect, Siemens